Banki termékek összehasonlítása

Mi történik, ha nem fizetem a lakástakarékot?

 • 2014-02-23
 • szerző: bankmonitor

A lakástakarékok előnyeit nem kell sokszor elismételni ahhoz, hogy belássuk, milyen kedvező lehetőséget kínálnak lakáscéljaink megvalósítására: 4 év alatt akár 14% feletti hozam, amely köszönhető a 30%-os, évi maximum 72 000 Ft-os állami támogatásnak. De mi van, ha a 4 év alatt úgy alakul, hogy nem tudjuk végig fizetni a havi megtakarítást, vagy átmeneti nehézségeink adódnak? Odavész a befizetett pénz? Elveszik az állami támogatás? Felmondható egyáltalán a szerződés? Fontos és gyakori kérdések…

Több olvasói megkeresés is érkezett már hozzánk azzal kapcsolatban, hogy tényleg jó dolog ez a lakástakarék, de mi történik, ha meg szeretnénk szüntetni a szerződést? Ennek bizonytalansága okán nem mindenki mer belevágni a szerződés megkötésébe, így hasznos lehet a kételkedőknek a szerződés megszüntetésének lehetőségére vonatkozó szabályozás tisztázása.

A befizetett összeg nem vész el

A lakástakarék szerződés az ügyfél által
bármikor megszüntethető, a felmondási idő legfeljebb 3 hónap. A lakás-takarékpénztár a felmondási idő lejártáig köteles a befizetett betét és a betéti kamatok összegét kiutalni. Ez esetben persze állami támogatás nem jár, így nem is kell lakáscélú felhasználást igazolnunk. Van lehetőség azonnali hatállyal is felmondani a szerződést, ez esetben gyorsított eljárásban utalják ki az összeget, amelynek díja a kifizetésre kerülő megtakarítás 3%-a.

Az állami támogatás 4 év után nem vész el

Ha a szerződést 4 év után szeretnénk felmondani, függetlenül attól, hogy egy hosszabb lakástakarékot kötöttünk, nem csak a befizetett összeget és a betéti kamatot, de az állami támogatást is megkapjuk! Ennek természetesen feltétele a lakáscélú felhasználás, amit igazolnunk kell a lakás-takarékpénztár felé. Ha nem igazolunk lakáscélt, a befizetett betét és a betéti kamatok összegét kapjuk meg.

Rendszertelen befizetés

A lakástakarék szerződés megkötésekor előre rögzített a szerződés szerinti havi megtakarítás összege és a megtakarítási időszak futamideje. A befizetések rendszerességét és összegét a pénztárak az adott év során ellenőrzik. Ennek következtében, ha nem a szerződésben rögzített részletekben és rendszerességgel történik a befizetés, az adott megtakarítási év harmadik és negyedik negyedévében nem lehet több a jóváírt állami támogatás összege az egyébként járó támogatás 25-25%-ánál. Ez esetben tehát nem mondják fel a szerződést, de jelentős összegtől eshetünk el!

Szüneteltetés

Ha átmenetileg szüneteltetnék a befizetést, a Fundamenta-Lakáskassza például erre biztosít lehetőséget. Náluk fizetési nehézségek esetén a megtakarítási időszak alatt egy alkalommal, legfeljebb 1 évre kérhetjük a fizetési haladékot. Ezen kívül minden szolgáltatónál van lehetőségünk a havi betét összegének csökkentését kérni, ami szerződésmódosítással jár. Ennek díja minimális, 2 000 Ft.

Ne tartson vissza tehát, ha a jövővel kapcsolatban vannak aggályaid! Mind a csökkentésre, mind a megszüntetésre kínálnak lehetőséget és a befizetett pénz nem vész el!

A kereséshez használd lakástakarék kalkulátorunkat!


