Mai nappal minden befektető elvesztett 0,5%-ot!

Mai nappal minden befektető elvesztett 0,5%-ot!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2014-07-18 Frissítve: 2021-06-18
 

Ennyi, nincs tovább. Tegnapi nappal az Államadósság Kezelő Központ felfüggesztette a Bónusz Magyar Államkötvény két magas kamatozású sorozatának forgalmazását. A 2018-as lejáratú, rövid állampapírok felett 1,75%pontot fizető, és a 2020-as lejáratú, rövid állampapírok felett 2,5%pontot fizető államkötvények már nem kaphatók. Új sorozatokat indítottak, amelyek mind 0,5%ponttal kevesebb kamatprémiumot fizetnek.

A döntés ugyan hirtelen jött, de nem váratlanul. Már sokszor hírt adtunk a
Féléves Kincstárjegy és a
Kamatozó Kincstárjegy kamatcsökkenéseiről. Ráadásul a
Bónusz Magyar Államkötvényekbe (BMÁK-okba) csak úgy ömlött a pénz: 30 nap alatt 123 milliárd forint landolt ezekbe a papírokba. Végre megtört a trend is, és a rövidebb állampapírok helyett, a hosszabb BMÁK-okat favorizálták a befektetők. Ennek oka a jelentős kamatfelár volt. De tegnaptól ez a felár 0,5%ponttal csökkent.

Az új sorozatok

Természetesen nem maradunk BMÁK nélkül. Két új sorozat került a piacra, a 2018-ban lejáró
2018/P és a 2020-ban lejáró
2020/R. Ezek kamatozása ugyanúgy a rövid állampapírok (Diszkont Kincstárjegy vagy röviden DKJ) hozama fölött fizetnek, de már csak 1,25 illetve 2%-ot. Tehát tegnap elveszett fél százalék a gyakorlatilag kockázatmentes befektetések piacáról.

ujbmak20140718
Meglévő papírod van

Két lehetőséged van: megvárod a futamidő végét, és élvezed a magasabb kamatozást, vagy idő előtt értékesíted azokat. Ahogy már beszámoltunk róla az államkincstárnál ez a névértékre vetítve 2%-odba kerül.

Viszont mivel most egy olyan papírt birtokolsz, ami a futamidő végéig 0,5%-kal magasabb hozamot ad, mint a hasonló új sorozat. Ezzel a tulajdonodba lévő állampapír felértékelődött. Gondolj bele: hat éven keresztül évente 0,5%-kal magasabb kamatot fizet! Ezért jó eséllyel a tőkepiacon (például nagy bankoknál) többet fizetnek egy ilyen BMÁK-ért, mint a mostani sorozatért. Ez meglévő papírok esetében annyit tesz, hogy névértékhez viszonyítva 100% felett tudod majd értékesíteni a meglévő BMÁK-od. Eladáskor ezért érdemes nem csak a kincstár árfolyamjegyzését figyelni, hanem megérdeklődni egyéb forgalmazási helyeken, hogy jelen pillanatban mennyit adnak a papírodért. Könnyen lehet, hogy ott jobb árfolyamot kapsz, mint a Kincstárnál. Ilyenkor egyszerűen áttranszferálod („átutalod”) a papírjaidat az adott szolgáltatóhoz, és ott adod el. A transzferdíjat figyelembe véve is elképzelhető, hogy több százalékot nyersz ezzel az egyszerű ügylettel.

Hirdetés
Hirdetés