Miért és mennyivel emelkedtek a banki költségeid? 40-50-70 %-kal?

Miért és mennyivel emelkedtek a banki költségeid? 40-50-70 %-kal?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2013-11-13
 

Tegnap sokkolta a nagyközönséget a KSH azzal a statisztikával, hogy egy év alatt átlagosan 54%-kal nőttek a pénzügyi, banki szolgáltatások árai. Mi áll az áremelkedés mögött? Mennyivel nőttek a legolcsóbb bankszámlák költségei? Mit tehetsz azért, hogy csökkenjenek banki költségeid?

Egy évvel ezelőtt 150 ezer Ft-os átlag jövedelemmel és átlagos bankszámla használattal mindössze 100-200 Ft-ból megúsztuk a havi bankköltségeket (amennyiben jól választottunk bankszámlát!). Ma már az átlagos bankhasználathoz havi szinten 540 Ft tranzakciós illeték tartozik, így 700-800 Ft-ba kerül havi szinten. Ez 3-4-szeres áremelkedés, azaz nem is csupán 54%-os. Látható tehát, hogy pusztán a tranzakciós illeték hatalmasat dobott a költségeken. A KSH kimutatásaiban szereplő 54% úgy alakulhatott ki, hogy nem mindenki választ optimálisan számlát. 

Ha csupán az utolsó 3 hónap díjemeléseit vizsgáljuk, mely tartalmazza a tranzakciós illeték emelését is, akkor azt látjuk, hogy a legolcsóbb 5 számla esetében 3 hónap alatt közel 80%-os az emelkedés, a legolcsóbb 10 számlánál 40%.  Ezen számlák esetében van ugyanis a bankoknak a legkisebb mozgástere arra, hogy az illetéknövekedés hatását tompítsák (ne hárítsák át). Emlékeztetőül az utalások esetén 0,2%-ról 0,3%-ra, míg készpénzfelvételek esetén 0,3%-ról 0,6%-ra emelkedett az illeték mértéke, ráadásul utóbbi esetben a maximum 6.000 forintos korlát is eltörlésre került.

TOP10_131113

Talán érdemes megismételnünk korábbi ábránkat, mely azt mutatja, hogy ma a legolcsóbb számlák esetében a teljes költség 75%-át a tranzakciós illeték teszi ki. 

mi_mennyibe_1

Mit tehetünk azért, hogy alacsonyabb legyen a banki költségünk?

Válasszunk jól bankszámlát! A bankváltás nem bonyolult, csupán azt hisszük róla. És ezzel párhuzamosan utalásokra használjuk az online banki szolgáltatásokat. Ne felejtsük el, hogy még, ha hitelünk van, sok esetben akkor sem lehetetlen a bankváltás!




Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés