Mire elég a jövedelmed, ha bankszámlavezetésről van szó?

Mire elég a jövedelmed, ha bankszámlavezetésről van szó?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2016-04-22
 

A legtöbb esetben attól függ, hogy egy bankszámla kedvezményesen vehető-e igénybe vagy sem, hogy mekkora összegű átutalás érkezik rá rendszeresen. Ez persze nem azt jelenti, hogy a határ a csillagos ég. Már havi 150 ezer Ft-os jövedelemmel is találunk olyan számlacsomagot, amelyiknél a legfontosabb banki műveletekért egy fillért sem kell fizetnünk.

1

A leggyakoribb feltétel, amit a bankok a kedvezményes számlavezetésért kérnek, hogy bankszámlánkra érkezzen a munkabérünk. A legtöbb számlacsomagnál az sem mindegy, hogy mennyi az annyi, azaz az átutalás összegének el kell érnie egy előre meghatározott szintet. Általában minél nagyobb összegű átutalást vár el a bank, annál több kedvezmény jár a számlacsomaghoz (pl.: a számlavezetésen túl, díjmentesek az utalások, a készpénzfelvételek, stb.) Jövedelmünk és persze bankszámla használati szokásaink alapján jelenleg az alábbiakra lehet számítani bankszámlavezetés fronton.

A fentiekhez 13 bank ajánlatát vettük górcső alá és 3 teljesen eltérő esetet vizsgáltunk

  1. alacsonyabb jövedelem (70 ezer Ft) és csekély bankszámlaforgalom a számlán,
  2. átlagos jövedelem (150 ezer Ft) és aktív bankszámlahasználat,
  3. magasabb jövedelem (250 ezer Ft) és intenzív bankszámlahasználat.

A bankok legjobb ajánlatai alapján tehát átlagosan 700-1.000 Ft körüli havi bankköltséggel kell számolnunk attól függően, hogy mekkora a jövedelmünk, illetve hogyan használjuk a bankszámlánkat. Átlagok lévén persze ezek közel sem a legjobb lehetőségek. Vegyük ehhez az átlagos jövedelmi kategóriát alaposabban szemügyre.

Ahogy látjuk, a kategória győztes Erste Privilégium „L” számlacsomag 112 Ft-os havi fenntartási költségével az átlag töredéke, de ugyanez elmondható a Gránit Digitális számlacsomagról is. Itt jegyeznénk meg, hogy ettől a jövedelmi szinttől egyébként komoly kihívást jelent az Erste Bank ajánlatával versenyre kelni, mert a legfontosabb banki műveletekért (netbanki átutalás, bankkártyás készpénzfelvétel) egyáltalán nem kell fizetni.

Az is nagyon jól látszik, hogy milyen komoly árat kell fizetnünk, ha nem vagyunk kellőképpen körültekintőek. Egy rossz bankszámlaválasztás eredményeként szélsőséges esetben havonta közel 1.300 Ft-ot dobunk ki az ablakon.

Fontos, hogy saját szokásaid alapján a fenti táblázatban szereplő értékektől eltérő eredmények adódhatnak. Használd bankszámla kalkulátorunkat, módosítsd az előre paraméterezett beállításokat, így biztos, hogy „személyre szabott” ajánlatokat kapsz.

Hirdetés

A megfelelő bankszámla kiválasztása bonyolult feladat, de egy jó döntéssel tízezreket spórolhatsz meg évente. A Bankmonitor.hu Bankszámla kalkulátora pontosan ebben segít, mert egyszerűen, egy kattintással összehasonlíthatod a számlacsomagokat: 14 bank ajánlatai egy helyen. De ez nem minden: a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötést kínál számodra.

A legjobb 0 Ft-os bankszámla ajánlatunk

Hirdetés