Megveszik a bankom! Mit tegyek? – MKB Bank eladása

Megveszik a bankom! Mit tegyek? – MKB Bank eladása
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2014-07-27
 

Csütörtökön nyilvánosságra került, hogy a régóta eladó sorban lévő MKB Bankra végre talált vevőt a jelenlegi tulajdonos a Bayerische Landesbank. A vevő nem más, mint a Magyar Állam. De hogyan érinti ez az MKB Bank ügyfeleit? Kell-e fizetni tovább a hiteleket? Mi lesz az ott lévő pénzzel?

Korábbi bankeladások

Nem példa nélküli Magyarországon, hogy egy bank tulajdonost cserél. Legutóbb a Volksbankot vette meg az orosz tulajdonosi hátterű Sberbank. A Volksbank ügyfelei ugyanúgy vezethették a számlájukat, vehettek fel hiteleket, mintha meg sem történt volna tulajdonosváltás. A legszembeötlőbb változás az volt, hogy a bank kis idő elteltével nevet váltott: Volksbankról Sberbankra. 

Mostani adásvétel

A nyilvános információk szerint a Magyar Állam 55 millió eurót fizet a MKB Bankért. Viszont az eladás előtt a BayernLB 270 millió euróval tőkésíti fel a bankot. Tehát összességében 215 millió eurót, mintegy 67 milliárd forintba kerül az eladónak, hogy megszabaduljon a banktól. 

Különleges vevő

A mostani adásvétel abban különbözik a Sberbank példájától, hogy a vevő a Magyar Állam. Ettől függetlenül az MKB Bank ügyfeleit ugyanúgy kiszolgálja a bank, mint eddig. Tehát tovább vezeti a számlákat, az ott betétekben lévő pénzre ugyanúgy vonatkozik az OBA garancia, és (az adósok szempontjából) sajnos, a hiteleket is tovább kell fizetni. Ergo az ügyfelek nem fognak érzékelni semmit abból, hogy államosították a bankjukat.

Későbbi változások

Az MKB Bank is azok a bankok közé tartozik, akik jogi útra terelnék a devizahiteles mentőcsomagból fakadó fizetési kötelezettségüket. Ám az új tulajdonossal ebben a perben az furcsa helyzet állna elő, az állam saját magát perelné. Így még nem világos, hogy ezzel a perrel mi lesz a jövőben. 

Amennyiben az új tulajdonossal változik a bank stratégiája, abban az esetben elképzelhető, hogy az ügyfelek is érezhetnek valamit az adásvételből. Ám ez egyrészt jó pár hónap múlva derül csak ki, másrészt koránt sem biztos, hogy megváltozik a stratégia. Sokkal valószínűbb, hogy a cél a hitelezési üzletág óriási veszteségeinek csökkentése lesz, hogy a bank újra nyereségessé váljon. Ám ez nem jelenti a hitelek elengedését, vagy a tartozás megszűnését! 

Amit tehetünk

Semmi esetre sem érdemes csak a tulajdonosváltás miatt bankot váltanunk. Várjuk meg a piaci folyamatokat. A Bankmonitor.hu figyelemmel kíséri az MKB Bank termékkínálatát. Ha változnak a bankszámlák költségei vállalati vagy lakossági oldalon, esetleg változnak a betéti vagy hitelkamatok, mi nyomon követjük őket!

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés