Most még te döntöd el, céged mekkora hitelt vehet fel jövőre

Most még te döntöd el, céged mekkora hitelt vehet fel jövőre
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-04-24 Frissítve: 2021-10-08
 

Tudod már, hogy 2017-ben milyen fejlesztéseket szeretnél megvalósítani cégedben?  Az év végi számok lezárásánál kulcsfontosságú ezt a kérdést feltenni magunkban. A kimutatott profit nagysága nagyban befolyásolja céged hitelfelvevő képességét. Nem mindegy, hogy a tervezett beruházáshoz mekkora hitelt tudunk felvenni.

Megmutatjuk, hogyan tudod kiszámolni, hogy a kívánt hitelnagysághoz minimum mekkora profitot kell tudnod bemutatni.

Sok olyan vállalkozással találkoztunk, akik boldogan zárták az évet azzal a tudattal, hogy év végi adófizetésünket az optimális minimumra sikerült leszorítaniuk, ezzel az „optimalizálással” azonban közben jövőbeli hitelfelvevő képességünket és beruházási álmaikat húzták keresztbe…

Hogyan gondolkozik a Bank?

Egy beruházási hitel esetén a saját tőke és az éves nettó árbevétel mellett az adózás után megmaradt eredmény meghatározó tényező a vállalkozásnak nyújtható maximális hitelösszeg meghatározásánál.

A bankok azt vizsgálják, hogy mekkora az az éves tőke plusz kamatfizetés nagyság, melyet a cég szokásos üzleti tevékenységének eredménye biztonsággal fedez anélkül, hogy annak kifizetése a cég életében fennakadást okozna. Azzal sem árt tisztában lennünk, hogy a bankok nem a teljes adózott eredményt veszik figyelembe, konzervatív módon általában annak 70-75%-ával kalkulálnak.

Hirdetés

Hirdetés

Hogyan gondolkozzunk mi?

Hüvelykujj szabály, hogy a kimutatott eredményünk max. 70%-a lehet hitelünk éves adósságszolgálata (azaz tőke- és kamatfizetési kötelezettsége együttesen).

A pontosság kedvéért meg szeretnénk jegyezni, hogy a kimutatott profit nem egyenlő az üzemi eredménnyel, egy meghatározó tétel különbség van köztük, az értékcsökkenés. Ez a tétel nem jelent valós pénzkiadást, ez nem csökkenti a valóságban a ténylegesen rendelkezésünkre álló pénzösszeget.

Ha az üzemi eredményből szeretnénk kiindulni a képlet tehát a következő:

üzemi eredmény + értékcsökkenés = kimutatott eredmény /70*100 = maximálisan bevállalható éves tőke és kamatfizetési kötelezettség

Tegyük fel, hogy egy 25 millió forintos gépet szeretnénk az idén megvásárolni:

Egy 25 millió forintos gépvásárláshoz kapcsolódó hitelfelvételnél – amikor a gép amortizációs ideje 5 év, így 5 éves futamidővel számolhatunk mi is. A bankok által elvárt minimális önerő 20%, tehát a vételárhoz 5 millió forintot minimum saját erőből tudnunk kell biztosítani, a maradék 20 millió forintot vehetjük fel hitelként.

20 millió forinthoz mekkora kimutatott eredmény szükséges? Mutatjuk egy egyszerű ábrán:

Ha tehát az idei cél egy 25 millió forintos gépbeszerzés, az ehhez igénybe vehető 20 millió forintos hitelhez a mai átlagos 4%-os kamatszint mellett legalább 6,9 millió forint kimutatott üzemi eredményre lesz szükségünk.

A hitelösszeg pontos meghatározásában természetesen számos más fontos paraméter is szerepet játszik: hány éves gazdasági múlttal rendelkezik társaságunk, mekkora a saját tőkéje, van-e fedezetként felajánlható ingatlanunk a hitel mögé és ha van, milyen piaci értékben, stb.

Ha egyszerűen és gyorsan szeretnéd megnézni, hogy vállalkozásod mekkora hitel felvételére alkalmas, használd vállalati hitel-kalkulátorunkat:

Mennyi széchenyi hiteltkaphat a céged?
  • hitelösszeg:
    max. 1.4 milliárd Ft
  • kamat:
    max. 5% fix
  • futamidő:
    max. 10 év
Több mint egy kalkulátor,
adható hitelösszeg és termékajánlat, hitelezési
tapasztalatok, buktatók és tudnivalók
Bankmonitor
Ft
Ft
Válassz hitelcélt!
Sajnos nem vagy jogosult támogatás igénybevételére.
Az adatok alapján az új Széchenyi Kártya Program MAX+ feltételeinek megfelelsz!
A választott hitelcélnak ajánlott kedvezményes termékkonstrukció:
    Az elérhető hitel részleteit e-mailben küldjük meg a számodra
    • Milyen összegű hitelt kaphat a céged?
    • Milyen futamidő mellett?
    • Mi a különbség a bankok között?
    • Hogyan kerüld el a buktatókat?
    A Bankmonitor szakértője teljeskörű támogatást nyújt hiteligényedhez!
    Add meg adataidat, segítünk!
    Ft
    A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
    Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
    Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
    Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.

     

    Hirdetés
    Hirdetés