Bankmonitor

Banki termékek összehasonlítása

Mennyi hitelt vehet fel valójában az átlagember? Mekkora lakást vehet a segítségével?

  • 2015-09-23
  • szerző: bankmonitor

Lakást vásárolnál még mielőtt teljesen elszállnak az árak? De nem tudod, hogy mennyi hitelt vehetsz fel? A felvehető hitel összegét a jövedelem nagysága és a rendelkezésre álló saját erő (készpénz) mellett a korábban felvett hitel törlesztőrészlete is befolyásolja. Kiszámoltuk, hogy egy átlagos család a gyakorlatban mennyi hitelre és mekkora lakásra számíthat!

Az év eleje óta alapvetően két mutató határozza meg, hogy mennyi hitelt lehet felvenni. Az egyik a jövedelemarányos törlesztőrészlet (JTM), a másik pedig a hitelfedezeti mutató (HFM).

Az első esetben a bank azt vizsgálja meg, hogy az igazolható havi nettó jövedelmed mekkora részét fordítod a korábban felvett és az újonnan igényelt hiteled törlesztésére. A jövedelemarányos törlesztőrészlet nem lehet magasabb 50, illetve 60%-nal, attól függően, hogy a háztartás havi jövedelme 400 ezer forint alatti vagy feletti.

Így egy átlagos kétkeresős háztartás úgy kalkulálhat, hogy a felvenni kívánt hitel törlesztőrészlete maximum havi 150 ezer forint lehet. Azonban a bankok jellemzően sokkal szigorúbb belső szabályokat alkalmaznak, így reálisan a jövedelem 30-40%-a fordítható törlesztésre. Ennek megfelelően pedig egy átlagos család nagyságrendileg 9–15 millió forint hitelt vehet fel.

Mennyi hitelt vehetsz fel

Míg korábban több pénzintézetnél is lehetőség volt önerő nélkül lakáshitelt felvenni, addig mára ez csak egyetlen speciális esetben lehetséges, mégpedig pótfedezet bevonásával. Ha nincs további fedezetként felajánlható ingatlan, akkor viszont a hitelfedezeti mutató alapján a lakás vételárának legalább 20%-val kell rendelkezni.

Szerencsére ebben az esetben a bankok sem várnak el jelentősen magasabb önerőt a törvényi szabályozáshoz képest, ezért, ha összegyűlt a lakás vételárának ötöde, akkor már bele lehet vágni a hitelfelvételbe.

Mekkora pesti téglalakást vásárolhatsz

A lakáspiaci felívelés kezdete óta eltelt időszakban a lakásárak 10%-ot meghaladóan emelkedtek. Manapság a pesti téglaépítésű lakások 280 ezer forint körüli négyzetméteráron forognak, így egy átlagos két fős család reálisan egy 40–70 négyzetméteres lakást vásárolhat meg a fővárosban, míg vidéken ennél jellemzően másfélszer nagyobb ingatlant.

A lakáshitel-piac továbbra is erős, egymásnak adják a kilincset az ügyfelek. Ha lakásvásárláshoz Te is hitelt vennél fel, akkor itt kiszámíthatod, hogy mekkora törlesztőrészletre számíthatsz!

Lakáshitel kalkulátor

Ennyi lakáshitelt szeretnék

Hitelösszeg:

Ft

Futamidő:

év
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz.

A pontosabb kalkulációhoz szükséges még:

Havi nettó jövedelem:

Ft

Vásárolni kivánt ingatlan értéke:

Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?

A várhatóan legkedvezőbb hitelek:


havi törlesztő

THM

X Ft hitel Y év futamidőre
havi Z Ft-tól, Q % THM-től.
Tudd meg az összes részletet!

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb! Mindenkinek válaszolunk.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Kérj ingyenes segítséget szakértőnktől!

Kérdezz minket