Megtörtént a lehetetlen: itt a negatív kamat!

Megtörtént a lehetetlen: itt a negatív kamat!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2014-06-05
 

És megtörtént, ami az átlagember számára nehezen hihető: negatív kamatot fizet az Európai Központi Bank (EKB). Ennek fényében a hazánkban elérhető kamatszint lényegesen kedvezőbb megvilágításba kerül. Mit jelent a negatív kamat? Miért következett be? Van jelentősége a forint szempontjából? És a holnap után bankunk által kínált kamatra hogyan hat?

Mi történt? 

Az EKB bejelentette, hogy -0,1% kamatot fizet a nála elhelyezett egynapos betétek után. Az EKB-nál csak pénzintézetek helyezhetnek el betétet, így a magánszemélyeket közvetlenül nem, csak közvetve érinti. A közvetett hatás ott fog jelentkezni, hogy az EKB döntése a kereskedelmi bankok kamatait is befolyásolhatja negatív irányba. 


Miért? 

Az EKB célja, hogy a csökkenő kamatok miatt gyengüljön az euró és megtakarítás helyett inkább a beruházás legyen a vállalatok célja. 

Hogyan hat mindez Magyarországra? 

3 évvel ezelőtt senki nem hitte volna el, hogy az MNB alapkamata 2,4% lehet. Ma pontosan ennyi. A hazai kamatszint nem független az európaitól. Az EKB döntése valószínűleg teret enged a további mérsékelt hazai kamatcsökkentésnek. Ahogy ez már többször elhangzott: a magyar kamatszint mélypontját elsősorban nem a belföldi folyamatok, hanem a nemzetközi kamatszintek határozzák meg ma már. 

Még olcsóbb lehet a hitel? Igen
Alacsonyabb lehet a betéti kamat? Igen

Ezek a legfontosabb kérdések? NEM

Megítélésünk szerint ma már elsősorban az a fő kérdés, hogy hazánkban MEDDIG lehet ilyen alacsony a kamatszint. Illetve hitelfelvevők számára: mikor csökkenhetnek jelentősebb mértékben az 5-10 éves (hitelszerződésben elérhető) kamatok. 

Az alacsony kamatszinttel mind megtakarítói, mind hitelfelvevői oldalon még barátkozni kell a magyaroknak:

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Címkék
Hirdetés