Banki termékek összehasonlítása

Mi az, ami biztonságos, mint egy lekötött betét, de annál többet hoz?

  • 2016-04-11
  • szerző: bankmonitor

Lehet, hogy te is úgy érzed, hogy a jelenlegi kamatok mellett nem éri meg lekötni a pénzed. Az átlagos lekötött betéti kamatok jó, ha az 1%-ot elérik. Mi lehet a megoldás? Például állampapír vásárlás. Ráadásul, ha hosszú távon is tudsz tervezni, akkor legalább 3,25% kamatot zsebre is tehetsz!

Változó világ

A lekötött betétek közül a legjobbak még meghaladják a 2%-ot, de az átlagos lekötés kamata sok esetben már 1%-ot sem éri el. A lakossági állampapírok közül azonban a Féléves Kincstárjegy is 2%-ot kínál a tulajdonosainak, míg az egy éves Kamatozó Kincstárjegy 2,5%-ot. Akinek ez sem elég, azoknak az éven túli futamidővel rendelkező Prémium és Bónusz Magyar Államkötvények nyújtanak jó lehetőséget: ezen papírok kamatai 2,75-től 3,8%-ig tejednek. Ráadásul ezek az értékek még emelkedhetnek is a változó kamatozásnak köszönhetően.

Lakossági állampapírok kamatozása

Változó kamatozás

A Prémium illetve Bónusz Magyar Államkötvények futamideje sorozatonként eltér (3 és 10 év között). A kamat a konstrukció és futamidőtől függően 2,75 és 3,8% között változik. És itt érkeztünk el a legfontosabb részhez. Ezek kamata ugyanis nincs kőbe vésve, hanem évente változik a futamidő alatt az alábbiak szerint:

  • a Prémium Magyar Államkötvény az előző éves átlagos infláció feletti hozamot biztosít. Három éves futamidőre 2,75%, míg öt éves futamidőre 3,25%-os kamatfelár jár.
  • a Bónusz Magyar Államkötvény a rövid állampapírok (úgynevezett diszkontkincstárjegyek, vagy röviden DKJ-k) átlagkamata felett fizet a futamidő függvényében (4, 6, 10 év) rendre 2%, 2,5%, illetve 2,75%-os kamatfelárat.

A kamatozás évente változik és kamatfizetés előtt mindig tudjuk, hogy a következő kamatperiódusban mekkora kamatra számíthatunk. Azt viszont jelenleg nem tudjuk megmondani, hogy mennyi lesz az összes kamatfizetés a futamidő végéig. Ám jelen helyzetben nem is baj!

3,8% neked nem elég? Nézd meg, hogy milyen hozamra számíthatsz, ha befektetsz!

Miért jó a változó kamatozás?

Most 1,20% az MNB alapkamat, ami ráadásul még tovább is csökkenhet. Ehhez képest a 10-15 éves fix kamatozású állampapírok a 3%-os hozamot alig haladják meg. Ki akarná ilyen hosszú futamidőre, ilyen alacsony hozammal nélkülözi a pénzét? Ráadásul a kamatcsökkenés időszaka egyszer véget ér, és lassan de szinte bizonyosan újra felfelé veszik a kamatok az irányt. Márpedig ekkor (anélkül, hogy belemennék a mélyebb pénzügyi összefüggésekbe) a hosszú távú fix kamatozású papírok jelentősen kevesebbet fognak érni. Erre megoldást jelentenek a változó kamatozású papírok, hiszen a piac változásával ezek kamatozása is változik, mégpedig a változás irányának megfelelően.

Tehát, ha elkezdenek emelkedni a kamatok (illetve az infláció), akkor a Bónusz illetve a Prémium Magyar Állampapírok késéssel ugyan, de követik azokat. Azaz nem egy változó kamatozású állampapírral kisebb kamatkockázatot vállalunk, mint egy fix kamatozású papírral!

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.