Bankmonitor

Banki termékek összehasonlítása

Munkahelyed segíthet törleszteni a lakáshiteled! Itt vannak a részletek!

 • 2014-01-28
 • szerző: bankmonitor

Havonta legfeljebb 83 ezer forinttal segítheti munkaadód lakáshiteled visszafizetését. De vajon kik és mire vehetik igénybe ezt a segítséget? Milyen módon juthat hozzá a dolgozó a támogatáshoz? A legfontosabb kérdéseknek jártunk utána.

Kik kaphatnak adómentes lakáshitel támogatást?
Azok a dolgozók jogosultak az adómentes lakáshitel támogatásra, akik
méltányolható lakásigényükre banki hitelt vettek fel az elmúlt években és korábban még nem használták ki a munkáltató által kedvezményesen juttatható keretet. Az adómentes munkáltatói támogatás 5 év alatt összesen
legfeljebb 5 millió forint lehet, a meglévő lakás értékének 30 százalékáig vehető igénybe új és régi lakásra, forint és devizahitelre egyaránt.

Milyen hitel törlesztése támogatható? Az adómentes munkáltatói támogatás a már meglévő méltányolható lakásigényhez nyújtott hitelhez, a vételár 30 százalékának erejéig vehető igénybe. A
támogatási plafon öt éves periódust figyelembe véve
havi 83 ezer forint, új és régi lakásra,
forint és devizahitelre egyaránt. A szabad felhasználású hitelek továbbra sem tartoznak a kedvezményezett hitelkörbe! A munkáltatónak a támogatás összegét a bank felé kell befizetnie, a folyamatnak biztosítania kell azt, hogy a támogatás ne legyen más célra felhasználható, közvetlenül és kizárólag a munkavállaló hiteltörlesztését finanszírozhassa.

Hogyan kerülhet sor a támogatás kifizetésére? Ma még az nem látható világosan, hogy a hitelintézet hogyan fogadja be a munkáltatói befizetéseket. Szükség van-e egy technikai számlára, vagy az összeg közvetlenül a magánszemély számlájára is utalható? Utóbbi esetben külön kell-e utalnia a cégnek, vagy címkéznie a támogatási összeget, hogy az azonosítható és elválasztható legyen a fizetéstől?

Nem vitatható, hogy
mind a dolgozó, mind a munkáltató számára előnyös megoldás a lakáshitel törlesztés adómentes támogatása, hiszen nettó 100 egység kifizetése a munkáltató számára bármilyen másik formában ennél jóval nagyobb közterhek megfizetésével jár. Éppen ezért a szabályozás erőteljesen korlátozni kívánja, hogy a
kifizetés valóban a lakáshitel törlesztését szolgálja, segítsen a munkavállalón, de
ne nyisson kiskapukat semmilyen egyéb cél számára. Fontos látni, hogy a munkavállalók felől az érdeklődés óriási. A
munkáltatók számára akkor éri meg a cégnek ezt a formát választani, ha tiszta helyzetben,
adókockázat nélkül járhat el.

Mi az a méltányolható lakásigény, amelynek törlesztését a cég támogathatja? Egy korábbi
kormányrendelet határozza meg pontosan a méltányolható lakásigényt, amely néhány alapparaméter – a lakás értéke, szobaszáma, együtt költöző családtagok száma – alapján egyértelműen azonosítja,
mely lakások tartoznak ebbe a körbe. A mellékelt táblázatban pedig az is jól látható, hogy a tavaly elfogadott új béren kívüli juttatás keretében milyen maximális támogatást adhat a cég dolgozójának lakáshitele törlesztéséhez, az ingatlanérték függvényében.

meltanyos20140128.jpg

A jelenlegi szabályozás szerint az ingatlanérték esetében az ingatlan telekárat nem tartalmazó
vételára, építési költsége lehet a kiindulópont. A családtagok számánál ugyanakkor az adómentes támogatás igénylésekor is
együtt lakók létszáma az irányadó. Ez azonban felvet néhány nem könnyen megválaszolható kérdést.

„Felmerül, hogy jó-e ha két paramétert eltérő időpontra vizsgálunk. Ha a juttatás időpontjában határoznánk meg az ingatlan értékét és az együtt lakó családtagok számát, akkor az ingatlanárak elmúlt évekbeli jelentősen változása miatt elképzelhető, hogy
egy adott lakás 2008-at megelőzően nem fért bele a fenti paraméterekbe, most viszont már igen. Emiatt a támogatás is szélesebb körben igényelhetővé válna. Ugyanakkor egy újabb gyermek születésével egy
család akár ki is kerülhetett a méltányolható lakásigény köréből, amennyiben a lakás már nem éri el az együtt lakók számára előírt minimális szobaszámot.” – veti fel
Hegedüs Sándor RSM DTM adóüzletág-vezető partnere.

Hogyan lehet szétosztani a támogatást?A támogatás
nem adható a bér egy része helyett. Szintén nem szerencsés, ha a munkavállalók egy részének a jutalmát ily módon fizetik ki. Ilyenkor ugyanis felrémlik a nem önálló tevékenységből származó jövedelemmé történő átminősítés lehetősége, mely adó és járulékterheket von maga után a szankciókon túl. A munkáltató a munkavállalók számára
a többi juttatáson túl pótlólagosan azonban biztosítja ezt a lehetőséget. Az egyösszegű kifizetés ugyanakkor banki oldalról felveti az előtörlesztés kérdését, amelyhez speciális banki díjak kapcsolódhatnak, így hatékonyságuk e szempontból is átgondolandó.

Hegedüs Sándor szerint az adómentes támogatás
beépíthető a vállalati cafeteria rendszerbe annak egyik elemeként. (A cafeteria rendszer nem feltétele a támogatásnak, azt e nélkül is megkaphatja a munkavállaló!) Ha még nincs cafeteria keretrendszer egy vállalatnál, akkor ajánlott egy belső szabályzatban lefektetni, hogy
kik, milyen ismérvek mentén, milyen gyakorisággal és milyen összegben lehetnek jogosultak a támogatásra. 

Az adómentesen adható támogatást
nem kötelező elérhetővé tenni minden munkavállaló számára! Célszerű azonban átláthatóan szabályozni, milyen feltételekkel biztosítja azt a cég a munkavállalók számára. Az alapelvek lefektetése a munkavállalók közötti feszültség csökkentésére is alkalmas, de egy negatív adóhatósági megítélés is elkerülhető ennek révén. Különösen érzékeny a támogatás kifizetése, ha a cégtulajdonos egyben munkavállaló is, s csak számára válik elérhetővé ez a kedvezmény. Ilyenkor felmerülhet az osztalékadó fizetési kötelezettség kérdése is. Ebben az esetben is csak az átlátható belső szabályozásra épülő kifizetések lehetnek megtámadhatatlanok.

Kérdezd meg munkáltatódat, hajlandó-e segíteni lakáshiteled törlesztésében? Kalkulátorunkkal pedig megnézheted, milyen feltételekkel juthatsz most lakáshitelhez! 

Lakáshitel kalkulátor

A várhatóan legkedvezőbb hitelek:

Nincs találat a megadott paraméterek alapján.


havi törlesztő

THM

Szeretnél ingyenes tájékoztatást a fenti ajánlatokról? Add meg adataidat és szakértőnk 24 órán belül visszahív.
<< VisszaMaradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

0 Hozzászólás

 • satch 2014-01-28 13:36:19 - Válasz

  Korszerűsítési hitelre is érvényes, ha igen milyen feltételekkel?,korszerűsítési hitelre is él?

