MNB alapkamat 0.90% EKB alapkamat 0.00% REGISZTRÁCIÓ

Mit csinálhatsz az év végén lejáró TBSZ-eddel?

 • 2015-10-16
 • szerző: bankmonitor

Az év végén járnak le az első tartós befektetési számlák. Tulajdonosok pedig válaszút elé kerülnek: mit kezdjenek a hamarosan adómentessé váló megtakarításaikkal? Egyik út szerint megszűntetik a számlát és kiveszik a pénzt. De sokaknak még sokáig nincs szükségük a TBSZ-en belül felhalmozott vagyonukra. Mik az ő lehetőségeik? Felvehetik-e a hozamaikat adómentesen úgy, hogy az új, követő TBSZ, gyűjtőév nélkül elinduljon? Mutatjuk!

A kérdés

Következő kérdést kaptuk egyik olvasónktól: „TBSZ-ről érdeklődöm. Lejárat után kamat-hozam felvehető úgy hogy a tőke továbbmegy újabb 5 évre gyűjtőév nélkül?”

TBSZ-ed van? Befektetési alapot is vásárolhatsz rá!

Bankmonitor

Keress a legjobb
Befektetési alap
ajánlatok között!

TOVÁBB A KALKULÁTORHOZ

A válasz napos oldala

Utánajártunk a témának: törvényt olvastunk, ügyvédekkel beszéltünk és rákérdeztünk nagy piaci szereplőknél, hogy milyen lehetőségeket kínálnak a lejáró TBSZ-szel rendelkező ügyfeleknek. Közgazdászként olvasva a törvényt világosan láttuk, hogy a lejárat után az új tartós befektetési számla nyitása gyűjtőév nélkül lehetséges. Már csak azt nem volt világos számunkra, hogy akárcsak a TBSZ a harmadik évében, az ötödik évben is lehetőség van-e az ott lévő összeg részkivonására?

A válasz árnyoldala

A jogászok, illetve a piaci szereplők azonban lehűtöttek: csak abban az esetben tudunk gyűjtőév nélkül új TBSZ-t nyitni, amennyiben az év végén lejáró számláról minden fillért átteszünk az új számlára. Tehát ellentétben a tartós befektetési számla harmadik évével nem tudjuk sem a hozamot, sem a tőkénket kivenni anélkül, hogy teljesen új (gyűjtőévvel rendelkező) TBSZ-t kelljen nyitnunk a megmaradó pénzünknek.

TBSZ működése

A tartós befektetési számláról dióhéjban azt kell tudni, hogy egy gyűjtőévből (adott naptári év végéig) és a következő három illetve öt évből áll. Három év után 10%-os kamatadót kell csak fizetni, (EHO-t már nem), míg öt év után kamatadó mentes. Részletesebb leírást a TBSZ-ről szóló cikkünkben találsz. 

TBSZ

A TBSZ-en való befektetésről kérdezd kollégánk!

A legkeresettebb befektetés ma Magyarországon a lakossági állampapír, a Bankmonitor.hu Állampapír kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a hozzád illőt. Ingyenes szolgáltatásunkkal állunk a rendelkezésedre, bármilyen kérdésed is lenne, mi választ adunk és megkeressük a legolcsóbb szolgáltatót, biztosítjuk a legkényelmesebb szerződéskötést!

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Állampapír vonatkozásában:

2 Hozzászólás

 • Loge 2015-11-22 15:45:26 - Válasz

  Kedves Bankmonitor!

  Rendelkezem most lejáró TBSZ számlával és próbáltam tájékozódni két banknál, hogy mi a legjobb eljárás a lejáratkor. Részvények vannak a számlámon. Kétféle választ kaptam:
  1. A részvényeket el kell adni és a számlán levő készpénz átvezetésre kerül a folyószámlámra.
  2. A részvényeket átvezetik a megtakarítási számlámra és nincs velük semmi tennivalóm. Hogy milyen árfolyamon történik ez, azt nem tudta megmondani az ügyintéző.
  Új számla nyitásának lehetőségét egyik banknál sem ajánlották/említették.
  Úgy látom, hogy bizonytalanság van ebben a kérdésben még a bankok oldalán is. Mi lehetne a jó megoldás, ha meg akarnám tartani a részvényeket, de nem akarok egy további ötéves ciklust kezdeni?
  Válaszukat előre is köszönöm.

 • bankmonitor.hu 2015-12-04 10:27:44 - Válasz

  @Loge: Az adott TBSZ-t vezető bank eljárásrendjétől függ, hogy mit tud ezekkel a papírokkal kezdeni: vagy el kell őket adni, vagy eladás nélkül átvezetik az értékpapír számlájára. Amennyiben nem szeretne újabb öt éves ciklust, akkor ne nyisson TBSZ számát.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.