Mibe fektessek? Konkrét javaslatok

Mibe fektessek? Konkrét javaslatok
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2014-10-31 Frissítve: 2021-09-14
 

A bankbetétekből kiábrándult átlagember nehezen igazodik el a befektetések összetett világában. Legtöbben addig eljutottak, hogy váltani kell, de a következő lépésben bizonytalanok. Nekik szeretnénk segíteni új sorozatunkkal, melynek célja, hogy ne egyedül kelljen választani a hazánkban elérhető több ezer befektetési alapból. Alapkezelőket kérdezünk: mit javasolnak 3 éves időtávra mérsékelt kockázattal, illetve 5 éves időtávra jelentősebb kockázattal. Elsőként a Concorde Alapkezelő szakemberét, Szőcs Gábort kérdeztük meg.

Ha elszakadunk a bankbetéttől és magasabb hozamot szeretnénk, akkor sajnos kockázatot kell vállalnunk. A pénzügyi logika alapján 3 éves időtávra még inkább mérsékelt kockázatot lehet felvállalni, míg 5 évre már magas kockázatot is. Ehhez illeszkedve két ajánlást kértünk a szakembertől.

Befektetési alapok jellemzői:

  • Concorde 2000 (40%): egyharmad rész kockázatos, míg kétharmad rész kockázatmentes (kötvény) befektetéseket tartó, aktívan menedzselt alap. A kockázatos részt a közép-kelet-európai tőkepiacok részvényei, vállalati kötvényei alkotják, melyeket az alapkezelő értékalapú stratégiával választ ki. A magyar piacon az egyik legrégebbi múltú vegyes alap, amelyet kiegyensúlyozott teljesítmény jellemzett.
  • Concorde Hold (40%): Az Alap célkitűzése, hogy a Concorde Alapkezelő által kezelt egyenként is sikeres abszolút hozamra törekvő alapokból a kockázat/hozam aránynak megfelelő optimális portfóliót alakítson ki. Az abszolút hozamú alapok jellemzője, hogy minden piaci szituációban bankbetétek feletti hozamot tűznek ki célul.
  • Concorde VM (20%): szigorú kockázatmenedzseléssel kezelt abszolút hozamú alap. Célja közép távon az állampapírok által biztosított hozam fellett minimum 5 százalékos többlethozam elérése addicionális kockázatvállalás mellett.

Hozam:

  • Ezzel az aktívan menedzselt, tehát a befektetési piac változásait folyamatosan követő, alapokból álló portfólióval a hozamcélunk a bankbetéti kamatok meghaladása. Természetesen a kockázat jelen van, így a hozam nem garantált.


Iratkozz fel hírlevelünkre

Csatlakozz te is a több mint 160 000 feliratkozott olvasónkhoz és értesülj elsők között a gazdasági hírekről és a legjobb pénzügyi ajánlatokról.


Befektetési alapok jellemzői:

  • Concorde Colombus (25%): abszolút hozamú alap, ami 2007 óta működik a magyar piacon. Főként az alulértékelt, olcsó részvényeket és kötvényeket keresi a befektetéseihez, melyekben egyedileg komoly hozampotenciált lát az alapkezelő.
  • Platina Pí (25%): abszolút hozamú alap, ami 2006-ban indult és kimagasló teljesítményt nyújtott azóta. Az Alap célkitűzése, hogy értékalapú elemzés alapján az általa felismert számottevően félreárazott termékekben vételi vagy eladási (short) pozíciókat vegyen fel, melyek révén középtávon a forintos kockázatmentes állampapírhozamnál 5-10 százalékponttal magasabb hozamot érjen el.
  • Citadella (25%): szintén abszolút hozamú alap. Nem régen kockázati profilt váltott, és a magasabb kockázat mellett két számjegyű hozamot tűzött ki célul. Erről szóló cikkünket elolvashatod: Szerettem volna egy „Soros György típusú” alapot létrehozni – interjú Zsiday Viktorral

  • Concorde Részvény (25%): befektetéseinek (piaci szituációtól függően) 80-100%-át elsősorban a közép-kelet-európai régió részvényeiben vagy vállalati kötvényben tartja. Az aktívan kezelt alap, értékalapú stratégiát folytatva igyekszik térségünk részvénypiaci teljesítményénél jóval magasabb hozamot elérni.

Hozam:

  • Ezzel az aktívan menedzselt, tehát a befektetési piac változásait folyamatosan követő, alapokból álló portfólióval a hozamcélunk hosszú távon a bankbetéti kamatok jelentős túlszárnyalása. Természetesen a többlethozam lehetősége magasabb kockázatvállalással is párosul. Ezen alapokat vásárló befektetőknek nagyobb árfolyam-ingadozásokra is fel kell készülniük!
Hirdetés
Hirdetés