 • ados 2014-01-30 15:33:45 - Válasz

  Pontosan hogyan működik az egyösszegű végtörlesztés munkáltatói támogatása? A munkáltató átminősíti adómentes lakáscélú támogatássá a rendkívüli jutalmat és befizeti a hitelintézet számlájára az összeget? Előzetesen kitölteti (magának) a MÁK nyomtatványt, amiből látszik a méltányolhatóság és kér egy igazolást a banktól, hogy az alkalmazottja lakáshitelére fizette? Köszönettel

 • kovi85 2014-02-01 12:12:22 - Válasz

  2005-ben vettem fel forint alapú lakáshitelt 20 évre, e mellett munkáltatói kölcsönt is igényeltem, mely ebben az évben jár le. Hitelem a Magyar Állam által adott kamattámogatásban részesül. Közalakalmazottként dolgozom egy vidéki iskolában, mint pedagógus. Ezek mellett a feltételek mellett igényelhető a cikkben leírt adómentes lakástámogatás? Ha igen, milyen módon tehető ez meg? Előre is köszönet a válaszért.

 • Anynimus 2014-02-06 12:54:19 - Válasz

  Nem értem a méltányolható lakásigényt?
  2009-ben vettünk egy házat vidéken 16 M Ft-ért, (kb 11 M hitellel támogatva) van 2 lakószobánk. Ez most akkor méltányolható vagy sem?

 • judit0524 2014-02-08 15:26:02 - Válasz

  2006.DEC vettem fellakásvásárlásra CHF-alapu hitelt 23-évre akkor és azóta is ugyanott dolgozom Közalkalmazotként /fizetésem a Magyar Állam Kincstár utalja/minimál alatt/szeretném megkérdezni ez ,hogy vonatkozík rám ,milyen feltételekkel tudom igénybe venni mi a menete????
  Köszönettel várom válaszúkat!,2006 ban vettem fel CHF alapu hitelt ,Közalkalmazott ként dolgozom ,semilyen támogatást nem vettem igénybe ,most mire jvagyok jogosult???????és milyen módon?????

 • R 2014-02-12 20:53:10 - Válasz

  2007-ben lakás vásárlásomhoz deviza alapú lakáskölcsönt vettem fel egy banktól, melynek végtörlesztéséhez jelzálog alapú forint hitelt vettem igénybe egy takarékszövetkezettől 2011-ben.
  2014.01.01-től az szja tv. kedvező változása folytán lehetőség nyílt arra, hogy munkáltatóm adómentesen támogassa a lakáscélú felhasználásra hitelintézettől felvett hitel visszafizetését, illetve a hitel törlesztéséhez nyújtson a törvényben meghatározott feltételek mellett támogatást. Ezen támogatás kizárólag a hitelintézet igazolása alapján történhet.
  A fentiek szerint kértem a takarékszövetkezet igazolását a munkáltatói támogatás igénybevételéhez, azonban a takarékszövetkezet az igazolás kiadását megtagadta, arra való hivatkozással, hogy az általam felvett hitel jelzáloghitel, esetemben a lakáscélú felhasználás nem valósult meg, hiszen én deviza hitel végtörlesztéshez használtam fel az általuk nyújtott kölcsönt, ami szabad felhasználású jelzáloghitelnek minősül.
  A takarékszövekezet és közöttem létrejött szerződés értelmében az általuk nyújtott kölcsönt kizárólag a deviza alapú lakáshitel végtörlesztéséhez használhattam fel, így véleményem szerint a takarékszövetkezet által nyújtott hitel valóban nem lakáshitel, de ennek ellenére annak felhasználása kizárólag lakás céljára volt engedélyezett.

  A deviza hitel végtörlesztésre felvett hitelek esetében valóban nem valósult meg a lakáscélú felhasználás?
  A fenti kérdésekben kérem állásfoglalásukat! Véleményem szerint valamennyi végtörlesztésben részt vett adós számára nem vehető igénybe ez a fajta kedvezmény a takarékszövetkezet felfogásában, azonban a két hitel együtt igazolja a lakáscélú felhasználást, ezért nem tudom a takarékszövetkezet álláspontját elfogadni.

 • R 2014-02-21 20:10:20 - Válasz

  Válaszol is majd valaki a kérdéseinkre?

 • bankmonitor.hu 2014-02-24 13:21:17 - Válasz

  R@ Mivel a hitelkiváltáskor új hitelszerződést kötött, ami már szabad felhasználású kölcsönről szól, sajnos a takarékszövetkezet joggal nem adhatta ki az igazolást.

 • bankmonitor.hu 2014-02-24 15:28:14 - Válasz

  Anynimus@ a méltányolható lakásigény táblázat alapján minimum 2 szoba az előírás 4 együtt költöző esetén.. A törvénymódosítás értelmében az ingatlanértéket már nem kell figyelni, csak a szobaszámot és az együtt költözők számát.

 • R 2014-02-25 21:18:20 - Válasz

  Köszönöm a választ. Azzal eddig is tisztában voltam, hogy a deviza hitel kiváltására kötött hitel szabad felhasználású jelzálog alapú hitel, de én azt nem szabadon használhattam fel, hiszen a hitel céljaként a lakás hitel visszafizetés került megjelölésként. Én arra szeretnék választ kapni, hogy ebben az esetben az Szja tv. által előírt lakás célú felhasználás megvalósult véleményem szerint, hiszen azt a 2 szerződés együttesen igazolja. A bank szerint persze nem, mert azt mondják, hogy az szabad felhasználású. Ennek ellenére nem használhattam fel szabadon. Azt a lakást csak egyszer tudom megvenni, ha ahhoz 2 hitelt kellett felvennem akkor is.

 • ados 2014-02-26 16:38:19 - Válasz

  Kedves bankmonitor.hu! Az én kérdésemre is tudna válaszolni? Köszönettel: ados

 • bankmonitor.hu 2014-02-26 17:12:43 - Válasz

  ados@ Ajánlom figyelmébe a témában az alábbi cikkünket: http://www.bankmonitor.hu/content/2144.htm
  Amennyiben a hitele megfelel a törvényi előírásoknak, be kell fáradnia a bankhoz és kérnie kell egy igazolást. A MÁK-tól szintén szükséges egy igazolás. A munkáltatónak erre az adómentesen nyújtható támogatásra vonatkozóan rendelkeznie kell egy pontos és minden részletre kiterjedő szabályzattal is. Az adómentes támogatás feltételeinek teljesítését meghatározott tartalmú igazolással kell majd alátámasztani a munkáltatónak, az adott adóévet követő év május 31-ig. Ha a munkáltató elmulasztja bemutatni az igazolást, vagy jogosulatlanul adta a munkavállalónak a támogatást, akkor a nyújtott összeg 20 százalékkal növelt összegben munkajövedelemnek minősül, és ez után adót és járulékot is fizetni kell. Nem túl okos dolog,ha a jutalmát így fizetik ki, mert itt is felmerülhet a nem önálló tevékenységből származó jövedelemmé történő “átminősítés, melynek a 20%-kal növelt értéke után adót és járulékot is kell fizetni.

 • ados 2014-03-07 16:23:14 - Válasz

  Kedves bankmonitor.hu! Köszönöm a szíves válaszát: ados

 • kovi85 2014-03-20 21:02:57 - Válasz

  Tudnának az én kérdésemre is válaszolni?

 • bankmonitor.hu 2014-03-21 13:34:02 - Válasz

  @kovi85 Amennyiben az ingatlan megfelel a méltányolhatósági feltételeknek, akkor az adómentes támogatás 5 év alatt összesen legfeljebb 5 millió forint lehet és a meglévő lakás értékének 30 százalékáig vehető igénybe, forint és devizahitelre egyaránt. A méltányolhatósági táblázatot a cikkünkben is megtalálja. A módosítás csupán annyi, hogy már “csak” a szobaszámot és az együtt költözők számát kell figyelni, az értéket nem.

 • bankmonitor.hu 2014-03-21 13:37:39 - Válasz

  judit0524@ az igényelhető támogatás forint és deviza alapú lakáscélú hitelek mellé is egyaránt igényelhető.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Kérj ingyenes segítséget szakértőnktől!

Kérj ingyenes segítséget szakértőnktől!

Kérdezz minket