Mibe fektessek 2, 10, vagy 30 millió forintot? – Itt a válasz

Mibe fektessek 2, 10, vagy 30 millió forintot? – Itt a válasz
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2016-01-02 Frissítve: 2023-11-01
 

Hiába mondta el a Bankmonitor már nagyon sokszor, hogy senki számára nem lehet jó befektetést találni 5 perc alatt, az egyszerű válaszokra továbbra is óriási igény van. Most néhány figyelmeztetés után beadjuk a derekunkat és eláruljuk: szerintünk a lakástakarék, a lakossági állampapír és az abszolút hozamú alap a legjobb befektetés manapság Magyarországon. Hogy ezeken a kategóriákon belül pontosan melyik, az kiderül az alábbiakból.

December és január folyamán a munkahelyek nagy részénél jutalmakat osztanak a dolgozóknak. Nem csoda tehát, hogy ilyenkor a megszokottnál is többen fordulnak azzal a kérdéssel a Bankmonitorhoz, hogy „Van x millió forint megspórolt pénzem, mibe érdemes befektetni?”.

Korábban is kifejtettük már: ahhoz, hogy ezt a kérdést bárki meg tudja neked válaszolni, olyan beszélgetés szükséges, ami hosszú órákig tart. A cikkünk végén is lesz még szó arról, hogy milyen kérdéseket válaszolj meg magadnak ahhoz, hogy eljuss a tuti befektetéshez.

Van 10 millió forintom, mibe fektessem? – Már a kérdés is rossz!

Hirdetés

Hirdetés

Most jöhet a tuti befektetés

Miután felhívtuk a figyelmedet arra, hogy milyen gondolkodásbeli hiányosságokkal találkozunk gyakran a hozzánk intézett befektetési kérdések mögött, szeretnénk kielégíteni az információigényedet is. Az alábbiakban összeállítottunk neked egy táblázatot, amiben kiválaszthatod magadnak, hogy mennyi időre és mekkora összeget szeretnél befektetni. Az összeg és az időtáv metszetében megtalálod azt, hogy szerintünk mi lehet a jó befektetés a számodra.

Fontos, hogy a táblázat összeállításánál az alábbi feltételezésekkel éltünk:

  • 30 felett vagy, van már lakásod és nem tervezed cserélni/felújítani, családi helyzeted rendezett, nincs hiteled, nincsenek más befektetéseid.
  • Van viszont egy évre elegendő félretett vésztartalék megtakarításod, amihez bármikor hozzá tudsz nyúlni, ha beüt valami vész, például elveszted a munkádat.
  • Fizetésed munkabér, nettó 300 ezer forint körül van, nyugdíjcélra folyamatosan teszel félre egy külön számlára, de a szóban forgó befektetést növelni nem tudod a választott időtávon belül.
  • Semmilyen nagyobb kiadást nem tervezel a belátható jövőben (pl autóvásárlás). A befektetések terén nem vagy sem tájékozott, sem tapasztalt, de nyitott vagy minimum közepes kockázat vállalására, ami azt jelenti, hogy akár a tőkédből is hajlandó vagy 5-10%-ot veszíteni a nagyobb hozam reményében.

Mindezek fényében mi jelenleg az alábbi portfóliókat látjuk megoldásnak.

Miért pont ezek? Egy kis indoklás.

Talán feltűnt, hogy a befektetésed derekát mind a 9 rubrikában magyar állampapírok alkotják. Ez nem véletlenül van így. Azt gondoljuk, hogy az Államkincstár által kifejezetten a lakosság számára kialakított befektetések igen jó lehetőséget kínálnak: szinte utolérhetetlen biztonság mellett kínálnak jelentős reálhozamot.

Vedd tudomásul, hogy a kamatok leestek. Az, hogy a Kamatozó Kincstárjegy éves 2.75%-ot fizet egy évre, jelenleg igenis jónak számít! Nagy érv ezen eszközök mellett az is, hogy

  1. a fizetett kamatuk után csak kamatadót kell fizetni, 6%-os EHO-t nem,
  2. Államkincstári számlán gyakorlatilag költségmentesen tarthatók.

Azt is észrevehetted, hogy a 2 millió forintos oszlopban mindent állampapírba tennénk. Szerintünk kb. 2-3 millió forintos megtakarításig nem érdemes szétdarabolni a pénzed, inkább használd ki a hazai lakossági állampapírok biztonságát és kedvező kamatozását. Kevesebb lesz a gondod, kevesebb helyre kell figyelned. Pláne igaz ez, ha csak 1-3 éves időtávon gondolkodsz.

