Banki termékek összehasonlítása

Ma már sokkal egyszerűbb céges hitelt felvenni! Mi változott 2016-ban?

  • 2016-09-01
  • szerző: bankmonitor.hu

Nagymértékű – a cégtulajdonosok számára – kedvező változások jellemzik az idei évet a vállalati hitelezésben. A hitelhez jutást négy tényező is támogatja: a csökkenő kamatok, a bankok enyhülő hitelezési feltételei, a hitelszerződésekben elérhető hosszabb futamidő és az egyre olcsóbban megszerezhető fix kamat. Dübörögnek a támogatott hitelek, de mindeközben egyre versenyképesebbek a bankok piaci hitelei is. A lényegi változások a Bankmonitor.hu-tól egy csokorban.

1., Enyhülő hitelezési feltételek = könnyebb hitelhez jutás

Ma már szerencsésen nem kell a válság utáni idők igen szigorú hitelezés feltételeivel megküzdenünk, ha hitelt szeretnénk vállalkozásunk számára igényelni:

Beruházási hitelek esetében

  • már sokszor elegendő biztosítékot képezhet maga a beruházás tárgya, nem szükséges további ingatlan fedezetet jelzálogként a hitel mögé tennünk,
  • a minimális önerő elvárást is rugalmasabban kezelik a bankok – a beinduló ingatlanpiac révén újra keresetté vált ingatlanfejlesztési hiteleknél például – a korábban elvárt minimum 30%, ma már akár 20% is lehet (az előértékesítettség, a felmutatható tapasztalat és a konzisztens pénzügyi terv függvényében)

Működési hiteleknél folyószámla hitelként (természetesen a megfelelő biztosítéki háttér biztosítása mellett)

  • az éves hitelek automatikusan megújíthatók – előre lefixált pénzügyi mutatók teljesülése esetén -, nem szükséges tehát minden évben újabb hiteligénylési procedúrával bajlódnunk,
  • a lehívási feltételek lazultak, sok esetben a bank saját adminisztrációja megkönnyítése érdekében nagyobb teret ad a hitelkeret szabadabb felhasználásának!

2., Csökkenő hitelköltségek

A kamatok csökkenése a bankok által kínált piaci hitelek kondícióiban és tetten érhetők. A 2013-as évi 8,6% átlagos beruházási hitel kamat 2015 év végére 4,1%-ra csökkent és ma már 4% alatt található. A rövidtávú működést finanszírozó hiteleknél – forgóeszközhitel, folyószámlahitel – ugyanez az arány figyelhető meg.

3., Ma már nem csak a támogatott hitelek játszanak…

A Növekedési Hitel-lázat a 0%-os hitelek iránti tolongás váltotta fel, a Széchenyi Hitelek pedig töretlenül kedveltek a kisvállalkozók között. A fő változást az jelenti, hogy a korábbi óriási különbség (akár +6-8%) a piaci kamatozású hitelek és a támogatott hitelek között jelentősen lecsökkent (2-4%-ra).

Egy dolog azonban nem változott: amíg van kedvezményes hitel, minden cégtulajdonos tudni szeretné, hogy számára elérhető-e. A Bankmonitor alábbi kalkulátorával ezt is ellenőrizheti mindenki egy pár kattintással:

Kedvezményes vállalati hitel kereső
0%-os, Növekedési és Széchenyi hitelek

1 / 9

Mely kedvezményes hitelek felvételére alkalmas cégem?

millió Ft
2 / 9
Alkalmazottaid száma kevesebb mint 250 fő?
Céged árbevétele kevesebb mint 15 mrd Ft?
Mérlegfőösszeged kevesebb mint 13 mrd Ft?
3 / 9

Alábbi hitelekre alkalmas a céged:


Hogyan, mennyi idő alatt, melyik banktól, milyen feltételekkel?

4 / 9

Milyen céllal szeretnél hitelt felvenni?


Hitelcélod pontos meghatározásával megtudhatod, hogy a céged által elérhető kedvezményes hitel az üzleti terveidhez megkapható-e.
5 / 9
5 / 9
6 / 9
6 / 9
6 / 9
6 / 9
7 / 9
7 / 9
7 / 9
8 / 9

A megadott információk alapján az alábbi kedvezményes hitelek felvételére alkalmas céged:

  • Hogyan és mennyi idő alatt?
  • Melyik banktól és milyen feltételekkel?
8 / 9

Céged egyik kedvezményes hitel feltétel rendszerének sem felel meg az alábbi okok miatt:


Tájékoztatást kérek, hogy:

  • Milyen piaci alapú hiteleket kaphat a cégem.
  • Milyen esetben lenne alkalmas a cégem kedvezményes hitelekre.

Azonnali tájékoztatás a hitel(ek) feltételeiről, a bankok eltérő követelményeiről, átfutási időről.

 

4., Futamidő

Egy-másfél évvel ezelőtt az 5, maximum 7 éves futamidők jellemezték a beruházási hitelek piacát. Ma már – stabil vállalkozói múlttal – a 8-10 éves (ritkább előfordulással akár a 10 éven túlnyúló) futamidő  is elérhető.

5., Kamatkockázat nélkül! A teljes futamidőre fix kamat

A nem támogatott (piaci) hitelek esetében érdemi kockázatot jelent a potenciális kamatemelkedés, hiszen semmilyen garancia nincs arra nézve, hogy 5 év múlva is a jelenlegi 0,9%-os MNB alapkamattal fogunk találkozni… A jó hír az, hogy ma már fixálhatjuk a változó piaci kamatot felvett hitelünk teljes futamidejére. A kamat fixálás díja bankonként is igen változó képet tud mutatni, bár minden bank a futamidő, a felvett hitelösszeg és a hiteligénylő minősítése függvényében meghatározza azt meg.

Konkrét példával élve egy 5 éves futamidejű 200 millió forintos hitel 4,1%-os teljes kamatköltségét (ami tartalmazza a 3 havi Bubort, valamint a bank által felszámított kamatfelárat) 5 évre rögzítetten 4,2-4,5% között tudjuk megkapni, ami még mindig egy igen jó árazásnak számít!

Az alábbi kalkulátorunkkal a cégtulajdonosok néhány adat megadásával megtekinthetik, hogy cégük milyen volumenű hitelre számíthat a bankoktól:

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.