Nagyon vigyázz, ha idő előtt vennéd fel a lakástakarékban megspórolt pénzed!

Nagyon vigyázz, ha idő előtt vennéd fel a lakástakarékban megspórolt pénzed!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-08-23 Frissítve: 2021-07-01
 

Nincs értelme vitatkozni, ma kétségtelenül a legjobb és biztos hozamot lakáscél esetén a lakástakarék adja. A szabályok értelmében bárhogy is döntsünk, kellően rugalmasan tudjuk alakítani a feltételeket, de ügyeljünk rá, hogy az állami támogatást csak legalább 4 éves megtakarítás esetén jár nekünk. A következőkben bemutatjuk, hogy mit kell tudni a lejárat előtti felvételről vagy arról, hogy mit tegyünk, ha a vártnál többet kell várni álmaink lakására.

A lakástakarék a legjobb módja annak, ha szeretnénk állami támogatással kiegészítve a lakáscélunkra gyűjteni, ma magasabb hozamot ennyi nagy biztonságban nem érhetünk el. A kulcs a 30%-os állami támogatás, ami a befizetéseinkre jár, viszont egy szerződésnél a maximálisan adható keret 72 ezer forint. Ez azt jelenti, hogy például egy 4 éves szerződésnél az elérhető hozam a 10%-ot is elérheti. Viszont, még mielőtt elkötelezzük magunkat, érdemes tisztában lenni azzal, hogy mi történik, ha idő közben változtatnánk a feltételeken.

Úgy szól a szabály, hogy csak akkor vagyunk jogosultak az állami támogatásra, ha a megtakarítási idő meghaladja a 4 évet (48 hónapot), és a vállalt befizetés rendesen fizettük. Mindez azt jelenti, hogy ha 48 hónapon belül akarnánk a megtakarítást felhasználni, akkor az állami támogatástól és persze az arra jóváírt kamattól is elesünk.

Ennek értelmében, a lakástakarék által nyújtott pénzügyi előny is akkor jön ki, ha tartjuk magunkat a tervekhez. Ha ezt sikeresen teljesítettük, akkor a megtakarításhoz a friss szerződések esetében már 2 hónapon belül hozzá tudunk jutni. Persze ilyenkor elengedhetetlen a lakáscél igazolása. Az említett várakozási idővel minden esetben – akár korai felvételnél – is számolnunk kell. Ámbár, ha extra költséget is tudunk rá áldozni, akkor azonnali kifizetést is kérhetünk.

Egy szerződés esetén is jelentősebb összegről van szó, hiszen ha az állami támogatás maximális kihasználási miatt havi 20 ezer forintot vállaltunk, akkor 4 év után 1,2-1,3 millió forint lesz a számlánk egyenlege. A megtakarítási időt a duplájára emelve már a megtakarítási összeg 2,5-2,6 millióra emelkedik.

Nézd meg, hogy melyik lakástakarék illik az elképzeléseidhez a leginkább!

Kamatbónusz
29 000 Ft-tól 4 342 500 Ft-ig
Bankmonitor
A várhatóan legkedvezőbb ajánlatok
Most kamatbónusszal
gyűjthető össze lakás célra.
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi szabályzatba és az Online Lakástakarék Pénztár promóciós szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Hiba történt

    A lakástakarék kellően rugalmas ahhoz, hogy ha éppen a lejáratkor nem sikerült lakáscélt találni, akkor meghosszabbítsuk a szerződést. Minden további nélkül megtehetjük, hogy egy először 4 évesre tervezett megtakarítási időt 8 évesre (akár 10 évesre is) hosszabbítsunk meg. A szerződés módosításának van egy néhány ezer forintos költsége, valamint ki kell fizetni a szerződéskötési díj különbözetét is, ami már a magasabb szerződéses összegre szól (1%-ról van szó).

    Megtehetnénk a szabályok alapján azt is, hogy nem fogadjuk el a kiutalást, és nem jelzünk semmit sem a lakástakarék felé. Ekkor már nem kell befizetnünk, de ha ezt megtesszük, akkor a szerződés kezdetétől számítva 10 évig jár a támogatás. Viszont, a változatlan szerződéses összeg miatt a további befizetés csökkenti az igénybe vehető lakáshitel összegét, így ha ez fontos, akkor ajánlatosabb megtenni a szerződésmódosítást.

    Zárásként hadd jegyezzük meg, hogy ha a legmagasabb hozamra törekszünk, akkor a legrövidebb, 4 éves futamidő az, ami a kívánságainkat teljes mértékben kielégíti. Minél hosszabb megtakarítási időszakot választunk, arányaiban annál inkább kisebb hozamot érhetünk el, még úgy is, ha a befizetésekre ugyanúgy megkapjuk a 30%-os állami támogatást.

    A mai ingatlanárak tudatában vélhetően szükségünk lesz lakáshitelre is, ami opcionálisan felhasználható a lakástakarék esetében is. A lakástakarékpénztárak által nyújtott hitelek fix kamatozásúak, így nem kell tartanunk attól, hogy időközben bármikor megváltozna a törlesztőrészlet. És akkor sincs semmi probléma, ha még ezen felül is szükségeltetik hitel, mert azzal kiegészíthetjük a szerződéses összegünket.

     

    Hirdetés

    Magyarország összes lakástakarék ajánlatát azonnal összehasonlíthatod a Lakástakarék kalkulátorunkkal. De itt nem állunk meg: Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors, munkaidőn kívüli ügyintézés és szerződéskötés.

    Hirdetés