Mit tegyünk, ha esetleg szükségünk lesz pénzre?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2012-09-04 Frissítve: 2020-05-05
 

Amikor az ember bankbetétbe, különösen akciós kamatozású betétbe teszi a pénzét, igyekszik hosszabb futamidőt választani, hogy ne kelljen 2-3 havonta emlékezni a pénz újrakötésére. (Egy két-három hét csúszás már a teljes hasznunkat elviheti, amit az akciós betéten nyertünk volna.)

A hosszú futamidő azonban visszaüthet, ha menet közben szükségünk van a pénzünkre, vagy annak egy részére.


Ennek kivédésére több dolgot is tehetünk. Az első, hogy a lekötendő összeget nem egyben, hanem több részletben kötjük le, így mindig csak egy-egy részösszeget kell feltörnünk szükség esetén.


A másik lehetőség, hogy látraszóló kamatozásban tartjuk a pénzünk egy részét. Ekkor a választott banktól függően elszenvedünk kamatveszteséget, a látraszóló kamatok általában 3-6% között szoktak alakulni. (A bankmonitor.hu oldalon erre is talál mindig aktuális információkat.)


A harmadik lehetőség az időben sávos betétek választása, ahol minden hónapban fizetnek kamatot, egyre emelkedő mértékben. Ekkor feltörés esetén az addigi kamatokat megkapjuk, bár fontos megemlíteni, hogy ezek a termékek úgy vannak kitalálva, hogy igazán attraktív kamatokat a futamidő vége felé fizetnek csak. 


A harmadik lehetőség, hogy olyan bankot keresünk, amelyik feltörés esetén is fizet kamatot a betétre. A bankmonitor oldalon a bankbetéteknél mindig feltüntetjük, ha egy betét fizet kamatot feltörés esetén is. Ennek jele egy zöld, vagy sárga pötty a lakat piktogram alatt.


A legismertebb ilyen betétek az UniCredit bank legtöbb betétje, ahol 2% levonás mellett kifizeti az addigi kamatokat a felvett összegre is, illetve a Raiffeisen Rugalmas lekötött betétje a teljes összeg 20%-áig kamatveszteség nélkül törhetünk fel pénzt.


Amennyiben Önnek fontos szempont a kamatveszteség elkerülése, keresse a bankbetét-táblázatunkban a lakat piktogram mellett sárga, illetve zöld ponttal jelzett, részlegesen is feltörhető bankbetéti ajánlatokat.

kamatnyereseg

Hirdetés
Hirdetés