Megrendült az egyik legnagyobb magyar brókercég. Mi lesz az ügyfelek pénzével?

Megrendült az egyik legnagyobb magyar brókercég. Mi lesz az ügyfelek pénzével?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-02-24
 

Az MNB honlapján megjelent közlemény szerint visszaélés-gyanús esetek miatt visszavonták a Buda-Cash tevékenységi engedélyét, és felügyeleti biztosokat rendeltek ki az intézményhez. Ennek folyományaként az ügyfélszámlák felett is korlátozták a hozzáférést az ügyfelek részére is. Mi tehet a budacashes ügyfél? Mire számíthat? Mi lesz a pénzével?

Szemtanúk szerint tegnap este rendőrök állták el a Buda-Cash ajtaját. Mára megjelent az MNB közlemény, hogy „A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Pénzügyi Stabilitási Tanácsa a Buda-Cash Brókerház Zrt.-vel szemben indított átfogó felügyeleti vizsgálata során a Zrt. tevékenységét érintően észlelt súlyos visszaélésekre utaló információkra tekintettel a cég tevékenységi engedélyét ideiglenes intézkedés keretében azonnali hatállyal felfüggesztette, továbbá a mai naptól felügyeleti biztosokat rendelt ki a társasághoz.”

„A felügyeleti biztosok ma átvették az intézmény irányítását annak igazgatóságától, és gondoskodnak a megfelelő működésről.

A jegybank ezzel párhuzamosan rendelkezett arról, hogy az intézkedések hatálya alatt – a tényállás és a jogsértések teljes körű feltárása érdekében – az ügyfelek értékpapírjai és pénzeszközei feletti rendelkezési jogosultság szünetel. Az intézkedések visszavonásig, de legfeljebb a jegybanki vizsgálat lezárásáig maradnak életben.

Tekintve, hogy az ügy kapcsán bűncselekmény elkövetésének gyanúja is felmerült, az MNB a tegnapi napon az illetékes rendőr-főkapitányságnál büntető feljelentést tett.

A jegybank felügyeleti eljárásának eredményéről és esetleges további intézkedéseiről a nyilvánosságot folyamatosan tájékoztatni fogja.”

Mit tehet jelenleg az ügyfél?

A Buda-Cash tájékoztatása szerint jelenleg pénzt kivenni és új pozíciót nyitni nem lehet, amíg a felügyeleti biztosok át nem vizsgáltak mindent. Ez több nap, vagy akár hétig is eltarthat. Délután talán többet tudnak majd mondani az ügyfeleiknek. Egyetlen, amit biztosan megtehet az ügyfél, hogy a meglévő pozícióit zárja.

Mi védi az ügyfeleket?

A jelenlegi felügyeleti biztosok is az ügyfelek biztonságát szolgálják, ám az elsődleges biztonságot a BEVA (Befeketető-védelmi Alap) garantálja. A BEVA áll jót 20 ezer euró értékig (kb 6 millió forint), ha a befektetési szolgáltatóval valami történik. Ráadásul a hozamunkról sem kell lemondani, száznyolcvan nap átlagárfolyamán fizetik ki a követelésünk. Egymillió alatti rész száz százalékát, míg a maradékösszeg 90%-át téríti.

Fontos kiemelni, hogy alapvetően az ügyfélvagyont el kell különíteni a brókercég vagyonától, ha ez nem történik meg akkor az bűntető jogi kategória.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés