Már kártyával fizetni is snassz, miért ne inkább egy matricázott papuccsal?

Már kártyával fizetni is snassz, miért ne inkább egy matricázott papuccsal?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2012-08-30 Frissítve: 2017-11-09
 

A készpénzzel szemben komoly változást jelentett a bankkártyák és hitelkártyák megjelenése Magyarországon. Az első leolvasási módszer még a dombornyomott számokat olvasta ki. Később bevezették a mágnescsíkot használó elektromos rendszereket, mára pedig a Paypass rendszerek nyernek egyre inkább teret. Az újdonságok sokszor egyszerűbbé teszik életünket és hasznosak, de érdemes tudni mit is használunk pontosan, ennek bemutatására törekszünk mostani cikkünkben.

A Paypass fizetés relatív új, hiszen valójában már évek óta használatban van egyes területeken, mégis érdemes tudni, hogyan is működik. Fő ismérve, hogy a kártyát (vagy Paypass chipet tartalmazó más eszközt) elég a fizető felület közelébe vinnünk a tranzakció megtörténtéhez. A fizető felületet a Paypass ábra jelzi*, amivel a chip a rádiófrekvenciás technológia (RFID) egy továbbfejlesztett változatával (NFC – NearFieldCommunication) kommunikál. Ez a módszer több más helyen is használatos: például beléptető kapuknál vagy tömegközlekedési eszközöknél külföldi városokban.

paypass

A technológia lehetővé teszi, hogy a hagyományos bankkártyától eltérően akár egy karóra vagy egy matrica is fizetőeszközként szolgáljon. A fizetés lényege tulajdonképpen az NFC vevő, ami a fizető felület rádiófrekvenciás sugárzását veri vissza – ez akár egy matricába is beleépíthető. Fizetésnél csak az ötezer forint feletti vásárlásoknál kell pin kódot beütnünk, így a fizetés sokkal gyorsabb lehet, mint a korábban használt mágnescsíkos vagy chipes bankkártyákkal. A vásárlás értékétől függetlenül bizonylatot minden esetben kérhetünk a fizetés után.

A Paypass bankkártyát hagyományosan is lehet használni – egyelőre nem minden helyen lehet Paypass technológiával fizetni – hiszen mágnescsík és bankkártya chip is van a kártyán. A technológiát forgalmazó MasterCard szerint a kártya biztonságosabb azzal, hogy nem kell átadni az eszközt a boltban fizetéskor. Ugyanakkor a Paypass kártya visszaélésekre is adhat lehetőséget, ha valaki leolvassa kártyánkat tudtunk nélkül.

A 4-6 cm, ami elég a kártya adatainak leolvasására a boltban, az elég lehet a buszon is. Ha valaki a megfelelő szerkezettel rendelkezik, akár le is olvashatja az adatokat és 5000 forint alatti összegben pénzt vehet le a kártyáról. Ez ellen a MasterCard háromszoros dekódolási rendszerrel védekezik, illetve minden esetben látjuk a számlatörténetben vagy akár figyelmeztető sms-ben (ha igényeltünk ilyen szolgáltatást) a számlánkról távozó pénz összegét.

* A Paypass fizetési lehetőséget a következő jel mutatja: 

Hirdetés
Hirdetés