Még jobban járunk a lakástakarékkal – Gyorsabban válhat valóra a lakáscél

Még jobban járunk a lakástakarékkal – Gyorsabban válhat valóra a lakáscél
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-07-09 Frissítve: 2021-08-06
 

Július elejétől 1 hónappal hamarabb juthatnak a megtakarításukhoz azok, akik lakástakarékban kamatoztatják a pénzüket. A múltbeli 3 hónapos kiutalás időszak 2 hónapra csökken, vagyis az egész folyósítási folyamat lényegesen gyorsabbá válik. Ez azt jelenti, hogy a lakáscélra hamarabb felhasználható a pénz, ami például a szűk határidők miatt egy lakásvásárlásnál nagy előny.

A lakástakarék sokak által kedvelt megtakarítási forma, hiszen a lakáscélunk elérését 30%-os állami támogatással is elősegíti. A legrövidebb futamidejű lakástakarékkal 4 évig, míg a leghosszabbal 10 évig lehet takarékoskodni, így ettől függően változik az összegyűjthető megtakarítási összeg is.

A lakástakarék működési logikája szerint a megtakarítási időszak alatt teljesítjük a befizetéseket, míg a kiutalási időszak során hozzájuthatunk a megtakarításunkhoz. Egészen a múlt hónap végéig a kiutalási idő 3 hónapos volt, azonban a július elejétől kötött lakástakarékok esetében már 2 hónap alatt hozzá lehet jutni az összegyűjtött pénzhez.

Az, hogy 1 hónappal hamarabb jutunk az állami támogatással növelt összeghez, bármilyen lakáscél esetén jól jön, de különösen nagy előny lakásvásárláskor, amikor minden perc számít.

Hogyan működik a folyósítás a lakástakaréknál?

Miután évekig teljesítjük a havi befizetéseket jó esetben eljön a felhasználás ideje, amikor szükségünk lenne a pénzre. A megtakarítási időszak leteltét a lakástakarék is jelzi felénk, amiről értesítőt is küld. Ekkor nyilatkozhatunk arról, hogy pontosan milyen célra szeretnénk felhasználni az összeget, meg kell jelölni, hogy kinek a lakáscéljára költjük a pénzt, és hogy tartunk-e igényt a lakáskölcsön részre.

A 2 hónapos várakozási idő azért szükséges, mert a lakástakarék ekkor teljesíti a törvényben előírt adminisztratív és egyéb kötelezettségeit is, például megvizsgálja, mely ügyfelek teljesítették rendre a havi befizetéseket, hány ügyfélnek és milyen összegű kiutalásokat kell teljesítenie. Tehát a folyósításra leghamarabb 2 hónap után kerül sor.

Kritikus pontnak számít, hogy a lakáscélú felhasználást dokumentumokkal alátámasztva is igazolni kell, így ha késlekedünk a kiutalás időpontja is elcsúszik. Ha lakást vásárolunk a kiutaláshoz adásvételi szerződést is be kell mutatni, de építés, bővítés, felújítás, korszerűsítés esetén elég utólag számlával igazolni a felhasználást.

Ha esetleg nincs kilátásban lakáscélú felhasználás, akkor nyugodtan megtehetjük, hogy maximum 10 évig továbbra is havonta takarékoskodunk (ekkor is jár az állami támogatás), vagy azt, hogy szimplán parkoltatjuk a pénzt, amire betéti kamatot kapunk.

A következő kalkulátor segít megtalálni a legjobb lakástakarékot!

Kamatbónusz
29 000 Ft-tól 4 342 500 Ft-ig
Bankmonitor
A várhatóan legkedvezőbb ajánlatok
Most kamatbónusszal
gyűjthető össze lakás célra.
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi szabályzatba és az Online Lakástakarék Pénztár promóciós szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Hiba történt
    Hirdetés
    Hirdetés