Miért kössünk utasbiztosítást?

Miért kössünk utasbiztosítást?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2014-07-21
 

Dübörög a nyár, mindenki a nyaralást tervezi. A vakáció közepén nagyon sokan indulnak útnak, töltenek hosszabb időt nyaralással. A legkedveltebb úti célok között vannak a közelebbi országok tengerpartjai. Ha külföldre megyünk, mindenképpen rendelkezzünk utasbiztosítással! Ha nem tudod, hogy ez miért fontos, akkor olvasd el cikkünket! Részletezzük azt is, hogy esetenként miért nem elegendő csupán a bankkártya biztosítás.

Az utasbiztosítások legfontosabb célja, hogy külföldi utazás során bekövetkező váratlan eseményekre azonnali megoldást adjanak, az orvosi ellátástól kezdődően a váratlan hazaszállításon keresztül a poggyászkáron át, egészen a tolmácsolásig.

Miért szükséges?

Ami hazai környezetben nem jelent nagyobb gondot, az bizony esetenként külföldön kihívás a családnak. Betegség, baleset, rosszullét, fogfájás egy idegen országban beárnyékolhatja az egész nyaralást. A biztosító társaságok felmérései alapján a külföldre utazó magyarok egy jelentős része az utasbiztosítások megkötését nem tartja fontosnak. Mi lehet az oka? 

Sokan azt gondolják, hogy 

  • a bankkártyához kapcsolódó biztosítás elegendő,
  • van EU kártya,
  • úgyse történik semmi, felesleges pénzkidobás.

Ha mégis megtörténik a baj! 

A váratlan esemény attól váratlan, hogy bármikor, bárkivel megtörténhet. Egy biztos, soha nem jókor. Egy-egy ilyen helyzetet a bankkártya biztosítás, vagy az EU kártya nem mindig tud megoldani. 

Az EU kártya például 

  • Csak azoknak az egészségügyi szolgáltatások díját fedezi, amelyek az adott tagállamban való átmeneti tartózkodás során orvosilag szükségesek. Azt, hogy mi a szükséges és mi nem, kizárólag a kezelő orvos döntheti el.
  • A kártyát csak olyan orvosnál lehet használni, aki szerződött partnere az adott állam társadalombiztosítási szervének. Így akár az is előfordulhat az is, hogy helyben nincs ilyen orvos, csak távolabbi településen.
  • Az esetleges önrészt (ami több száz vagy akár több ezer euróra rúghat) mindenképpen nekünk kell fizetni! Ugyanis az adott tagállamban biztosítottak által is fizetendő önrészekre / kötelező hozzájárulásokra a Kártya nem nyújt fedezetet.

„Van bankkártyánk, ahhoz úgy is van biztosítás”

Ez okos gondolat, de az a nagy igazság, hogy idén az a furcsa helyzet állt elő, hogy a bankok zöme alap esetben nem nyújt a bankkártyákhoz utasbiztosítást. Általánosságban elmondható, hogy egy dombornyomott kártya nagyobb eséllyel tartalmaz az éves kártyadíjba beépített biztosítást, mint az elektronikus. Ám ez koránt sem biztos, ráadásul a domborkártyák éves díja magasabb is, mint az elektronikus társaié.

utasbiztositas20140721

Fenti táblázatban átlag értékekkel számoltunk. Az számunkra a legkedvezőbb, ha a bankkártyánk éves díjába be van építve egy utasbiztosítás is. Amennyiben viszont ezt külön kell megkötni, a legdrágább alap csomag is – ami egy európai nyaralás esetén kielégítő – évi 6.000 forint.

A kártyához tartozó biztosítások kedvező alternatívát jelenthetnek a külön megköthető baleset, -betegség, – poggyászbiztosításokkal szemben. Mindenképp érdemes megérdeklődnünk bankunknál, hogy automatikusan jár-e a kártyánkhoz, vagy külön igényelnünk kell. 

Számlaválasztásnál a bankkártya költsége is sokat nyom a latba! Hozzád melyik illik?




A kártyához kapcsolódó biztosítások úgy működnek, hogy a bank leszerződik egy biztosítótársasággal, és vásárol egy közös, mindenkire kiterjedő biztosítást. Ezek előre csomagolt termékek, mindenkire ugyanazok a feltételek vonatkoznak. Az, hogy milyen eseményekre terjed ki a biztosítás, bankonként eltérő, ahogy a biztosítások értékhatára is Fontos tudni viszont, hogy Magyarországon belüli utazásra nem érvényes!

Mindezekkel szemben az utasbiztosítás

  • napi pár száz forintért elérhető,
  • általában magasabb térítési összegekre nyújt fedezetet,
  • fedezi a másoknak okozott (felelősségi) károkat is, 
  • elkerülhető, hogy az orvosi költségeket helyben ki kelljen fizetni saját tartalékokból,
  • szabadon választhatunk a biztosítási csomagok között,
  • autónkra is kiterjeszthetjük.

Bankmonitor.hu tanácsa:


Fontos a részletekkel is tisztában lenni: 

  • Mire terjed ki a biztosítás és mekkora értékhatárig? 
  • Amennyiben ezt keveselljük, akkor még mindig köthetünk egy külön biztosítást, és persze fizethetjük mindezt a bankkártyánkkal!
  • Nézzük meg a biztosítás területi hatályát is! (Lehet, hogy csak rokonlátogatásra megyünk Ukrajnába, mégsem érvényes a biztosításunk.)
  • Figyeljünk a kint tartózkodás napjainak számára is! (A kártyákhoz kapcsolódó biztosítások korlátozott, általában 30-60 napra terjednek ki. Ha ennél hosszabb időt töltünk valamelyik országban tanulmányok, vagy kiküldetés miatt, érdemes más megoldást választani.)

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés