Bankmonitor

Banki termékek összehasonlítása

Most megtudhatod, mennyit hozott a konyhára a befektetésed!

  • 2016-12-05
  • szerző: bankmonitor.hu

A 2016-os év finisébe érkeztünk el, az év végi teendők között kerülhet sor nálunk is arra, hogy megnézzük, mennyit is fialtak a befektetéseink. Egyelőre még csak a december eleji információknak vagyunk a birtokában, de vélhetően egetverő dolog nem érkezik az utolsó három hétben. Ismét győzött a papírforma, de azért volt példa meglepetésre is, így érdemes átböngészni a gyűjtésünket.

Szándékosan azokra a befektetésekre fókuszálunk, melyek sokaknál megtalálhatók, ilyen szempontból az alacsony kockázatú befektetések lesznek a listán nagyobb számban. De azért kitekintünk a hazai részvényekre is, mert sokakat érdekelhet, mégis mit lehetett elérni.

Egyre nehezebb dolgunk van a bankbetéttel

Szándékosan nem a mai betéti kamatokkal kell számolnunk, hanem visszanézni az egy évvel ezelőtti helyzethez, hogy megkapjuk az elérhető hozamot. A jegybank és a saját adatbázisunk szerint is még 1% körüli lekötött betéti kamatot elérhettünk el.

Még így is szerencsének mondhattuk magunkat, mert ma már ennek a felével számolhatunk. Egyrészt nagyon alacsonyan van az alapkamat, másrészt a bankoknak sem kell törniük magukat, hogy megemeljék a betéti kamatokat.

Mindent egybevéve nem sok jóra számíthatunk a jövőben, semmi sem indokolja azt, hogy erről a szintről a magasabb kamatok irányába elmozduljunk. Persze még egy-két jó betéti ajánlatot el tudunk csípni, de ez egyre kevésbé éri el az ingerküszöbünket.

Az állampapírok kiemelkednek a mezőnyből

A hagyományos és mindenki számára elérhető egy éves diszkont kincstárjegyek (DKJ) tavaly év végén még 1 százalékos kamattal megvásárolhatók voltak, míg ez mára a betétekhez hasonlóan a felére esett vissza.

A jegybank intézkedései a DKJ-n elérhető hozamokat korlátozzák, így nem is lehet meglepő, hogy az emberek a betétből a lakossági állampapírokba mentek át nagy számban. Tavaly az egyéves kamatozó kincstárjegy még 2,75%-os hozam mellett volt elvihető, mondani sem kell, hogy óriási népszerűsége volt a terméknek.

Mára 2,25%-ra jött le a kamatozása az egyéves papírnak, de mivel hasonló biztonság mellett nem kaphatunk más terméket a piacon, így a sikere töretlen. Ráadásul, ha jövőre valóban meglódul az infláció, akkor van remény arra is, hogy még magasabb hozam mellett vihessük el ezeket a kötvényeket.

Sőt, aki mer több évre is elköteleződni egy állampapír mellett, az már most is fentebb tornászhatja az összeget. A Bónusz Magyar Államkötvény 2026-ban lejáró papírja 3,36%-ot fizet, bár ezen a téren pariban van vele a hagyományos államkötvény is, ami 3,5% körül hoz.

befektetes161202

A befektetési alapokkal megcsinálhattuk a szerencsénket

Az utóbbi évek divatos termékei közé tartoztak a befektetési alapok is, ezért a mi gyűjtésünkből sem hiányozhattak. Egészen biztosan sokunk találkozott már velük valamilyen formában, a nagy előnyük, hogy nemcsak egy adott befektetést érhetünk el általuk, hanem több tucatot és mi választhatjuk ki a saját igényeinknek megfelelő alapot.

A leggyengébben a pénzpiaci alapok szerepeltek az utóbbi egy évben, az átlagos hozamuk 0,3% körül volt, vagyis jóval a bankbetétek kamata alatt. Sőt találtunk olyan alapot is, ami veszteségbe futott bele, vélhetően a felszámított költségek miatt.

Első ránézésre meglepő, de a vegyes alapok még a kötvényalapokat sem tudták utolérni, pedig arra számítana az ember, hogy ha már kis arányban részvényt is vesz egy alap, akkor azzal a kötvényeket le tudja győzni. Ez az év viszont nem volt túl kegyes a nagyobb kockázatot bevállaló befektetőkhöz, és a hagyományos kötvényalapok sem tudtak igazán nagyot durrantani.

Az átlagos hozamok tekintetében az abszolút hozamú alapok vitték a prímet, bár itt sem volt mindegy, hogy hol parkoltattuk a pénzünket. A 4%-os átlagos hozam mellett óriási volt az eltérés mind a két irányba, találtunk 12%-ot bukó, de 35 százalék felett nyerő alapot is.

Ha érdekel az AEGON +1%-os akciója, akkor add meg itt az adataidat!

A hazai részvények szépen hoztak

A tavalyihoz hasonlóan most is kifizetődött azoknak, akik a magyar részvénypiacon is ott voltak befektetőként, mert éves alapon közel 26%-ot ment a hazai tőzsde. Másként fogalmazva, ha legalább a megtakarításunk kisebb részét hazai részvényekben tartottuk, akkor szépen javította az összesített teljesítményünket.

Arra nem árt azért figyelni, hogy a táblázatban mutatott érték csak a BUX index alakulását mutatja, mi ezt megközelíteni befektetési alapokkal tudtuk, amelyek azért felszámolnak 1-2%-os költséget az alapkezelés után. Ráadásul becsapós is lehet a kiugró teljesítmény, mert a korábbi években voltak egészen rosszul elsült évek is, vagyis az egy éves hozamra ilyen téren egyáltalán nem szabad alapozni.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Kérj ingyenes segítséget szakértőnktől!

Kérdezz minket