Magas nyugdíjat akarsz? Ide költözz Magyarországon belül

Magas nyugdíjat akarsz? Ide költözz Magyarországon belül
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2016-02-10
 

Érdekes statisztikák kerültek napvilágra pár napja a magyar nyugdíjasokról. Kiderült, hogy az átlagos magyar nyugdíj tavaly januárban 106 ezer forint volt, de a budapesti átlag meghaladta a 140 ezer forintot is. A fővárosban a nyugdíjasok csaknem 14%-a 200 ezer forintnál is nagyobb összeget kap, míg Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében majdnem ugyanekkora részük 70 ezer forint alatt tengeti a hónapjait.

Hatalmas különbségek vannak Magyarország megyéi között abban a tekintetben, hogy hol mekkora az átlagos nyugdíj. A teljes ország átlaga 106 ezer forint körül volt tavaly januárban, ám Budapesten magasabb volt az összeg 140 ezer forintnál, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében viszont 105 524 forint volt az átlag.

2015 januárjában az ország népességének 28%-a, 2,7 millió fő részesült nyugdíjban, ellátásban, járadékban, vagy egyéb járandóságban.

átlagos nyugdíj

A nyugdíjunk természetesen nem attól függ, hogy hol lakunk, hanem hogy mennyit és mekkora fizetésért dolgoztunk. Megyék között azért van eltérés átlagos nyugdíjban, mert a különböző megyében különbözőek a jövedelmi viszonyok és a munkalehetőségek. Ez egyben azt is jelenti, hogy hiába költözünk Budapestre a nyugdíjas éveinkre, attól még nem lesz több a nyugdíjunk, ha életünket az ország keleti részében éltük le és ott szereztük a jövedelmünk.

Fordítva viszont már jól működhet a dolog, hiszen az egyes megyék alacsonyabb jövedelmi szintjével általában alacsonyabb árszínvonal is jár együtt. Éppen ezért racionális lehet egy életét Budapesten végigdolgozó nyugdíjasnak vidékre költöznie. Így budapesti jövedelemi/nyugdíjviszonyokat élvezhet, vidéki árszínvonal mellett, ami az életszínvonal jelentős javítását teszi lehetővé.

A 106 ezer forintos átlagos nyugdíj már most sem magas, hiszen a létminimum jelenleg 87 ezer forint hazánkban. Ha figyelembe vesszük, hogy a hazai nyugdíjrendszer nagyon komoly kihívások előtt áll, akkor még aggasztóbb a kép: a jövő nyugdíjasai egyre nehezebb és nehezebb helyzetben lesznek, ha nem gondoskodnak saját magukról.

A Bankmonitor készített egy kalkulátort, hogy megmutassa, kis összegű rendszeres havi megtakarításokkal nagyon komoly nyugdíjkiegészítést lehet összegründolni. Ha valaki már 20 évesen elkezd havi 10 ezer forintot félretenni, annak szerintünk nyugdíjba vonuláskor lesz mintegy 22 millió forintja. Érdemes számolgatni az alábbi felületen, hogy kinek milyen számok jönnek ki.

Kérd részletes
eredményeidet email-ben!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
Ft
Bankmonitor
0 Ft
ennyi pénzed lesz
mire nyugdíjba mész
A részletes eredményedet
e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

Szeretnéd megtudni:
  • Hogyan lesz ennyi pénzed nyugdíjas éveidre?
  • Hogy melyik számodra a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ?
  • Illetve, hogy mennyi állami támogatást kaphatsz?
Bízd magad független szakértőinkre!

Hirdetés

Hirdetés

Hatalmas különbségek

Érdemes böngészni az alábbi grafikát, még részletesebb adatokat tartalmaz a megyék nyugdíjasairól. Látszik például, hogy miközben a fővárosban a nyugdíjasok csaknem 14%-a 200 ezer forintnál is nagyobb nyugdíjat vesz fel, addig ez az arány a legtöbb megyében nem megy 6 % fölé, Békés megyében pedig a 3%-ot is alig haladja meg.

öregségi nyugdíjasok száma

Miközben Budapesten a nyugdíjasoknak kevesebb, mint 5%-a kénytelen 70 ezer forint alatti havi nyugdíjból tengődni, addig Bács-Kiskun megyében ez az arány majdnem 15%.

Hirdetés
Hirdetés