Mit várhatsz a legmagasabb kamatot fizető állampapírtól?

Mit várhatsz a legmagasabb kamatot fizető állampapírtól?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2016-06-12
 

Ínséges időket élünk napjainkban, ha megtakarított pénzünknek keresünk szabad szemmel is látható kamatot fizető lekötési lehetőséget. Ma a legjobb ajánlatot egyértelműen a Bónusz Magyar Államkötvény (2026/N) kínálja 3,8%-kal. Ez az állampapír évente változó kamatot fizet. Érdemes megérteni, hogyan működik a kamatozása!

Az alábbiakban látható a lakosság számára legjobb kamatozást kínáló állampapírok kínálata. A Bónusz Államkötvény konstrukciók a maguk 3,55%-3,80%-os kamatozásával érdemben kiemelkednek a bankbetéti és állampapír kínálatból.

allampapir kamat 20160612

Mit jelent a változó kamatozás? Jó ez nekünk, vagy rossz?

A Bónusz Államkötvény hosszú futamidejű, 4-10 év közötti befektetés. Ilyen hosszú idő alatt nem tudhatjuk hogyan alakulnak a kamatok. Ma soknak tűnik a 3,8% kamat, mert a bankban jellemzően 1% körül kapunk egy 1 éves lekötés esetén. De mi történik akkor, ha 2 év múlva újra 5%-ot fizetnek a lekötötött betétek, mi pedig egy 3,8%-os kamatozású állampapírral rendelkezünk? Akkor bizony vesztünk, hiszen kevesebbet keresünk…

Ezt a helyzetet igyekszik kivédeni a változó kamatozás, a Bónusz Állampapír kamatfizetése éves szionten kiigazításra kerül a következő logikában: vegyük az egy éves szinten elérhető kamatokat (ez az állampapírok esetében a 12 hónapos diszkontkincstárjegy) + adjunk hozzá 2,00%-2,75% fix kamatprémiumot. A 12 hónapos diszkontkincstárjegy kamatszintje folyamatosan változik (több tíz milliárd forint értékben veszik és adják nagybefektetők heti szinten), így biztosak lehetünk benne, hogy fair kamatszintből indul ki a Bónusz Államkötvény meghatározása. Nem csúszunk le a kamatok emelkedéséről, ha ez majd bekövetkezik…

A kamatprémium annál nagyobb minél hosszabb távra fektetünk be. A 2,75%-os kamatprémium (mellyel a teljes kamatszint 3,8%) 10 éves befektetéshez tartozik.

Túl hosszú idő 10 év?

Az állampapírról még mindig kevesen tudják (bár pár ezer milliárdot már vett belőle a lakosság), hogy lejárat előtt is el lehet adni és ez nem okoz teljes kamatveszteséget (mint a legtöbb betét esetében). A mai gyakorlatban a Kincstár a futamidő vége előtti eladásnál 2%-ot von le a kifizetésnél, mely 3,8%-os éves kamat esetén valamivel több, mint fél éves kamat.
Fontos tudni, hogy a Bónusz Államkötvények esetében a 1 Ft a névérték. Azaz 5 millió Ft befektetés esetén 5 millió darabot vásárolunk. Ha futamidő vége előtt szükségünk van 1 millió Ft-ra, akkor csak a befektetésünk 20%-át fogjuk visszaváltani, vagy eladni, a többi állampapírunkat változatlan formában birtokoljuk és kamatozik számunkra.

Kattints és ismerd meg a további részleteket is: Bónusz Magyar Államkötvény

Hirdetés
Hirdetés