Mi lesz veled Európa? A fellendülés, vagy a bukás a tét

Mi lesz veled Európa? A fellendülés, vagy a bukás a tét
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-08-12 Frissítve: 2021-08-06
 

Az európai gazdaság habár a válsághoz képest már jobb színben van, még mindig számos gyengeséget mutat. Egyrészről ott van a két, nagy visszaesést elszenvedő ország, Görögország és Olaszország, akik még gyakorlatilag mindig a csőd szélén táncolnak. Ugyanakkor az egyik híres londoni egyetem közgazdásza szerint Európa szerte mély problémák vannak, melyek a demográfiai válságból, és a termelékenység emelkedésének hiányában gyökereznek. Az Alapblog egyik írásában éppen ezt a témát feszegeti.

Ugyan az angol gazdaság szénája nem áll túl jól, de az eurózóna gazdaságai már egyre kedvezőbb képest festenek. Ugyanakkor sok EU-s tagállamban még mindig nagyon magas a munkanélküliség, ami főleg a fiatalok sújtja. Emellett a magas adósságállomány és a bankok gyengeségei is további problémát jelentenek. Ugyanakkor a londoni egyetem közgazdásza szerint a legfőbb probléma a demográfiai folyamatokban keresendő (a népesség rohamos öregedése, és az országok lélekszámának csökkenése), ami problémákat okoz a munkerőpiacon. Továbbá a termelékenység is igen gyatra, a szakértő szerint hiányoznak az innovációt elősegítő beruházások.

A nagyobb problémát mégis Görögország és Olaszország jelenti. Mindkét országot hatalmas államadósság jellemez, továbbá már évek óta fenyegetést jelent a csőd és ezzel párhuzamosan az euró elhagyása. A szakértő szerint a mostani gazdasági rend Németországnak kedvez leginkább, ugyanakkor a német hozzáállás változatlansága fenyegetést is jelenthet Európa számára. A részletekért érdemes elolvasni az Alapblog „Európa menthetetlen”.

Hirdetés
Hirdetés