Mi itt a Bankmonitornál minden befektetést TBSZ-re helyeznénk el. Még akkor is, ha most úgy látod, hogy csak 1 évre fekteted be a pénzed. Hogy pontosan miért jó ez, azt az alábbi cikkben tudod elolvasni:

Most rengeteg adót spórolhatsz meg – Év végi tippek, trükkök befektetéshez

Feltűnhetett az is, hogy a megtakarítási csomagokba kevés fajta eszközt tettünk még nagyobb összegek esetén is. Ennek sok oka van:

  1. Mi itt a Bankmonitornál úgy gondoljuk, hogy a részvény és kötvénypiacok is csúcson vannak. 7 éve tart a szárnyalás a tőzsdéken, szerintünk nem most van itt az ideje annak, hogy dedikáltan ilyen eszközökbe fektessünk. Inkább olyan befektetéseket választanánk, amik akkor is tudnak jól teljesíteni, ha a tőzsdék zuhannak. Tipikusan ilyen az abszolút hozamú befektetési alap.
  2. A TBSZ számla magyar szolgáltatóknál érhető el, úgyhogy ilyeneken keresztül fektetnénk be és ezeknek a termékeit, befektetési alapjait vásárolnánk. Ezeken belül is keresnénk azokat a befektetési alapkezelőket, akiknek a hazai pályán a legnagyobb múltjuk van az abszolút hozamú alapkezelés terén. Ezek szerintünk per pillanat az Aegon, a Concorde és az OTP.
  3. A Concorde Hold alapját azért preferáltuk, mert egyrészt ennek az alapkezelőnek van a legnagyobb múltja abszolút hozamban, másrészt ez egy olyan alap, ahol egy befektetéssel 4 különböző abszolút alapot veszünk meg egyszerre. A 4 alapot 4 teljesen különböző megközelítésű ember kezeli, akiknek egyenként és csapatban is komoly befektetési múltja van. Ha egy vagy kettő alap rosszul teljesítene a Hold-ban, még mindig van a csomagban 2-3 másik alap, ami szépíthet az összteljesítményen.

Ha éppen befektetést keresel magadnak, használd az alábbi kalkulátorunkat, segíteni fog.

1

Ne feledkezz meg a specialitásokról

A fenti befektetések természetesen csak egy véleményt képviselnek és egyáltalán nem biztos, hogy igazunk lesz. Azt is fontos megjegyezni a táblázatunk kapcsán, hogy az a jelenlegi véleményünket képviseli, a gazdasági és befektetési környezet viszont napról napra, sőt, inkább óráról órára folyton változik. Éppen ezért könnyen lehet, hogy egy hét múlva már egyáltalán nem ezt a kombinációt fogjuk jó befektetésnek tartani.

Ha befektetést keresel, érdemes nagyon figyelni a specialitásokra. Egy-egy megtakarítási célt az állam gyakran előnyben részesít, s nagyon jó lehetőségeket alakít ki ezekhez kapcsolhatóan. Az elmúlt hetekben sokat hallhattunk arról, hogy hogyan szeretné a kormány ösztönözni az új lakások vásárlását és a kettő, vagy három gyerek vállalását.

Általánosságban elmondható, hogy ha valaki ma Magyarországon lakásra, bővítésre, felújításra spórol, akkor messze a legjobb befektetés számára a lakástakarék. 4 éves időtávon több mint 10% hozamot érhetünk el, ráadásul államilag garantált módon.

Válaszolj, mielőtt kérdezel!

Fontos, hogy továbbra is fenntartjuk: tévedsz, ha azt hiszed, hogy van egyetlen tuti befektetés, ami mindenkinek egyformán ajánlható. Rossz a kérdésed, vagy legalábbis nem lehet rá jó választ adni anélkül, hogy mesélnél magadról és az életedről legalább egy órát.

Az alábbiakban néhány példával illusztráljuk, hogy milyen kérdéseket kell megválaszolnod, ha arra keresed a választ, hogy mi neked a jó befektetés. Figyelem, a lista közel sem teljes.

  1. Mi az alapvető élethelyzeted? (kor, családi állapot, képzettség, gyermekek száma, jövőre vonatkozó tervek, stb)
  2. Milyen vagyonelemeid vannak jelenleg és milyeneket szeretnél öt év múlva? (lakás, autó, nyaraló, műkincsek, befektetések, készpénz, biztosítások, várható örökség,stb)
  3. Milyen hiteleid vannak és mik azok legfőbb adatai? (szolgáltató, futamidő, törlesztőrészlet, hátralévő tartozás, stb)
  4. Milyen befektetéseid vannak és mik azok legfőbb adatai? (eszköz, szolgáltató, futamidő, befektetési cél, stb)
  5. Mekkora a havi jövedelmed és mi annak a dinamikája? (mennyi volt az elmúlt években és várakozásod szerint mennyi lesz a következő években, stb)
  6. Milyen forrásból érkezik a havi jövedelmed?
  7. Milyen életszínvonalon élsz, hogyan néznek ki a havi kiadásaid? Mire és mennyit költesz?
  8. Milyen tapasztalatod/ismereteid vannak a befektetések terén?
  9. A tervezett befektetésről át kell beszélni, hogy:
  • Milyen hosszú időre szeretnél befektetni? Mennyi az az idő, amíg biztosan nem nyúlsz majd hozzá a tervezett befektetéshez?
  • Mekkora kockázatot szeretnél vállalni? Mekkora részt vagy hajlandó elveszíteni a befektetett összegből, ha a dolgok nem úgy sülnek el, ahogyan tervezted?
  • Mennyi pénzt szeretnél befektetni?
  • Milyen célra akarod az összeget felhasználni, ha lejárt a befektetési időtáv?
  • Mekkora az az összeg, amivel növelni tudod esetleg havonta a befektetett összeget?

A befektetések világában is minden mindennel összefügg. Éppen ezért, ha a fenti listára megvannak a válaszaid, csak akkor kerülhet napirendre az a kérdés, hogy akkor mibe is lehet érdemes befektetned.

Hirdetés
Hirdetés