Bankmonitor

Banki termékek összehasonlítása

Meglepő helyen sokak pénze: ettől jobb helyen is tarthatnák!

  • 2015-09-21
  • szerző: bankmonitor

Sokan felkapták a fejüket az összeg hallatán, amikor a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) ezermilliárdos túlfizetésről számolt be a napokban. Felmerül a kérdés, hogy vajon kik lehetnek azok, akik ekkora összegeket nem hiányolnak, és vajon miért nem kérik azok kiutalását. Vajon hányféle módon lehetne parkoltatás helyett fialtatni ezeket a pénzeket, illetve mit tudhatnak azok, akik szerint jól van ez így?

Az ő pénzük van a NAV-nál

Az adóhivatal információi szerint mintegy négyszázezer gazdasági társaság rendelkezik körülbelül kilencszázmilliárd forintnyi túlfizetéssel, vagyis az egy cégre jutó adótöbblet eléri a 2,25 millió forintot. A jelentés kitér arra, hogy a vállalkozások általában a társasági adóval és az általános forgalmi adó befizetések tekintetében lépik túl a valós kötelezettségeiket. Különösen annak fényében magas az átlagos túlfizetés, ha figyelembe vesszük, hogy hány vállalkozás küzd likviditási problémákkal és szorul hitelfelvételre (Céges hitelt szeretnél? – egy jó pénzügyi terv fél sikert jelenthet.)

A túlfizetéssel rendelkező magánszemélyek és egyéni vállalkozások száma másfél millióra tehető, ők összesen százmilliárdot „tartanak” a NAV-nál. Ezek alapján az egy főre jutó túlfizetés 65-70 ezer forintra jön ki, ők leginkább a személyi jövedelemadóval, az egészségügyi hozzájárulással és az egyszerűsített vállalkozói adóival lépik túl a ténylegesen fizetendő közterheiket.

A túlfizetés kiutalását – vagy másik adónemre történő átvezetését – a NAV 17. számú nyomtatványán kezdeményezhetik az adózók, az elévülési idő öt év. Az adóhivatal statisztikái szerint az elmúlt három évben tízmilliárd forint maradt a visszautalás elmulasztása miatt az államkasszában. Egyes források szerint a túlfizetés adóhivatalnál tartásának hátterében gyakran a kiutalással együtt járó adóellenőrzéstől való félelmek állnak. Szerintük jobb a békesség, ők a benntartott pénzt inkább egy későbbi adófizetési kötelezettség fedezetének tekintik.

Ettől még a párnacihában is jobb helyen lenne a pénz?

A jegybank augusztusi mérlegstatisztikái szerint az előző hónaphoz képest kismértékben csökkent a hitelintézetek bankszámláinak átlagos egyenlege. Eközben a forgalomban lévő készpénz átlagállománya tovább emelkedett és 57 milliárd forintos bővülés után megközelítette a 4 112 milliárd forintot.

A készpénzhasználat nemzetgazdasági szinten mért évi százmilliárdos költségének visszaszorítását nem segíti elő sem az ingyenes készpénzfelvétel lehetősége, sem a sárga csekkek használatának népszerűsége. Utóbbi kapcsán bíztató jelnek tekinthető, hogy a csekkbefizetéshez igénybe vett bankkártya használat az utóbbi negyedévben megduplázódott.

Parkolás helyett gyarapodhatna is a pénz

Bár a magánszemélyek átlagos túlfizetése nem tekinthető egy befektetésre alkalmas összegnek, az ott lévő tízezrek jól jöhetnének egy hitelkártya adósság, vagy egy folyószámlahitel csökkentésekor, akár fedezhetnék egy jelzáloghitel törlesztését egy-két hónapig.

Lakáshitel kalkulátor

Ennyi lakáshitelt szeretnék

Hitelösszeg:

Ft

Futamidő:

év
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz.

A pontosabb kalkulációhoz szükséges még:

Havi nettó jövedelem:

Ft

Vásárolni kivánt ingatlan értéke:

Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?

A várhatóan legkedvezőbb hitelek:


havi törlesztő

THM

X Ft hitel Y év futamidőre
havi Z Ft-tól, Q % THM-től.
Tudd meg az összes részletet!

A gazdasági társaságok átlagos többlete viszont már olyan összeg, amely a cégek életében sem elhanyagolható. Amellett, hogy – forgalomtól függően – elősegítené a napi likviditás biztosítását, egy ekkora tétel lekötéséből származó kamatbevétel szembeállítva a céges bankolás díjaival a működési költségek faragását is eredményezheti a társaság életében.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb! Mindenkinek válaszolunk.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Kérj ingyenes segítséget szakértőnktől!

Kérdezz minket