Magasabb kimutatott eredmény, nagyobb vállalati hitel
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2016-02-10
 

Sok vállalkozó van most a 2015 év végi számaival elfoglalva. Általános cél: minél kevesebb adófizetés. Biztos, hogy ez a legfőbb célunk? Nem inkább a minél jövedelmezőbb vállalkozás, azaz hosszútávon is biztosított minél magasabb profit? Lehet, hogy a kevesebb fizetendő adóval rövidtávon több marad a kasszában, ez azonban azzal járhat, hogy nem tud céged elég hitelhez jutni, s így jó beruházási lehetőségtől estek el.

Most még átgondolhatod, hogyan alakítsd céged év végi számait, segítünk benne!

Sok cégvezető gondolkozik rövidlátó módon, s koncentrál csak az azonnal bezsebelhető haszonra. Ennek része a minél kevesebb adófizetés is, a könyvekben ténylegesen kimutatott alacsonyabb profit (adózás előtti eredmény).

Mi van akkor, ha elénk kerül a NAGY LEHETŐSÉG, mondjuk egy vissza nem térítendő támogatással kombinálható, szép nyereséget ígérő beruházás formájában?
…csak egy kis hitelre lenne szükségünk ahhoz, hogy belevágjunk.

Ha túl alacsony profitot (üzemi eredményt) mutatunk ki – csak azért, mert kevesebb adót szeretnénk fizetni, – könnyen lehet, hogy kimutatott eredményünk alapján nem fogjuk megkapni a hitelt … pedig cégünk tényleges eredménytermelő képessége alapján simán megkaphatnánk azt. Az utólagos felismerés fájdalmas lehet!

Egy beruházási hitel esetén a saját tőke és az éves nettó árbevétel mellett az adózás után megmaradt eredmény meghatározó tényező a vállalkozásnak nyújtható maximális hitelösszeg meghatározásánál. A bankok azt vizsgálják, hogy mekkora az az éves tőke plusz kamatfizetés nagyság, melyet a cég szokásos üzleti tevékenységének eredménye biztonsággal fedez anélkül, hogy annak kifizetése a cég életében fennakadást okozna. Azzal sem árt tisztában lennünk, hogy a bankok nem a teljes adózott eredményt veszik figyelembe, konzervatív módon általában annak 70-75%-ával kalkulálnak.

Nézzünk egy példát a NAGY LEHETŐSÉG megvalósítására – A magasabb adó megfizetése és ezzel nagyobb hitel felvétele mellett

Számításaink során abból a feltételezésből indulunk ki, hogy egy beruházás elvárt megtérülése minimálisan 10% ma a magyar vállalkozói szférában. A 15-20%-ot lényegesen reálisabbnak látjuk, de maradjunk konzervatív megközelítésben 10%-nál. Ez azt jelenti, hogy az első esetben (adóminimalizálás) a társaság a 39 millió Ft-os elérhető beruházási hitellel a tulajdonosnak 3,9 millió Ft plusz éves profitot fog termelni. A második esetben a plusz profit 58,5 millió Ft.

Ez eddig közel 55 millió Ft profit különbséget jelent a magasabb hitelképességen keresztül. Ezt az összeget azonban még csökkentenünk kell a meglévő tevékenységen kimutatott valós profit többlet adójával (11,2 millió Ft) és így jutunk el a nettó különbségig, mely éves szinten 43,4 millió Ft profit többlet pusztán a magasabb hitelképesség következtében!

Fenti példa összefoglalása egy leegyszerűsített táblázatban:

Mielőtt véglegesítjük az elmúlt évünk számait, számoljunk egy esetleges beruházási igény, vagy épp lehetőség felmerülésével is!  Még nem késő átgondolni, hogy mekkora profitot (adózás előtti eredményt) mutatunk ki év végén, s ezzel milyen hitelfelvételi lehetőséget biztosítunk cégünknek.

A Bankmonitor kalkulátora segítségével azt is leellenőrizheted, hogy egy adott üzemi eredmény mellett mekkora hitelfelvételére alkalmas céged.


Mennyi széchenyi hiteltkaphat a céged?
  • hitelösszeg:
    max. 1.4 milliárd Ft
  • kamat:
    max. 5% fix
  • futamidő:
    max. 10 év
Több mint egy kalkulátor,
adható hitelösszeg és termékajánlat, hitelezési
tapasztalatok, buktatók és tudnivalók
Bankmonitor
Ft
Ft
Válassz hitelcélt!
Sajnos nem vagy jogosult támogatás igénybevételére.
Az adatok alapján az új Széchenyi Kártya Program MAX+ feltételeinek megfelelsz!
A választott hitelcélnak ajánlott kedvezményes termékkonstrukció:
    Az elérhető hitel részleteit e-mailben küldjük meg a számodra
    • Milyen összegű hitelt kaphat a céged?
    • Milyen futamidő mellett?
    • Mi a különbség a bankok között?
    • Hogyan kerüld el a buktatókat?
    A Bankmonitor szakértője teljeskörű támogatást nyújt hiteligényedhez!
    Add meg adataidat, segítünk!
    Ft
    A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
    Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
    Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
    Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.

    Hirdetés

    Ismerjük és értjük a magyar bankok vállalati hitelezését (a legkisebbektől a legnagyobbakig). Velünk gyorsan megtudhatod, hogy melyik bankban, milyen feltételekkel, mennyi hitelhez juthatsz hozzá. Válaszd a céges hitel leggyorsabb útját, a Bankmonitort.

    Hirdetés