Bankmonitor

Banki termékek összehasonlítása

Megtörtént a lehetetlen: 6% alatt a támogatott lakáshitel kamata!

  • 2014-08-04
  • szerző: bankmonitor

Nem csalás, nem ámítás, az új lakás vásárlására, építésére, vagy korszerűsítésre igényelhető államilag támogatott lakáshitel kamata 6%-os szint alá érkezett. De hogyan lehetséges ez, hiszen az érvényes szabályozás szerint ügyfél által fizetendő minimum a kamattámogatás levonása után nem lehet kevesebb, mint az a bizonyos 6%?

Hogyan is működik a kamattámogatott hitel?

Jelenleg két féle államilag támogatott hitel érhető el. A Fiatalok és többgyermekesek kamattámogatott hitelét – ez esetben maximum a futamidő első 20 évében jár a kamattámogatás – kizárólag új lakás vásárlására, építésére, vagy korszerűsítésre igényelhetjük, míg az Otthonteremtési kamattámogatás – ennél a konstrukciónál pedig 5 évig jár a támogatás – az előbbieken kívül akár használt lakás vásárlására, valamint bővítésére is felhasználható. Senkit nem akarunk a kamat kiszámításának képletével fárasztani, a lényeg a következő:

A jogszabály szerint megállapított, úgynevezett bruttó kamatból az ügyfél állami kamattámogatást kap, amellyel csökkentik a bruttó kamatot, ez lesz az ügyfél által fizetendő kamat. A szabály szerint a kamattámogatással, valamint egyéb, a bank által adott kamatkedvezménnyel csökkentett kamat esetén sem lehet az ügyfél által fizetendő ellenszolgáltatás (azaz az egyéb díjjal, például kezelési költséggel együtt fizetendő ellenszolgáltatás) kevesebb, mint 6%.

Akkor hogyan csökkenhetett 6% alá, és mely hiteleket érinti?

A jelenlegi kamatkörnyezet hatására kialakult az a helyzet, hogy a fentebb említett új lakás vásárlására, építésére és korszerűsítésre igényelhető, 20 évig támogatott hitel kamatából bizonyos konstrukciók esetén már nincs miből kamattámogatást adni, mert a bruttó kamat is 5,85%. Ez bizonyos 1 éves kamatperiódusú hiteleknél következett be, amelyeknél évente módosulhat a kamat mértéke.

Akkor most ezt a hitelt érdemes választanom?

Ha jogosultak vagyunk erre a típusú kamattámogatott hitelre, nem kérdéses, hogy érdemes-e ezt választani. Főként azért, mert a támogatás 20 évig jár. Az 1 éves kamatperiódusú piaci hitelek kamata bár jelenleg még valamivel kedvezőbb lehet, mint 5,85% (az ilyen-olyan kamatkedvezményeknek köszönhetően is), de minden bizonnyal nem fognak 20 évig ezen a szinten tartózkodni. Így a futamidő alatt bekövetkező kamatemelkedés esetén a támogatott hitellel hosszú távon előnyre tehetünk szert a piaci hitelekkel szemben.

hitelkamatok20140804

Ha nem tudod, jogosult vagy-e a támogatott hitelekre, vagy segítségre van szükséged a hitel kiválasztásában, add meg adataidat és visszahívunk!

Lakáshitel kalkulátor

Ennyi lakáshitelt szeretnék

Hitelösszeg:

Ft

Futamidő:

év
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz.

A pontosabb kalkulációhoz szükséges még:

Havi nettó jövedelem:

Ft

Vásárolni kivánt ingatlan értéke:

Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?

A várhatóan legkedvezőbb hitelek:


havi törlesztő

THM

X Ft hitel Y év futamidőre
havi Z Ft-tól, Q % THM-től.
Tudd meg az összes részletet!Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Kérj ingyenes segítséget szakértőnktől!

Kérdezz minket