Milyen befektetési alapot vegyek a következő negyedévben?

Milyen befektetési alapot vegyek a következő negyedévben?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2014-10-27
 

A fák nem nőnek az égig- tartja a mondás. Ám a bölcsességet a jelek szerint a befektetési alapok piaca lassan kezdi felülírni. A magasabb hozam után ácsingózó magyarok ugyanis továbbra is töretlen lelkesedéssel vásárolják a befektetési jegyeket.

60 000 000 000 forint. Csak szeptemberben ekkora összegben vásároltak befektetési jegyeket a magyarok. Egyre többen ismerik ugyanis fel, hogy már nem csak a bankbetét, de a pénzpiaci alap sem olyan jó befektetés, mint korábban. Emiatt aztán továbbra is keresik a kicsivel kockázatosabb ám magasabb hozammal kecsegtető alaptípusokat. Az első őszi hónap nyertesei a rövid kötvényalapok és a vegyes alapok voltak. Előbbiekbe a mérsékelt kockázat mellett a bankbetéti kamatoknál magasabb elérhető hozam miatt, utóbbiakba a komplett portfoliók miatt áramlik a megtakarítók pénze. Érdekes ugyanakkor, hogy a korábban slágerterméknek tartott abszolút hozamú alapokból kiábrándultak a befektetők, azok vagyonnövekedése idén tavasszal megállt.

Találd meg a hozzád illő alapot befektetési kalkulátorunk segítségével!

1

Nagy kérdés, mit hoz a jövő, hiszen a piacok lassan egy hónapja esnek, ami ráijeszthet a befektetőkre. Eddig a magasabb hozam reményében mindenki bátran kockáztatott, ám ez a magatartás most megváltozóban van. A gazdaság lassulásától való félelem egyértelműen fenntarthatja a kötvényalapok iránti érdeklődést, a nagy jegybankok ugyanis továbbra is az alacsony kamatok fenntartása mellett érvelnek. Emiatt pedig ez az alaptípus valószínűleg továbbra is képes a piacinál nagyobb hozamra. Ám egyre több elemző vetít előre kamatemelkedést, ami visszaveti az ilyen típusú alapok teljesítményét, akár a negatív tartományba is.

Ugyancsak a bizonytalanságból profitálhatnak a vegyes alapok is. Az ide-oda hullámzó piacok mellett befektető legyen a talpán, aki megtalálja, éppen milyen eszközben érdemes fialtatni a pénzét. Ezt a nem kis szakértelmet igénylő feladatot veszik át a vegyes alapokat kezelő szakemberek. Ezeknél – mivel kész portfóliót kínálnak – nem kell ugrálni a különféle eszközosztályok között. A pénzt ugyanis mindig oda fektetik be, ahol éppen a legjobb lehetőséget látnak.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés