Mérföldkő a postai sárgacsekk befizetésében

Mérföldkő a postai sárgacsekk befizetésében
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-06-05
 

Az elektronikus fizetési eszközök és módok folyamatos térnyerése ellenére a legtöbben még mindig megrögzötten ragaszkodnak a postai sárga csekkes befizetéshez. A szabadidejük jó részét postai sorban állással töltő embereknek igencsak kedvez a Magyar Posta legújabb lépése, ugyanis 2015. június 1-től a posták kétharmadán lehetőség nyílt a bankkártyával történő díjmentes csekkbefizetésre.

1

Bármilyen hihetetlen, de idehaza a közüzemi és egyéb szolgáltatások kifizetésének túlnyomó része még mindig a klasszikus sárga csekk befizetésével történik. Mindez annak ellenére, hogy egyébként számos más kényelmes lehetőség kínálkozik, amely segítségével könnyen elkerülhető a fél délutánt átölelő „befizetem a csekkeket és feladom a lottót” programsorozat.

Persze sokak számra jelentett eddig is kézenfekvő megoldást, hogy a csekkeket a postán bankkártya segítségével fizesse be. A probléma mindössze annyi volt június 1-jéig ezzel, hogy igen komoly költségekkel járt a művelet, annak speciális jellegére való tekintettel. Ugyanis annak ellenére, hogy a bankkártyát tulajdonosa fizetésre használta, ez a művelet sajnos készpénzfelvételnek számított. Sőt, a legtöbb banknak még külön díja is volt/van ezekre a műveletekre, ami jellemzően drágább, mint a bankautomata (ATM) használata.

Ez ma már a múlté!

A bankkártyával történő csekkbefizetés ugyanis 2015. június 1-jétől kártyás vásárlásnak minősül, így ha bankunk nem számít fel külön díjat a plasztikkal történő fizetésért, akkor díjmentes a művelet. Számszerűen, ha 60.000 Ft-ot tesznek ki a számlák és az egyéb csekkes befizetések, akkor ezek egy összegű postai befizetésnél, a bankszámlacsomagunktól függően több száz forintot, esetenként akár több mint 2.000 Ft-ot is megtakaríthatunk.

Egyelőre még nem mindenhol érhető el a lehetőség…

…de a fejlesztések még nem értek véget – derül ki a Portfolio.hu tájékoztatásából. A Magyar Posta ígérete szerint nyár végéig a teljes postai hálózatban már új POS-terminálok fognak működni, így mindenhol elérhető lesz a bankkártyás csekkbefizetés szolgáltatás. A fejlesztés jelenlegi, első ütemében egyelőre csak a csekkbefizetés során biztosítják a kártyás vásárlási lehetőséget, de a második ütemben megteremtik annak feltételeit, hogy az összes többi postai szolgáltatás is (pl.: levélfeladás) bankkártyás vásárlásnak számítson.

A lépés feltétlenül üdvözlendő, azonban ne feledkezzünk meg róla, hogy számos elektronikus fizetési mód és eszköz közül válogathatunk, amelyekkel sokkal kényelmesebbé válhat a számlák kiegyenlítése.

A teljesség igénye nélkül:

  • Online bankkártyás fizetés – Több esetben közvetlenül akár a szolgáltató oldalán, vagy egy ún. fizető szolgáltató oldalán (pl.: Díjnet, Távszámla) elérhető ez a lehetőség. Ne feledjük, a bankkártyával történő vásárlás a legtöbb bankszámlacsomagnál díjmentes, így külön költséggel nem jár a számlák kiegyenlítése.
  • Netbanki utalás – Ha nem szeretnénk az irányítást kiengedni a kezünkből, mert jobb szeretjük magunk eldönteni, hogy az adott számlát mikor fizetjük ki, akkor kézenfekvő bankunk netbanki felületén keresztül esetileg utalni. Ehhez csupán be kell szereznünk a szükséges számlaszámot (vigyázat, nem mindig a csekken szereplőre van szükségünk) és a kapcsolódó adatokat (pl.: szolgáltató pontos megnevezése, közlemény rovat tartalma, stb.) a szolgáltatótól. Annak ellenére, hogy a legtöbb számlacsomagnál ez már díjköteles, a postán történő bankkártyás fizetéssel szemben még így is jelentősen faraghatunk a költségeken. Egyébként vannak olyan bankok is, amelyeknél még segítséget is kapunk a sárga csekkek elutaláshoz: az erre alkalmas menüpontban egy sárga csekk jelenik meg a képernyőn, így magunk elé véve azt csak fel kell töltenünk az azon látott adatokkal és már mehet is az összeg.
  • Rendszeres megbízások – Ebbe a körbe tartoznak az állandó, fix összegű átutalások, valamint a csoportos beszedések. Ezekkel az automatizált megbízásokkal akár tovább faraghatóak a költségek.

Kíváncsi vagy, hogy melyik számlacsomaggal fizetheted a sárga csekkeket a legkedvezőbb feltételekkel? Keresd meg bankszámla kalkulátorunk segítségével!


Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés

A megfelelő bankszámla kiválasztása bonyolult feladat, de egy jó döntéssel tízezreket spórolhatsz meg évente. A Bankmonitor.hu Bankszámla kalkulátora pontosan ebben segít, mert egyszerűen, egy kattintással összehasonlíthatod a számlacsomagokat: 14 bank ajánlatai egy helyen. De ez nem minden: a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötést kínál számodra.

A legjobb 0 Ft-os bankszámla ajánlatunk

Hirdetés