Mennyi idő alatt lesz meg a pénz a lakásvásárlásodhoz?

Mennyi idő alatt lesz meg a pénz a lakásvásárlásodhoz?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2016-07-29 Frissítve: 2021-07-16
 

Hiába óriási az érdeklődés az olcsó lakáshitelek iránt, hamar kiderül, hogy önerő (meglévő megtakarítás) nélkül a lakáshoz jutás reménytelen. Az önerő összegyűjtésének a legjobb módja a lakástakarék, amit érdemes időben elindítani. Egy 20 ezer forintos lakástakarékkal 6 év alatt teremthető elő egy 10 millió forintos ingatlanhoz szükséges önerő, de az állami támogatás megtöbbszörözésével rövidebb idő alatt is összejöhet, és nagyobb értékű ingatlanban is gondolkodhatunk.

Alapszabály, hogy a lakáshitelből történő ingatlanvásárlás esetén a vételár legalább 20%-át saját erőből kell kifizetni. Amennyiben önerőként nem áll rendelkezésre a szükséges pénzösszeg, akkor az helyettesíthető a megvásárolni kívánt ingatlanon túl további ingatlanfedezet felajánlásával. Így több ingatlan bevonásával létrejöhet a csak hitelből való finanszírozás.

Ha viszont nincs felajánlható pótfedezet, akkor az önerőt csak takarékoskodással lehet előteremteni. Ennek legjobb módja a lakástakarék. Hogy miért?

  • A havi befizetések összegét a betéti kamaton túl 30%-os állami támogatás is növeli.
  • Az állami támogatás felső határa évi 72 ezer forint, amit havi 20 ezer forintos megtakarítással lehet teljes egészében kihasználni.
  • A legrövidebb 4 éves megtakarítási időtáv mellett így 1,2-1,3 millió forint gyűlik össze a számlán, ami 10% feletti kockázatmentes hozamnak felel meg.

Egy 10 millió forintos ingatlan megvásárlásához minimum 2 millió forint önerőre van szükség, ami havi 20 ezer forintos befizetéssel 6 év alatt gyűjthető össze, míg egy 15 milliós lakáshoz már 10 évet kell takarékoskodni.

Ez azt jelenti, hogy nagyobb értékű ingatlan megvásárlásához vagy a megtakarítási időtáv csökkentéséhez elengedhetetlenné válik egyszerre több szerződés kötése. Például 3 szerződés esetén már a legrövidebb 4 éves megtakarítási idő elég ahhoz, hogy lakáshitellel kiegészítve egy 20 millió forintos otthon tulajdonosaivá váljunk.

Hirdetés

Hirdetés

LTP_onero_20160729_v3Hogyan köthető egyszerre több szerződés?

A lakás-takarékpénztári megtakarítás és az állami támogatás összege is megtöbbszörözhető, ha egy családon belül a családtagok egyszerre több szerződést kötnek. Ez megvalósítható úgy is, hogy a családtagok saját szerződéseket kötnek, és amennyiben egymás közeli hozzátartozói, akkor a lejáratkor egyetlen egy lakásra is fordíthatják az összes megtakarítást.

Vagy kötheti egy valaki az összes szerződést, azonban arra figyelni kell, hogy az állami támogatás egyszerre csak egy embernek jár, amire megoldás a kedvezményezett jelölés. Így az egyes szerződéseken ugyanaz az ember a szerződő fél, viszont eltérő kedvezményezetteket kell megjelölni (akinek még nem foglalt az adóazonosító jele).

Kedvezményezett csak közeli hozzátartozó lehet, tehát az alábbi családtagok jöhetnek szóba:

  • szülő (örökbefogadó-, mostoha- és nevelőszülő is)
  • nagyszülő
  • gyermek (örökbefogadott, mostoha- és nevelt gyermek is)
  • unoka
  • testvér (mostohatestvér is)
  • házastárs

Az egyes szerződéseket papíron a szerződő fél fizeti, de valójában bárki teljesítheti a vállalt havi befizetéseket. A megtakarítási időszak végén pedig a kedvezményezett rendelkezik az összegyűjtött pénz felhasználásáról (ahol nincs megjelölve kedvezményezett ott automatikusan a szerződő fél az).

Figyelj rá, hogy a kalkulátorral 20 ezer Ft feletti összeggel is számolhatsz, ez esetben viszont több szerződést kell kötnöd! A lakástakarékot a Bankmonitor segítségével ingyen is megkötheted!

Kamatbónusz
29 000 Ft-tól 4 342 500 Ft-ig
Bankmonitor
A várhatóan legkedvezőbb ajánlatok
Most kamatbónusszal
gyűjthető össze lakás célra.
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi szabályzatba és az Online Lakástakarék Pénztár promóciós szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Hiba történt

    Hogyan lehet maximalizálni a lakástakarék hozamát?

    Az akár 12% feletti lakás-takarékpénztári hozamra úgy lehet szert tenni, ha teljesítjük a következő feltételeket:

    • 4 éves megtakarítási időt választunk
    • havi 20 ezer forintot fizetünk be
    • díjmentes számlanyitási konstrukciót kötünk

    Az ingyenesen köthető lakástakarék azért is előnyös, mert szerződésenként legalább 25-30 ezer forint, azaz több mint egyhavi befizetés spórolható meg, ami 3-4 szerződés esetén már elég vaskos összeg.

    Hirdetés
    Hirdetés