Már fizetnek is azért, hogy hitelt vegyél fel!

Már fizetnek is azért, hogy hitelt vegyél fel!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-05-19
 

Ugye Te sem gondoltad volna, hogy egyszer majd a bank fizeti helyetted a kamatokat csak azért, hogy hitelt vegyél fel? Megtörtént a lehetetlen, ilyen nincs és mégis van. Múlt hónapban a legnagyobb dán bank, a Realkredit Danmark negatív kamattal adott kölcsön egy szex terapeutának, Eva Christainsennek. De mégis miként lehetséges az, hogy valaki bemegy a bankfiókba, kitölti a szükséges papírokat, felvesz egy lakáshitelt és ezért cserébe a bank minden hónapban fizet neki? Átverés az egész? Mutatjuk, miért lehetséges mindez!

Szép új világ

Kivételes időket élünk Európában: a nulla körüli infláció, az alacsony gazdasági növekedés és a negatív hozamok a feje tetejére állították a világot. Alapesetben a központi bank minden nála elhelyezett pénzösszeg után kamatot fizet. Illetve fizetne, ha Dániában ez a kamatláb nem lenne negatív, -0,75%. A skandináv országban ugyanis az a furcsa helyzet állt elő, hogy a hitelezés felpörgetése érdekében bevezették a büntető kamatokat, derül ki a Financial Times írásából.

Ennek tükrében pedig rögtön érthetővé válik, hogy miért is éri meg már akár negatív kamatra is kölcsönt adni. Hiszen bármely -0,75%-nál magasabb kamat esetén kisebb veszteséget könyvelhet el a bank, mintha ugyanez a pénz a központi banknál parkolt volna. Tehát így fordulhat az elő, hogy – a profit maximalizálása érdekében – egy hitelképes ügyfél akár negatív kamatra is kaphat lakáshitelt Dániában.

Azért eget rengető (negatív) kamatra ne számítsunk, egészesen pontosan évi -0,0172%-os kamatról beszélünk, ami még nagyítóval is éppen hogy csak látható. A negatív kamat ebben a szituációban pedig azt jelenti, hogy a bank havi szinten 7 koronának megfelelő kamatot fizet (mai árfolyamon kb. 290 forintot) az adósnak a hitel futamideje alatt.

Idehaza negatív kamat ugyan nincs, de a rendkívül kedvező lakáshitel ajánlatokért add meg néhány adatod és szakértő kollegánk felhív!

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

Túl szép, hogy igaz legyen

Igen az, ezért egy kis csavar van az ügyben. A negatív kamat ellenére az egyéb díjakkal és rendszeres költségekkel együtt már az adós többet fizet a banknak, mint amennyi kamatot kap tőle…

Mit hozhat a negatív kamat hosszú távon?

1. Lakáspiac

A nulla közeli vagy éppen negatív hitelkamatok könnyen túlfűthetik a lakáspiacot, ami egy ismételt ingatlanpiaci buborék kialakulásához vezethet. Ezt a félelmet erősíti, hogy a dán főváros lakásárai már a válság előtti csúcsokat is túlszárnyalták. Nem mellesleg a világ legjobban eladósodott háztartásai ezzel csak újabb terheket vesznek nyakukba.

2. Megtakarítás

A büntető kamat bevezetése a megtakarításokat sem hagyja érintetlenül, a lakosság bankbetétben tartott pénzére is hatással van. Hiszen, ha a dán bankoknak fizetni kell azért, hogy pénzüket a központi bankban tartsák, akkor logikus, hogy a bank ügyfelei is fizessenek, de minimum kisebb kamatokat kapjanak, mint korábban ugyanezért a szolgáltatásért.

A nagyközönség érthető módon még nem szembesül a negatív kamatokkal, mivel a bankroham és a tömeges készpénzkivétel rémképe miatt a bankok többsége ódzkodik attól, hogy a lekötések után kevesebb pénzt fizessenek ki a futamidő végén az ügyfélnek, mint amennyit az elhelyezett a banknál. Persze minél tovább maradnak a negatív kamatok, annál valószínűbb ez a forgatókönyv. A betétek „adóztatása” pedig már el is kezdődött, az első áldozatok a legnagyobb vállalati, intézményi és privát banki ügyfelek.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Címkék
Hirdetés