Lakástakarék kalkulátor

Lakástakarék
 • Havi X Ft befizetés
 • Y év-en keresztül
 • Z Ft (lakáscélra vagy lakáshitel törlesztésre)
 • ebből Q Ft állami támogatás
 • I % éves hozam (EBKM)

 • Teljes állami garancia a befizetett pénzre (OBA)
 • garantált éves hozam

Most Q Ft állami támogatással
Z Ft gyűjthetsz össze lakás célra.

Abban az esetben, ha
akció keretében kötöttünk lakás-takarékpénztári szerződést és így nem, vagy csak részben kellett megfizetnünk a szerződéskötési díjat, figyeljünk fokozottan, mert a vállalt feltételek felrúgása esetén utólag
vissza kell azt fizetnünk.

A lakás-takarékpénztár is felmondhatja a szerződést?

Igen. A pénztárnak is megvan erre a lehetősége,
amennyiben a szerződés megkötését követő hat hónapon belül a megtakarítási idő nem kezdődik el. A megtakarítási időszak akkor kezdődik, amikor az első havi betét összege elszámolásra került. DE!!! Az első befizetésekből a számlanyitási/szerződéskötési díjat és a számlavezetési díjat számolják el, így
nagyon fontos, hogy induláskor befizetésre kell kerüljön az első megtakarítás + a számlanyitási díj + a számlavezetési díj összege!

A lakás-takarékpénztárak további, előzőtől eltérő esetekben is felmondhatja a szerződésünket, például ha:

Aegon Lakástakarék

 • a megtakarítási idő alatt a számlán nyilvántartott betét összege legalább 6 havi betét összegével kevesebb a már esedékessé vált havi betétek összegénél,
 • a számlán nyilvántartott összeg – az állami támogatás és annak kamatai nélkül! – a megtakarítási idő 7. hónapjától kezdődően bármikor kevesebb, mint 2 000 Ft,

Erste Lakástakarék

 • az ügyfél több, mint 6 havi megtakarítási összeg befizetésével elmarad,
 • az ügyfél legalább 90 napos fizetési késedelme áll fenn bármilyen (pl. számlavezetési) díj tekintetében,

Fundamenta-Lakáskassza

 • a szerződéskötést követő 120 napon belül a számlanyitási díj teljes megfizetése nem történt meg,
 • az ügyfél több, mint 4 havi megtakarítási összeg befizetésével elmarad,
 • a megtakarítási idő az egy évet meghaladta és egyenlege nem éri el a 2 000 Ft-ot,

OTP Lakástakarék

 • a számlanyitási díj elszámolása a szerződés hatálybalépését követő 3. hónap végéig nem lehetséges,
 • a számlavezetési díj hátralék eléri vagy meghaladja a befizetett betétek és az arra járó kamat összegét.

A fenti esetekben is visszakapjuk a befizetett megtakarításainkat és a betéti kamatot, amelyből az elmaradt és jogosan felszámított díjakat (számlavezetési díj) vonják csak le.

bankmonitor_event_banner_cikkbe_jav.jpgMaradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen.

Magyarország összes lakástakarék ajánlatát azonnal összehasonlíthatod a Lakástakarék kalkulátorunkkal. De itt nem állunk meg: Bankmonitor kiemelt szolgáltatása keretében kényelmes, gyors, munkaidőn kívüli ügyintézés és szerződéskötés. Egyedi kedvezmények, melyek csak a Bankmonitornál érhetőek el.

Szeretném igénybe venni
a Bankmonitor segítségét Lakástakarék vonatkozásában:

2 Hozzászólás

 • Hegedűs Szaniszló 2017-02-03 08:18:39 - Válasz

  Tisztelt Hölgyem /Uram
  A felmondott lakástakarék és azt követően kiutalt összeg után kell adót (pl. EHO t) fizetni? Köszönöm válaszát.
  Üdvözlettel Hegedűs Szaniszló

  • bankmonitor.hu 2017-02-03 13:34:43 - Válasz

   Kedves Szaniszló,

   Felmondás esetén sem terheli az összeget adó.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Kérj ingyenes segítséget szakértőnktől!

Kérdezz minket