Mi történik, ha nem fizetem a lakástakarékot?

Mi történik, ha nem fizetem a lakástakarékot?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2014-02-23 Frissítve: 2021-10-08
 

A lakástakarékok előnyeit nem kell sokszor elismételni ahhoz, hogy belássuk, milyen kedvező lehetőséget kínálnak lakáscéljaink megvalósítására: 4 év alatt akár 14% feletti hozam, amely köszönhető a 30%-os, évi maximum 72 000 Ft-os állami támogatásnak. De mi van, ha a 4 év alatt úgy alakul, hogy nem tudjuk végig fizetni a havi megtakarítást, vagy átmeneti nehézségeink adódnak? Odavész a befizetett pénz? Elveszik az állami támogatás? Felmondható egyáltalán a szerződés? Fontos és gyakori kérdések…

Több olvasói megkeresés is érkezett már hozzánk azzal kapcsolatban, hogy tényleg jó dolog ez a lakástakarék, de mi történik, ha meg szeretnénk szüntetni a szerződést? Ennek bizonytalansága okán nem mindenki mer belevágni a szerződés megkötésébe, így hasznos lehet a kételkedőknek a szerződés megszüntetésének lehetőségére vonatkozó szabályozás tisztázása.

Hirdetés

Hirdetés

A befizetett összeg nem vész el

A lakástakarék szerződés az ügyfél által bármikor megszüntethető, a felmondási idő legfeljebb 3 hónap. A lakás-takarékpénztár a felmondási idő lejártáig köteles a befizetett betét és a betéti kamatok összegét kiutalni. Ez esetben persze állami támogatás nem jár, így nem is kell lakáscélú felhasználást igazolnunk. Van lehetőség azonnali hatállyal is felmondani a szerződést, ez esetben gyorsított eljárásban utalják ki az összeget, amelynek díja a kifizetésre kerülő megtakarítás 3%-a.

Az állami támogatás 4 év után nem vész el

Ha a szerződést 4 év után szeretnénk felmondani, függetlenül attól, hogy egy hosszabb lakástakarékot kötöttünk, nem csak a befizetett összeget és a betéti kamatot, de az állami támogatást is megkapjuk! Ennek természetesen feltétele a lakáscélú felhasználás, amit igazolnunk kell a lakás-takarékpénztár felé. Ha nem igazolunk lakáscélt, a befizetett betét és a betéti kamatok összegét kapjuk meg.

Rendszertelen befizetés

A lakástakarék szerződés megkötésekor előre rögzített a szerződés szerinti havi megtakarítás összege és a megtakarítási időszak futamideje. A befizetések rendszerességét és összegét a pénztárak az adott év során ellenőrzik. Ennek következtében, ha nem a szerződésben rögzített részletekben és rendszerességgel történik a befizetés, az adott megtakarítási év harmadik és negyedik negyedévében nem lehet több a jóváírt állami támogatás összege az egyébként járó támogatás 25-25%-ánál. Ez esetben tehát nem mondják fel a szerződést, de jelentős összegtől eshetünk el!

Szüneteltetés

Ha átmenetileg szüneteltetnék a befizetést, a Fundamenta-Lakáskassza például erre biztosít lehetőséget. Náluk fizetési nehézségek esetén a megtakarítási időszak alatt egy alkalommal, legfeljebb 1 évre kérhetjük a fizetési haladékot. Ezen kívül minden szolgáltatónál van lehetőségünk a havi betét összegének csökkentését kérni, ami szerződésmódosítással jár. Ennek díja minimális, 2 000 Ft.

Ne tartson vissza tehát, ha a jövővel kapcsolatban vannak aggályaid! Mind a csökkentésre, mind a megszüntetésre kínálnak lehetőséget és a befizetett pénz nem vész el!

A kereséshez használd lakástakarék kalkulátorunkat!

Kamatbónusz
29 000 Ft-tól 4 342 500 Ft-ig
Bankmonitor
A várhatóan legkedvezőbb ajánlatok
Most kamatbónusszal
gyűjthető össze lakás célra.
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi szabályzatba és az Online Lakástakarék Pénztár promóciós szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Hiba történt

    Abban az esetben, ha akció keretében kötöttünk lakás-takarékpénztári szerződést és így nem, vagy csak részben kellett megfizetnünk a szerződéskötési díjat, figyeljünk fokozottan, mert a vállalt feltételek felrúgása esetén utólag vissza kell azt fizetnünk.

    A lakás-takarékpénztár is felmondhatja a szerződést?

    Igen. A pénztárnak is megvan erre a lehetősége, amennyiben a szerződés megkötését követő hat hónapon belül a megtakarítási idő nem kezdődik el. A megtakarítási időszak akkor kezdődik, amikor az első havi betét összege elszámolásra került. DE!!! Az első befizetésekből a számlanyitási/szerződéskötési díjat és a számlavezetési díjat számolják el, így nagyon fontos, hogy induláskor befizetésre kell kerüljön az első megtakarítás + a számlanyitási díj + a számlavezetési díj összege!

    A lakás-takarékpénztárak további, előzőtől eltérő esetekben is felmondhatja a szerződésünket, például ha:

    Aegon Lakástakarék

    • a megtakarítási idő alatt a számlán nyilvántartott betét összege legalább 6 havi betét összegével kevesebb a már esedékessé vált havi betétek összegénél,
    • a számlán nyilvántartott összeg – az állami támogatás és annak kamatai nélkül! – a megtakarítási idő 7. hónapjától kezdődően bármikor kevesebb, mint 2 000 Ft,

    Erste Lakástakarék

    • az ügyfél több, mint 6 havi megtakarítási összeg befizetésével elmarad,
    • az ügyfél legalább 90 napos fizetési késedelme áll fenn bármilyen (pl. számlavezetési) díj tekintetében,

    Fundamenta-Lakáskassza

    • a szerződéskötést követő 120 napon belül a számlanyitási díj teljes megfizetése nem történt meg,
    • az ügyfél több, mint 4 havi megtakarítási összeg befizetésével elmarad,
    • a megtakarítási idő az egy évet meghaladta és egyenlege nem éri el a 2 000 Ft-ot,

    OTP Lakástakarék

    • a számlanyitási díj elszámolása a szerződés hatálybalépését követő 3. hónap végéig nem lehetséges,
    • a számlavezetési díj hátralék eléri vagy meghaladja a befizetett betétek és az arra járó kamat összegét.

    A fenti esetekben is visszakapjuk a befizetett megtakarításainkat és a betéti kamatot, amelyből az elmaradt és jogosan felszámított díjakat (számlavezetési díj) vonják csak le.

    Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

    Ha szeretnéd megtalálni a legjobb lakástakarékot, használd lakástakarék kalkulátorunkat, vagy látogass el otp lakástakarék, fundamenta lakástakarék, erste lakástakarék vagy aegon lakástakarék oldalainkra!

    Hirdetés

    Magyarország összes lakástakarék ajánlatát azonnal összehasonlíthatod a Lakástakarék kalkulátorunkkal. De itt nem állunk meg: Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors, munkaidőn kívüli ügyintézés és szerződéskötés.

    Hirdetés