Banki termékek összehasonlítása

Mennyit visz el a fizetésből a lakáshitel? Új korszak kezdődött!

  • 2016-04-12
  • szerző: bankmonitor

Hitelt törleszteni az emberek 99%-a a havi jövedelméből tud. Az elmúlt években drámai átalakulás ment végbe ezen dimenzióban: egy átlagosnak tekintett 7 millió Ft-os lakáshitel törlesztése 2009. elején még a házaspárok havi jövedelmének 34%-át felemésztette, ma ugyanez mindössze 13%!

Mi változott?

2009. első hónapjaiban 12-13%-os kamattal bírtak a forintban folyósított lakáshitelek. Ma ugyanez a kamatszint az átlagos fizetéssel rendelkezők számára 4,3-5% között mozog. Ebből egyenes következik, hogy egy átlagos 7 millió Ft összegű, 20 évre felvett lakáshitel havi törlesztőrészlete 80-83 ezer Ft-ról 43-46 ezer Ft-ra mérséklődött.

Mindeközben pedig a KSH által kimutatott havi nettó kereset 124.116 Ft-ról 162.300 Ft-ra emelkedett. A fizetésünk nőtt, a törlesztőrészlet csökkent. Így a két keresővel rendelkező családok a havi jövedelmüknek ma már nem a 32-34%-át, hanem csupán 13-15%-át fordítják törlesztésre (az említett 7 millió Ft felvétele esetén).


Az érvényben lévő szabályozás alapján egyébként a család havi jövedelmének 50%-a fordítható maximum hiteltörlesztésre (mindenféle hitel törlesztésére együttesen, nem csupán lakáshitelre). Ez azonban egy kiugróan magas korlát, a bankok jellemzően 35%-ig engedik felhasználni a fizetést törlesztésre, ennél nagyobb hitelösszeget saját kockázati döntésük alapján nem adnak.

Ami nem változott

A kamatkockázat kis mértékben sem változott, továbbra is jelen van a hiteleknél. Elérhető azonban ma már a 20 évig fix törlesztéssel rendelkező hitel 6,99%-os kamatszinttel. Ha valaki ezt választja a biztonság érdekében, akkor a család jövedelmének 17%-át fogja törlesztésre fordítani.

Az egyes családok számára elérhető hitelösszeg jellemzően a jövedelem nagyságától és a hitelösszeg, valamint az ingatlanérték egymáshoz viszonyított arányától függ. Ezen adatok tükrében számszerűsítheted Te is, milyen lakáshitel érhető el jelenleg számodra: 

Lakáshitel kalkulátor

Ennyi lakáshitelt szeretnék

Hitelösszeg:

Ft

Futamidő:

év
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz.

A pontosabb kalkulációhoz szükséges még:

Havi nettó jövedelem:

Ft

Vásárolni kivánt ingatlan értéke:

Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?

A várhatóan legkedvezőbb hitelek:


havi törlesztő

THM

A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:

X Ft hitel Y év futamidőre
havi Z Ft-tól, Q % THM-től.
Tudd meg az összes részletet!

Azok számára, akik részletesebben szeretnének elmerülni az adatokban érdemes tanulmányozni az alábbi táblázatot:

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Kérj ingyenes segítséget szakértőnktől!

Kérdezz minket