Mennyire éri meg lakástakarékból előtörleszteni a lakáshitelt?

Mennyire éri meg lakástakarékból előtörleszteni a lakáshitelt?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2016-06-30
 

A bankok többsége bünteti a hitelfelvevőt, amennyiben lakáshitelét idő előtt visszafizeti. Nem csak az 1%-os előtörlesztési díjat, hanem a hitel felvételekor elengedett induló díjakat is bevasalják az adóson ilyenkor. Megvizsgáltuk, hogy a költségek mellett megéri-e mégis előtörleszteni a lakáshitelt: A méltán népszerű lakástakarék segítségével a büntető díjak ellenére is félmilliós pénzügyi előnyre lehet szert tenni egy 7 millió Ft-os lakáshitel esetén!

Lakástakarékból előtörleszteni (elvileg) jó

A lakástakarékból történő lakáshitel visszafizetés előnyeit már többször hangsúlyoztuk. Ez a havi megtakarítási forma 4 éves befizetés esetén 10% feletti éves hozamot garantál (szemben a lakáshitelek – kamatperiódustól függően eltérő – jelenlegi 4-7%-os kamatszintjével) köszönhetően a befizetéseink után kapott 30%-os állami támogatásnak. Lejáratakor fordítható bármilyen lakáscélra, felújításra, bővítésre, vagy a fentebb említett lakáshitel visszafizetésére is.

A lakástakarékból történő előtörlesztésnek több előnyét is élvezhetjük:

  • csökken a banknál fennálló tartozás, így alacsonyabb lesz a törlesztőrészlet,
  • a kisebb banki tartozás miatt összességében kevesebb kamatot kell megfizetni.

Hirdetés

Hirdetés

És ha figyelembe vesszük az előtörlesztés költségét?

Bevett szokás a bankoknál, hogy a lakáshitel felvételekor akció keretében elengedett induló díjakat, költségeket utólag visszafizettetik az ügyféllel, amennyiben hitelét 3-5 éven belül elő-, vagy végtörleszti. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az idő előtti visszafizetés miatti büntetés egyrészt a visszafizetett összeg 1%-ának megfelelő előtörlesztési díjból, másrészt a kezdetben elengedett értékbecslési díj, közjegyzői díj, és egyéb díjkedvezmények utólagos megtérítéséből áll.

Összességében elmondható, hogy egy 7 millió Ft-os 20 éves futamidejű lakáshitel esetén átlagosan 125 ezer forintnak megfelelő induló díjtól szabadulnak meg az ügyfelek az akciók miatt, azaz ezt az összeget kell utólag visszafizetni a banknak, ha a futamidő elején (ez jellemzően az első 3-5 év) nagyobb összeggel csökkentik a felvett hitelt.

Amennyiben a hitel mellett egy 4 éves, havi 20 ezer Ft-os lakástakarékot fizetünk, majd a lejáratakor betörlesztjük, 1,2 millió Ft-tal csökken a banknál fennálló tartozásunk, így az előtörlesztés díja 12 000 Ft.

Mindezen költségek ellenére is megéri a művelet, mivel a lakástakarék segítségével a lakáshitel teljes visszafizetésén több, mint 600 ezer Ft-ot spórolunk!

20160630_ltp_betorlesztes

Fontos, hogy a számodra elérhető legjobb hitellehetőségek, pénzügyi megoldások számos dologtól függenek. Például a havi jövedelemtől, a hitelösszegtől, az ingatlan értékétől, stb., ezért mindig kérj személyre szabott kalkulációt!

Hogyan lehet még nagyobb kedvezményt elérni?

  • a lakáshitel mellett köthetsz több lakástakarékot is a családtagok (közeli hozzátartozók) javára, amelyeket ugyanúgy fordíthattok a hiteled csökkentésére, így még nagyobb összeget törleszthetsz vissza,
  • ha egyszerre csak egy lakástakarékot tudsz fizetni, akkor az első lejáratakor kötheted a következőt, hogy később újabb előtörlesztéssel csökkentsd a tartozásod,
  • a futamidőt is rövidítheted, amellyel szintén pénzügyi előnyhöz juthatsz.

Hogy mennyi állami támogatást kapsz a lakástakarékra, és hogy milyen ajánlatok közül választhatsz, azt az alábbi kalkulátorral nézheted meg!

Kamatbónusz
29 000 Ft-tól 4 342 500 Ft-ig
Bankmonitor
A várhatóan legkedvezőbb ajánlatok
Most kamatbónusszal
gyűjthető össze lakás célra.
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi szabályzatba és az Online Lakástakarék Pénztár promóciós szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Hiba történt

    Hirdetés
    Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

    És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

    Hirdetés