Bankmonitor

Banki termékek összehasonlítása

Menj biztosra! 4 egyszerű tipp lakásod védelmére

  • 2014-11-25
  • szerző: bankmonitor

Szerencsére a magyar lakások háromnegyedére kötött valamiféle biztosítást tulajdonosa. Ám ez a védelem nem mindig elegendő. Az, hogy mennyit ér egy lakásbiztosítás, csak akkor derül ki, ha megtörtént a baj. A biztosítók tapasztalatai alapján a legtöbb lakás alulbiztosított, baj esetén a károk egy része így nem térül meg. Pedig néhány egyszerű szabály betartásával ez a baj is elkerülhető.

  1. Ne az ára alapján váltsunk biztosítást! A legtöbben ezt a hibát követik el. Megértik, hogy legfontosabb vagyontárgyukat, az otthonukat óvni kell, ám ezt a védelmet minél olcsóbban szeretnék megoldani. Ez a magatartás érthető ugyan, de nem célravezető. A legolcsóbb biztosítások ugyanis csak a legfontosabb káresemények, például az elemi károkra nyújt védelmet és ez a védelem is csak az épület szerkezeti elemeire vonatkozik, a berendezésre nem. Gondoljunk csak bele egy ilyen helyzetbe: leég a lakásunk. A biztosító kifizeti a lakás helyreállításának költségét, aztán ott állunk az üres lakásban, mert a biztosításunk a berendezés újra beszerzéséhez már nem elég.
  2. Számoljunk pontosan! Ugyancsak komoly hiba, ha alulbecsüljük az ingatlan és az ingóságok értékét. Ezzel is spórolhatunk ugyan, de baj esetén a biztosító az alacsonyabb összeget fizeti, ami nem biztos, hogy fedezi a helyreállítás költségeit. Nagyon fontos, hogy az értékbecslésnél ne a piaci értéket vegyük számba, hanem lakás esetén az újjáépítési költségeket ingóságok esetén pedig a pótlás költségét.
  3. Időnként vizsgáljuk felül biztosításunkat! Széles körben elterjedt hiba, amikor a lakástulajdonos a beköltözéskor megköti ugyan otthonára a lakásbiztosítást, ám arról ezt követően el is feledkezik. Gondoljunk csak bele, néhány év alatt mennyi mindennel gyarapodhat lakásunk! Ha nem tartjuk szemmel a biztosítást és nem bővítjük, akkor baj esetén ezek a javak mind-mind elenyésznek. Egy-egy értékesebb vagyontárgy beszerzésekor érdemes ezt jelezni e-mailben vagy más módon a biztosítónknak és kérni a biztosítási védelem kiterjesztését.
  4. Tegyük el a számlákat! A számlák megőrzése nem csak a jótállási problémák esetében lehet célravezető, hanem a lakásunkat ért károk megtérítésében is segíthet. Baj esetén ugyanis igazolnunk kell a biztosító felé, hogy az adott vagyontárgy, amiért kártérítést szeretnénk kapni, valóban a tulajdonunkban volt. Ha valamiért számlát már nem tudunk szerezni, akkor az adott tárgyról készítsünk leírást és fényképet is. A vagyontárgyainkról szóló dokumentumokat őrizzük biztos helyen és lehetőleg több példányban.

Az alábbi űrlap kitöltése után hamarosan te is megtudhatod, hogy mennyit tudnál megtakarítani a megfelelő biztosítás kiválasztásával!

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Kérj ingyenes segítséget szakértőnktől!

Kérdezz minket