Már 4% alatt az államilag támogatott lakáshitel!

Már 4% alatt az államilag támogatott lakáshitel!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2014-10-16 Frissítve: 2018-05-04
 

A folyamatosan csökkenő kamatoknak köszönhetően ma már találunk támogatott hitelt 3,77%-os kamattal is a bankok palettáján, amelyet nem csak új, de használt lakás megvásárlására is igényelhetünk. Egy átlagos hitelfelvevő ma – a kamatok mellett a költségeket is figyelembe véve – átlagosan 5,15%-os THM mellett juthat kamattámogatott hitelhez, ami alacsonyabb, mint az egykori svájci frank alapú kölcsönök esetében volt. A hitelt felvenni szándékozók számára azonban fontos tudni, hogy a konstrukció csak év végig érhető el.

Melyik hitelt érdemes választani?

Ha valaki eddig csak az elérhető legkedvezőbb THM-et, illetve törlesztőrészletet tartotta szem előtt, akkor a kamattámogatás nélküli, piaci lakáshitelek felé fordulhatott inkább. Ez annak tudható be, hogy az alacsony jegybanki alapkamathoz jól igazodó piaci lakáshitelek kamata igen csábító, akár 5% alatti szinten is elérhetővé vált az ügyfelek számára. A legolcsóbb piaci kamatozású hitelek a rövid, 3, 6, 12 hónapos kamatperiódussal (ezalatt az időszak alatt nem változik a hitel kamata) igényelhető konstrukciók.

Az Otthonteremtési hitel kamata azonban az állami szabályozásnak köszönhetően korlátok közé van szorítva, ennek köszönhetően pedig csak bizonyos esetben köszönhet be a kamat 6% alá. Ez az eset a közel múltban a folyamatosan csökkenő kamatkörnyezet hatására bekövetkezett. Sőt! A bankok által adott kamatkedvezményeknek köszönhetően (pl. jövedelem bankhoz utalása, átlag feletti jövedelem, egyéb termék igénybevétele a banknál) ma már elérhető ez a használt lakásra is felvehető államilag támogatott hitel, akár 3,77%-os kamattal (4,60%-os THM-mel) is! Ez a ma elérhető lakáshitelek között a legolcsóbb ajánlat.

De nem kell minden extra feltételt teljesíteni ahhoz, hogy a kamattámogatott hitel olcsóbb legyen a piaci ajánlatnál. Ma már az átlagos hitelfelvevő esetében is kedvezőbb képet mutatnak a kamattámogatott lakáshitelek, mint a piaci kamatozású konstrukciók. Az otthonteremtési kamattámogatás jelen állás szerint 2014. december 31-ig igényelhető.

Használt lakás vásárlásra elérhető legjobb kamattámogatott és piaci kamatozású lakáshitelek

Mit nyerhetünk a kamattámogatott lakáshitellel?

A jelenlegi kamatszint lehetővé tette, hogy a rövid ideig változatlan kamattal, ezáltal változatlan törlesztőrészlettel bíró piaci hitelekkel felvegye a versenyt az Otthonteremtési kamattámogatott lakáshitel is. Utóbbi egyik előnye, hogy az 5 éves támogatott időszak alatt 1 vagy 5 évig állandó a kamat mértéke, így hosszabb ideig tudunk tervezni a havi kiadással egy olcsó piaci hitellel szemben. Emellett az első öt évben érvényesíthető állami kamattámogatásnak köszönhetően valamelyest egy plusz biztonságot nyújt kamatemelkedés bekövetkezése esetén is.

A kamatemelkedés hatásával márpedig kötelező számolni egy 10-15-20 évig vállalt hiteltörlesztés vonatkozásában! A fentebb részletezett legjobb piaci hitelek esetében például egy 1%-os emelkedés a kamatban átlagosan 3 940 Ft-tal emeli meg a havi törlesztést. Ez a törlesztés növekedés 2%-os kamatemelés esetén már 8 048 Ft, 3% esetén pedig 12 316 Ft átlagosan.

A megfelelő lakáshitel kiválasztásakor tehát több szempontot is érdemes mérlegelni, mielőtt döntünk valamelyik hitelkonstrukció mellett. Ha szakértők segítségét vennéd igénybe a döntéshez és megadod az alábbi adataidat, ingyenes segítséget kapsz a legjobb hitel kiválasztásához!

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

Már csak év végéig kérhetjük a támogatást

Az Otthonteremtési kamattámogatás használt lakás megvásárlására is igényelhető, mely egy államilag támogatott hitelkonstrukció. A támogatás a futamidő első 5 évében jár, így ez idő alatt az állam által nyújtott kedvezmény következtében kevesebb kamatot kell fizetnünk a hitelünkre. Jelen állás szerint már csak 2014. december 31-ig igényelhetjük ezt a típusú támogatott hitelt, amihez nem is kell túl sok feltételnek eleget tennünk.

A legfőbb igénybevételi feltételek a következők:

  • lakás vásárlás esetén az eladó nem lehet a hozzátartozónk,
  • nem lehet NAV (APEH) köztartozásunk,
  • legalább 180 napja legyen társadalombiztosítási jogviszonyunk,
  • és a vételár maximum 10 %-át fizetjük meg készpénzben (a fennmaradó részt az eladó által megjelölt számlára kell teljesíteni).

Tudj meg mindent a fogyasztóbarát lakáshitelekről!

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Címkék
Hirdetés