Mire számíthatnak a befektetők? Az Európai Unió egysége forog kockán

Mire számíthatnak a befektetők? Az Európai Unió egysége forog kockán
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-02-25 Frissítve: 2021-08-06
 

Rendkívül sokat hallani mostanában a közelgő európai választásokról, melyek kapcsán sok elemzés a növekvő bizonytalanságokra veszélyeztet. Az biztos, hogy az Európai Unió szempontjából a szélsőséges politikai hangok feléledése nagy fenyegetést jelent, főleg a britek kiválása után. Mindazonáltal ha a dolgok mélyére nézünk, a befektetők fokozódó félelme nem feltétlenül tűnik reálisnak. Az Alapblog írásában pont azt vesézgeti, miért tűnik túlzónak a befektetők bizonytalansága.

Rettegett választási események sora indul meg a következő hónapokban, amely több európai országban fokozhatja a már így is jelenlévő politikai bizonytalansághoz. Sok szakértő szerint az Európai Unió egyben maradása forog kockán, így nem véletlen, hogy már hónapok óta a megtartandó választásokat tekintik az egyik legnagyobb kockázatnak a befektetők.

A hollandok nyitják majd a sort március közepén, ahol az eurószkeptikus politikai erők hatalomra jutásának igen nagy esélye van. Emellett a németek is szavaznak majd szeptemberben, ahol a meggyengült népszerűségű Angela Merkelt és pártját válthatja új politikai erő. A média azonban leginkább a francia választásokat kapta fel, hiszen az Marine Le Pen elnökjelölt számos, igen radikális ígéretével borzolta a kedélyeket (például kivezetni az eurót, kilépni az integrációból).

Ugyan a felsorolt népszavazásokon igen sok múlhat, mégsem mondhatjuk azt, hogy ezek alapjaiban rengetnék meg az Európai Uniót, hiszen összességében úgy tűnik, hogy az EU-val szakítani szándékozó pártok sehol sem tudnak kormánytöbbséget alkotni. Ellenben aggasztóbb lehet az olasz helyzet, amely most kis túlzással Európa puskaporos hordójának számít. Itt az alkotmányreformot megcélzó népszavazás tavaly decemberben megbukott, ami az elnök, Matteo Renzi lemondásával járt. Azóta csak fokozódik a politikai feszültség, ráadásul az olasz társadalom is egyre kiábrándultabb az Európai Uniós tagságból. Az Alapblog „Az idei európai választásokkal kapcsolatos félelmek túlzóak” című írásában több érdekesség is kiderül a témáról.

Hirdetés
Hirdetés