Minden pont annyiba kerül, mint egy éve

Minden pont annyiba kerül, mint egy éve
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-09-08
 

A KSH 0%-os inflációt mért augusztusban, ami azt jelenti, hogy az egy évvel korábbi szinthez képest nem változtak az árak. Ez azonban csak áltagosan igaz, hiszen volt olyan termék is, ami közel 12%-kal vált olcsóbbá tavalyi árához képest. Mit jelent mindez a megtakarítóknak? Az alábbiakból kiderül.

Nem változtak a fogyasztói árak augusztusban az előző évhez képest a KSH adatai szerint. Ez természetesen csak átlagukat tekintve igaz, az egyes termékcsoportok között több drágult, és olyanok is voltak, amelyek olcsóbbá váltak. Az alacsony inflációs értékhez sokat tett hozzá, hogy a háztartási energia átlagosan 2,7%-kal, a járműüzemanyagok pedig 11,9%-kal csökkent az elmúlt egy év alatt. Az élelmiszerekért viszont áltagosan 0,9%-kal kellett idén augusztusban többet fizetni, és jelentősen – 3,9%-kal – drágultak a szeszes italok és a dohányáruk.

A fogyasztó árak növekedése ezzel elmaradt a júliusi 0,4%-os értéktől, és az MNB júniusi Inflációs jelentésének közzétett előrejelzéstől is. A jegybank az jósolta, hogy az infláció a júniust követő hónapokban már stabilan pozitív tartományban maradhat. Az MNB középtávú inflációs célja 3% (+/-1%pont), amit a júniusi jelentés szerint 2017 második felében érhet el a magyar gazdaság.

Hogy mit jelent ez a megtakarítóknak? A 0%-os infláció egy olyan különleges helyzet állt elő, hogy a tavaly augusztusban befektetett pénz nominális és reál hozama megegyezett. A vártnál gyengébb inflációnak tehát a megtakarítók alapvetően örülhetnek, egyedül azok számára jelent ez rossz hírt, akik olyan eszközöket tartanak, amelyek kamatozása az inflációhoz kötött. Ilyen például a Prémium Magyar Államkötvény, ami egy olyan változókamatozású állampapír, ami évente egyszer fizet kamatot, és a kamat nagysága a megelőző év átlagos inflációjától is függ.

Ha a Hozzád legjobban passzoló befektetést keresed, próbáld ki alábbi kalkulátorunkat:

1

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés