Működik a piaci verseny: az MKB visszalép a tranzakciós adótól

Működik a piaci verseny: az MKB visszalép a tranzakciós adótól
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2013-02-12 Frissítve: 2021-10-12
 

Január óta mást sem látunk a számlaköltségek terén, csak emelkedést. A tranzakciós adót miden bank vagy már az év elején, vagy azóta áthárította az ügyfeleire. De tegnap valami szokatlan dolog történt: egy eddig terhelt illetéket nem terhelnek tovább. Ellentétes változás, hogy a Volksbank, tegnaptól beépítette díjaiba a tranzakciós illetéket.

A tranzakciós adó jelentős pezsgést hozott a bankszámlák költségeiben. Soha nem látott mértékű és sűrűségű bejelentéssel találkozhattunk az elmúlt 3 hónapban. A változások iránya azonban eddig szinte kizárólag a költségek emelése volt, ezen trendben hozott törést a tegnapi nap. Két banknál lépett érvénybe új bankszámlahirdetmény, ami meglepetést hozott: az eddig áthárított tranzakciós adót akciós jelleggel nem terheli az
MKB Bank.

Az országos hálózattal rendelkező bankok közül az MKB volt az egyik olyan ritka szereplő, mely a kártyás vásárlások után terhelődő 0,2%-os tranzakciós illetéket továbbhárította az ügyfeleire. Már korábbi írásunkban is vélelmeztük, hogy a bankok nem maradnak tétlenek, reagálnak egymás ajánlataira. Ez történt most ebben az esetében is. Az MKB nem tudta tartani – vélhetően a piaci verseny miatt – a tranzakciós adó kártyás vásárlások esetében történő felszámítását és visszalépett ezen a 0,2%-os tranzakciós illeték áthárításától.

A bankok többsége a kártyás vásárlásokat nem terheli költséggel, így az MKB is lépéskényszerben volt: egy határozatlan idejű akciót hirdetett, melynek keretén belül nem terheli ezt a kártyaköltséget. Ezzel a visszavonásig érvényes kedvezménnyel viszont fent tartja magának a jogot, hogy a piac változására azonnal tudjon reagálni, és szükség esetén újra felszámítja ezt a költségtételt. (Ha nem „akciós jelleggel” hirdette meg volna a kedvezményt, akkor csak 60 napos határidővel tudná az MKB újra teljes egészében, vagy részlegesen bevezetni a tranzakciós illeték terhelését a kártyás vásárlásokra.)

A másik változtató bank a Volksbank volt. Itt a változás hátterében a tranzakciós adó továbbterhelése húzódott meg (korábban a Volksbank nem terhelte át ügyfeleire a tranzakciós adót). Ezt ráadásul érdekesen oldotta meg: van egy időszak (tegnaptól egészen a következő hónap elejéig tart majd), amikor minden egyes díját megemelve hárítja át az adót, majd 2013.03.02-től ismét a régi díjszabás (tranzakciós illetéket nem tartalmazó) lesz érvényben, azon kiegészítéssel, hogy bevezetésre kerül a Könyvesési díj, ami gyakorlatilag minden tranzakció után felszámításra kerül. A mértéke kísértetiesen hasonlít a tranzakciós illeték nagyságrendére: 0,2% maximum 6.000 forint. A kísérteties hasonlóság azért nem teljes, mert a készpénzfelvétel tranzakciós illetéke a jogszabályi előírás szerint 0,3%.

Pár hét, esetleg hónapon belül már valószínűleg egy letisztult piaci kép alapján fogunk tudni megfontolt döntés hozni a bankszámlaválasztást illetően. Addig is figyeljük a változásokat!

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá az írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés