Banki termékek összehasonlítása

Mi történik, ha nem fizetem a lakástakarékot?

 • 2014-02-23
 • szerző: bankmonitor

A lakástakarékok előnyeit nem kell sokszor elismételni ahhoz, hogy belássuk, milyen kedvező lehetőséget kínálnak lakáscéljaink megvalósítására: 4 év alatt akár 14% feletti hozam, amely köszönhető a 30%-os, évi maximum 72 000 Ft-os állami támogatásnak. De mi van, ha a 4 év alatt úgy alakul, hogy nem tudjuk végig fizetni a havi megtakarítást, vagy átmeneti nehézségeink adódnak? Odavész a befizetett pénz? Elveszik az állami támogatás? Felmondható egyáltalán a szerződés? Fontos és gyakori kérdések…

Több olvasói megkeresés is érkezett már hozzánk azzal kapcsolatban, hogy tényleg jó dolog ez a lakástakarék, de mi történik, ha meg szeretnénk szüntetni a szerződést? Ennek bizonytalansága okán nem mindenki mer belevágni a szerződés megkötésébe, így hasznos lehet a kételkedőknek a szerződés megszüntetésének lehetőségére vonatkozó szabályozás tisztázása.

A befizetett összeg nem vész el

A lakástakarék szerződés az ügyfél által
bármikor megszüntethető, a felmondási idő legfeljebb 3 hónap. A lakás-takarékpénztár a felmondási idő lejártáig köteles a befizetett betét és a betéti kamatok összegét kiutalni. Ez esetben persze állami támogatás nem jár, így nem is kell lakáscélú felhasználást igazolnunk. Van lehetőség azonnali hatállyal is felmondani a szerződést, ez esetben gyorsított eljárásban utalják ki az összeget, amelynek díja a kifizetésre kerülő megtakarítás 3%-a.

Az állami támogatás 4 év után nem vész el

Ha a szerződést 4 év után szeretnénk felmondani, függetlenül attól, hogy egy hosszabb lakástakarékot kötöttünk, nem csak a befizetett összeget és a betéti kamatot, de az állami támogatást is megkapjuk! Ennek természetesen feltétele a lakáscélú felhasználás, amit igazolnunk kell a lakás-takarékpénztár felé. Ha nem igazolunk lakáscélt, a befizetett betét és a betéti kamatok összegét kapjuk meg.

Rendszertelen befizetés

A lakástakarék szerződés megkötésekor előre rögzített a szerződés szerinti havi megtakarítás összege és a megtakarítási időszak futamideje. A befizetések rendszerességét és összegét a pénztárak az adott év során ellenőrzik. Ennek következtében, ha nem a szerződésben rögzített részletekben és rendszerességgel történik a befizetés, az adott megtakarítási év harmadik és negyedik negyedévében nem lehet több a jóváírt állami támogatás összege az egyébként járó támogatás 25-25%-ánál. Ez esetben tehát nem mondják fel a szerződést, de jelentős összegtől eshetünk el!

Szüneteltetés

Ha átmenetileg szüneteltetnék a befizetést, a Fundamenta-Lakáskassza például erre biztosít lehetőséget. Náluk fizetési nehézségek esetén a megtakarítási időszak alatt egy alkalommal, legfeljebb 1 évre kérhetjük a fizetési haladékot. Ezen kívül minden szolgáltatónál van lehetőségünk a havi betét összegének csökkentését kérni, ami szerződésmódosítással jár. Ennek díja minimális, 2 000 Ft.

Ne tartson vissza tehát, ha a jövővel kapcsolatban vannak aggályaid! Mind a csökkentésre, mind a megszüntetésre kínálnak lehetőséget és a befizetett pénz nem vész el!

A kereséshez használd lakástakarék kalkulátorunkat!


Lakástakarék kalkulátor

Lakástakarék
 • Havi X Ft befizetés
 • Y év-en keresztül
 • Z Ft (lakáscélra vagy lakáshitel törlesztésre)
 • ebből Q Ft állami támogatás
 • I % éves hozam (EBKM)

 • Teljes állami garancia a befizetett pénzre (OBA)
 • garantált éves hozam

Most Q Ft állami támogatással
Z Ft gyűjthetsz össze lakás célra.

Abban az esetben, ha
akció keretében kötöttünk lakás-takarékpénztári szerződést és így nem, vagy csak részben kellett megfizetnünk a szerződéskötési díjat, figyeljünk fokozottan, mert a vállalt feltételek felrúgása esetén utólag
vissza kell azt fizetnünk.

A lakás-takarékpénztár is felmondhatja a szerződést?

Igen. A pénztárnak is megvan erre a lehetősége,
amennyiben a szerződés megkötését követő hat hónapon belül a megtakarítási idő nem kezdődik el. A megtakarítási időszak akkor kezdődik, amikor az első havi betét összege elszámolásra került. DE!!! Az első befizetésekből a számlanyitási/szerződéskötési díjat és a számlavezetési díjat számolják el, így
nagyon fontos, hogy induláskor befizetésre kell kerüljön az első megtakarítás + a számlanyitási díj + a számlavezetési díj összege!

A lakás-takarékpénztárak további, előzőtől eltérő esetekben is felmondhatja a szerződésünket, például ha:

Aegon Lakástakarék

 • a megtakarítási idő alatt a számlán nyilvántartott betét összege legalább 6 havi betét összegével kevesebb a már esedékessé vált havi betétek összegénél,
 • a számlán nyilvántartott összeg – az állami támogatás és annak kamatai nélkül! – a megtakarítási idő 7. hónapjától kezdődően bármikor kevesebb, mint 2 000 Ft,

Erste Lakástakarék

 • az ügyfél több, mint 6 havi megtakarítási összeg befizetésével elmarad,
 • az ügyfél legalább 90 napos fizetési késedelme áll fenn bármilyen (pl. számlavezetési) díj tekintetében,

Fundamenta-Lakáskassza

 • a szerződéskötést követő 120 napon belül a számlanyitási díj teljes megfizetése nem történt meg,
 • az ügyfél több, mint 4 havi megtakarítási összeg befizetésével elmarad,
 • a megtakarítási idő az egy évet meghaladta és egyenlege nem éri el a 2 000 Ft-ot,

OTP Lakástakarék

 • a számlanyitási díj elszámolása a szerződés hatálybalépését követő 3. hónap végéig nem lehetséges,
 • a számlavezetési díj hátralék eléri vagy meghaladja a befizetett betétek és az arra járó kamat összegét.

A fenti esetekben is visszakapjuk a befizetett megtakarításainkat és a betéti kamatot, amelyből az elmaradt és jogosan felszámított díjakat (számlavezetési díj) vonják csak le.

bankmonitor_event_banner_cikkbe_jav.jpgMaradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Magyarország összes lakástakarék ajánlatát azonnal összehasonlíthatod a Lakástakarék kalkulátorunkkal. De itt nem állunk meg: Bankmonitor kiemelt szolgáltatása keretében kényelmes, gyors, munkaidőn kívüli ügyintézés és szerződéskötés. Egyedi kedvezmények, melyek csak a Bankmonitornál érhetőek el.

Szeretném igénybe venni
a Bankmonitor segítségét Lakástakarék vonatkozásában:

3 Hozzászólás

 • Hegedűs Szaniszló 2017-02-03 08:18:39 - Válasz

  Tisztelt Hölgyem /Uram
  A felmondott lakástakarék és azt követően kiutalt összeg után kell adót (pl. EHO t) fizetni? Köszönöm válaszát.
  Üdvözlettel Hegedűs Szaniszló

  • bankmonitor.hu 2017-02-03 13:34:43 - Válasz

   Kedves Szaniszló,

   Felmondás esetén sem terheli az összeget adó.

 • Ilona 2017-04-04 19:58:30 - Válasz

  Jo napot! Kérdésem az lenne hogy az Otp lakástakarékkunk van havi rendszeres fizetéssel kártyárol vonják most sajnos nem ép állunk jol és lehet most nem fogna tudni levonni ebben az esetben késöbb vonják vagy megszüntetik a takarékot?
  Elöre is köszönöm !

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.