MNB alapkamat 0.90 % EKB alapkamat 0.00 % REGISZTRÁCIÓ

Megéri aranyba fektetni?

 • 2014.01.29.
 • szerző: bankmonitor

Az arany örök és az egyetlen biztos pont befektetéseink között. Jöhet háború, gazdasági válság az arany menedéket nyújt… Tényleg? Egyik ügyfelünk kedvéért kicsit feltúrtuk a múltat és megnéztük, hogy az elmúlt 300 (nem tévedés: háromszáz) évben hogyan teljesített az arany, mint befektetés. Mi meglepődtünk, nem kicsit.

Az alábbi grafikonon az arany elmúlt 300 éves áralakulása látható. Ilyen időtávon lehetetlen, hogy ne vegyük figyelembe az infláció hatását, így egy olyan ábrát kerestünk, amely az árromlás mértékével korrigáltan mutatja az árfolyamot. 

Kattints a grafikonra a nagyobb képért!
gold_chart_smal_140128.jpg
Mint látható:

 • az 1720-1760-as periódust leszámítva kizárólag az olajválság idején és a 2005 után beindult árrobbanásban volt magasabb az arany árszintje mint most
 • a 300 évből az utolsó 200-ban az eltelt idő kevesebb mint 5%-át töltötte az arany a jelenleginél magasabb árszinten
 • érdemes megnézni az első, majd a második világháború hatását (csökkent az ár), az 1929-33-as nagy világválságban pedig csekélyke emelkedésről beszélhetünk az elmúlt években látott lufival szemben
 • ha az utolsó két kiugrást leszámítjuk, alapvetően egy csökkenő trendben fut az arany árfolyama

Mi nem tudjuk, hogy jelenleg jó befektetés-e az arany. Lehet. Csupán azt látjuk, hogy a valószínűségek és a hosszú távú trend nem igazán kedvező. 

Ha saját pénzügyi kérdéseiddel kapcsolatban komplex válaszokra vágysz, ajánljuk figyelmedbe, a Bankmonitor
személyes tanácsadási szolgáltatását!

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetés

Szakértői cikkek

Vállalatfinanszírozási hírek

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Blogajánló

 • alapblog

  ELTE vs. Groningen

  A holland egy főre jutó GDP nagyjából három és félszerese a magyarnak. Megnéztem a 30 ezer hallgatóval rendelkező, minden listán a globális top 100-ban lévő...

 • RSM Hungary blog

  Indokolt lenne az új Jöt. változtatása

  Az új jövedéki törvény még életbelépése előtt módosításra került, de úgy tűnik, hogy a gazdálkodóktól érkező észrevételek, valamint az általános eljárásjogi háttér változása elkerülhetetlenné teszi az ismételt módosításokat. A jövedéki engedélyeseknek előírt pénzügyi biztosíték és a kötelező tárolókapacitások meghatározása is kérdéseket vet fel.

 • Pénzkérdés

  Tech óriások írtak nyílt levelet Donald Trumpn

  Többek között a Facebook, az Amazon és a Google is arra kéri az amerikai miniszterelnököt, hogy folytassa Barack Obama DACA-programját, amely az Amerikába illegálisan bevándorló gyermekek védelméről és segítéséről szól. [...] Bővebben!

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul. [...] Bővebben!