Megérkezett a várt bejelentés – Már fotelből is nyithatunk bankszámlát!

Megérkezett a várt bejelentés – Már fotelből is nyithatunk bankszámlát!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-07-20 Frissítve: 2021-08-06
 

Elbúcsúzhatunk azoktól az időktől mikor be kellett mennünk a bankfiókba számlát nyitni, vagy apró-cseprő ügyeinket intézni. A jegybanki részletszabályok megjelenésével immár az MKB és a Gránit Bank is megjelent saját online szolgáltatásával, így az ő esetükben már otthonról, a fotelből ülve lehet számlát nyitni. A rendszer lelke a videó alapú azonosítás, amihez elegendő egy számítógép, vagy egy okostelefon. 1

Hosszú időn keresztül csak ábrándoztunk arról, hogy személyes megjelenés nélkül, online nyithassunk bankszámlát és intézhessük a pénzügyeinket, azonban ez a kor is elérkezett. A jogszabályi háttér egyébként már június végétől adott volt ehhez, azonban várni kellet, amíg a jegybank is egységesítette az online számlanyitásra vonatkozó feltételeket az új rendeletében.

Az új részletszabályok kimondják, hogy a számlanyitás sarkalatos pontja, vagyis a személyazonosság beazonosítása a felügyelet által elfogadott elektronikus hírközlő rendszerrel mehet végbe. Ez a gyakorlatban a meghatározott paraméterekkel rendelkező számítógép vagy okostelefon kameráját jelentheti, amely alkalmas a videófelvételre.

Maga az azonosítás tehát úgy zajlik, hogy video chaten keresztül felvesszük a kapcsolatot a banki ügyintézővel, akinek a személyi azonosító okmányunk is be kell mutatnunk. Egy kódot is kapunk sms-ben vagy az e-mail címünkre, amelyet az azonosítás során vissza kell juttatnunk elektronikusan az ügyintézőnek. Természetesen a banknak biztosítani kell, hogy a távoli ügyfelek azonosítása megfelelően dokumentált, visszakereshető, és ellenőrizhető módon tárolható legyen.

A Gránit és az MKB Bank saját fejlesztéseivel már jó ideje készült is az online bankolási rendszer beindítására, és tűkön ülve várták a jegybanki állásfoglalást az ügyben. Miután napvilágra került a rendelet, el is indult a szolgáltatásuk, így már az említett két banknál lehetőségünk is van az online számlanyitásra.

Hirdetés

A megfelelő bankszámla kiválasztása bonyolult feladat, de egy jó döntéssel tízezreket spórolhatsz meg évente. A Bankmonitor.hu Bankszámla kalkulátora pontosan ebben segít, mert egyszerűen, egy kattintással összehasonlíthatod a számlacsomagokat: 14 bank ajánlatai egy helyen. De ez nem minden: a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötést kínál számodra.

A legjobb 0 Ft-os bankszámla ajánlatunk

Hirdetés