Lopják a telefonom! Így védheted meg!

Lopják a telefonom! Így védheted meg!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-05-29
 

Egy korszerű okostelefon bizony nem olcsó mulatság. Pontosan tisztában vannak ezzel a tolvajok is. Az elmúlt években világszerte ugrásszerűen megnőtt az eltulajdonított készülékek száma. De vajon lehet-e megfelelően védekezni a tolvajok ellen?

Jó hírünk van! A legismertebb gyártók nagyon egyszerű megoldást kínálnak a lopások megelőzésére. A megoldással még 2013-ban az Apple rukkolt elő. A Find My iPhone alkalmazáshoz az iOS7 operációs rendszerben egy Activation Lock funció is tartozik. Ha ezt bekapcsoljuk, akkor a telefon helyét jelző program kikapcsolásához, a telefon tartalmának törléséhez és a gyári állapot visszaállításához azonosítót kér a készülék.

Miért jó ez? Az alkalmazás – feltéve ha bekapcsoljuk – lényegében egy darab fémmé butítja a készüléket, amelyet rendeltetésszerűen már képtelenség használni. Legfeljebb alkatrésznek lehet eladni, ám a tolvaj ezért meg nem kap annyi pénzt, mint egy működő telefonért. A védett telefont tehát nem nagyon éri meg ellopni.

Ami egy tolvajnak drága, neked nem feltétlenül. Ha olcsón akarsz oksotelefonhoz jutni, nézd meg az alábbi ajánlatot!


1

A puding próbája persze az evés. nagy kérdés, vajon hogy szuperál a védelem a gyakorlatban. Az Egyesült Államokban minden tizedik okostelefon tulajdonos mondta azt egy felmérésben, hogy lopták már el a készülékét. 2013-ban a hivatalos bűnügyi statisztikák szerint 3,1 millió darab telefonnak kélt lába az USA-ban. Az újfajta védelemnek köszönhetően csak New Yorkban 20 százalékkal csökkent az iPhone lopások száma. Miközben a védelemmel nem rendelkező Samsungokból 40 százalékkal többet loptak el.

A meggyőző statisztikák miatt az Egyesült Államokban idén július 1-től már nem is lehet lopásvédelem nélküli készülékeket eladni. Az Apple példáját így a többi operációs rendszert fejlesztő társaság, a Microsoft és a Googel is követte, így a Windows phone-ok és az Androidos készülékek is védettek lesznek.

Bár az intézkedés csak Amerikára érvényes, az EU is hamarosan dönthet egy hasonló előírás bevezetéséről. Ám ha ez mégsem történne meg, akkor a gyártók az amerikai előírások miatt akkor is a jelenleginél jobban védik majd a drága készülékeket.

Hirdetés
Hirdetés