Megvertük a japánokat!

Megvertük a japánokat!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2014-06-11
 

Magyarországon májusban -0,1% volt az infláció. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy ebben az időszakban csökkentek az árak. Ez leginkább Japánban volt jellemző. Ám azóta ott is felütötte a fejét az infláció. De nekünk valójában jót, vagy rosszat jelent a negatív infláció?

Májusban a fogyasztói árak átlagosan 0,1 százalékkal voltak alacsonyabbak, mint egy évvel korábban. A negatív infláció ismét a nyugdíjasok számára volt a legkedvezőbb: a nyugdíjasok fogyasztói kosara összességében 0,8 százalékkal került kevesebbe.

infalcio20140611.jpg

Az Nemzetgazdasági Minisztérium felhívta a figyelmet, hogy értékelése szerint a negatív fogyasztói ár-index ellenére Magyarországon nincs defláció, mi az árak tartós csökkenését jelentené. Magyarázható ez például azzal is, hogy olyan egyszeri tételek éreztetik hatásukat, mint a rezsicsökkentés. És miért lenne rossz hatással a tartós árcsökkenés a gazdaságra? Ez belső kereslet visszaesését okozhatná, mivel mindenki elhalasztaná a vásárlásait, mondván, később úgyis olcsóbb lesz minden. 

Miért fizettünk többet és miért kevesebbet?

Átlagosan többet fizettünk az elmúlt hónapban az élelmiszerekért (0,3%), a ruházati termékekért (0,7%) és a dohányáruért illetve a szeszes italokért (0,2%). A lakosság energiáért fizetett költsége 2,5%-kal csökkent. Köszönhető ez annak, hogy a most megjelent inflációs adat már teljes egészében tükrözi az április rezsicsökkentést. Legnagyobb arányban a cukor (- 15,2%), a liszt (-17,7%) és az étolaj (-14,2%) ára csökkent. Többet fizetünk azonban a tejtermékekért.

Mi történt a pénzpiacokon?

A forint némi gyengüléssel reagált a napvilágot látott adatra és jelenleg 305 Ft/Euro körüli szinten mozog az árfolyam. Az MNB a negatív adatok ellenére nem változtatott a 3%-os inflációs célkitűzésén. Ha ehhez a jövőbeni értékhez viszonyítjuk a
lekötött betétek kamatait, akkor is várhatóan reálkamatot érünk el a lekötéseinken. Ugyanis a legjobb lekötött betét egy évre (feltételmentesen)
3,25%.

Természetesen választhatunk
állampapírok közül is. Itt a rövid távú
3%-ot ad egy évre, míg a hosszú távúak között találunk
5,64%-ot kínálót is. Aki pedig, még ennél is többre vágyik, az kockázati szintjének megfelelő befektetési alappal még ennél is többet elérhet! 

1



Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés