Magas kamat régi betétre is

Magas kamat régi betétre is
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2012-12-12 Frissítve: 2021-10-11
 

A pénzintézetek vonzó kamatokat jellemzően csak akciós ajánlatok esetén kínálnak, mivel a magasabb kamatok legtöbbször csak az ügyfélszerzés bevett módja.

A legismertebb ilyen kiemelt kamatozású betét az új forrás esetén leköthető betét. Azonban ezeknél a betéteknél a második kamatperiódusban már jellemzően sokkal rosszabb kamatokat érhetünk el. Ez ellen csak úgy védekezhetünk, hogy a lejárat után elutaljuk a pénzt egy másik bankba, ahol az új forrásnak fog számítani.

Az utalásoknak bankok között általában eddig is volt költsége, jövőre pedig még a 0,2% tranzakciós adó is terheli az elutalt összeget.

Ami már kevésbé ismert lehetőség, a banki aktivitás miatt elérhető kamatprémium. Ebben az esetben a bank nem az új forrást (és az általában ezzel együtt járó új ügyfelet) jutalmazza a magasabb kamattal, hanem a meglévő, vagy új ügyfél banki aktivitását. A bank igazi haszna az ügyfélen csak akkor van, ha az használja a bankkártyáját, a bankba érkezik a fizetése, utal a számlájáról, esetleg hitelt vesz fel a bankban.

Ezért több bank kínál magasabb kamatot, amennyiben bevállalunk némi aktivitást, ez legtöbbször bizonyos számú kártyás vásárlást, átutalást, illetve több banknál a jövedelmünk bankhoz érkeztetését jelenti.

Fontos megvizsgálnunk, hogy milyen és mennyire könnyen teljesíthető feltételeket szab a bank aktivitásként és ezt mennyire tudjuk, vagy akarjuk teljesíteni.

A betétválasztó oldalainkon ezeket a kitételeket azonnal, ránézésre is ellenőrizheti. A betétek felsorolása melletti sávban egymás mellett látja, hogy új pénz, munkajövedelem érkeztetése, bankkártya használata és egyéb banki termékek megvétele feltétele-e az adott akciós betétnek.

A zöld pöttyök jelentése, hogy nem kell teljesítenünk az adott kitételt, ha piros pöttyöt lát, akkor a magasabb kamatnak feltétele annak teljesítése.

Ezen túl természetesen a konkrét betét nevére kattintva megtalálja pontosan leírva a feltételeket.

A legmagasabb betéti kamatot most az Erste Bank adja az aktív betétjéhez, melynek feltétele havi kettő, vagy négy kártyás vásárlás, havi 20, vagy 40 ezer forint értékben. Amennyiben a magasabb feltételt is teljesítjük, további kamatprémiumot kapunk a pénzünkre.

Mivel ilyen összeget bárki elkölt havonta még élelmiszerre is, nincs akadálya annak, hogy teljesíthessük az elvárást.

Más bankoknál a fizetésünk odautalását is elvárják, ilyen például a Raiffeisen aktív betéte és az FHB aktív betéte is. Ezt már nehezebb teljesíteni, hiszen ez tulajdonképpen már egy teljes bankváltást igényel.

(Az oldalunkon ezt a munkajövedelem utalása rovatba tett piros pötty jelzi.)

Az MKB Bank további banki termékek igénybevételét is előírja a magasabb kamathoz,

Amennyiben lekötött betétet keres magas kamatra és nem szeretne minden lejáratkor új bankot keresni, érdemes megnéznie az aktív betéti ajánlatokat is.

kamat

Hirdetés
Hirdetés