Ne mondj le a saját lakásról! Milliókat spórolhatsz, ha nem hamarkodod el a költözést

Ne mondj le a saját lakásról! Milliókat spórolhatsz, ha nem hamarkodod el a költözést
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-02-24 Frissítve: 2021-08-06
 

Világszerte egyre több fiatal dönt úgy, hogy nem hagyja el a családi fészket egy bizonyos ideig, hazánkban jellemzően a 25 éves kor jelenti a választóvonalat. Ugyan a „mamahotel” jelensége káros is lehet, azonban nem árt megfontolni, hogy milyen anyagi előnyökkel jár. Pályakezdőként nagyon nehéz lehet a különéléssel járó költségeket fedezni, így amíg biztosabb lábra nem állunk, érdemes lehet megfontolni az otthon maradást. Pár év alatt több millió forintot is megspórolhatunk így, amit saját lakás vásárlására is lehet fordítani.

Maradjunk a családdal, vagy válasszunk külön utakat?

Sok pályakezdő dolgozó, vagy felsőoktatásba készülő fiatal számára okoz problémát a szülői háztól való elszakadás. De nem feltétlenül csak az érzelmi kötelékek miatt nehéz a döntés, hanem anyagilag is különösen nagy terhet okoz a különköltözés, mind a szülők, mind a fiatal felnőttek számára.

Ma egy 50 négyzetméteres fővárosi lakás bérleti díja elhelyezkedéstől függően átlagosan 120 ezer forint körül mozog, ami még úgy is megterhelő, ha többfelé osztjuk szét a költségeket. Így a mai ingatlanárak és bérleti díjak mellett különösen sokba kerülhet önálló lakhatást fenntartani, és akkor még nem is beszéltünk az élelmiszerről és az egyéb járulékos költségekről (vagy egy esetleges diákhitel tartozásról). Ugyan fiatalon mindenki szeretné kipróbálni magát, és a saját életét elkezdeni, mégis azt lehet mondani, érdemes jól átgondolni a lehetőségeket.

Az is lehet, megéri néhány évig otthon maradni, mert anyagilag sokkal jobban jöhetünk ki. Így akár komolyabb összeget megspórolhatunk a költségmegtakarítás miatt, ezt a pénzt később egy saját lakás vásárlásához is fel lehet használni.

Elvégeztünk egy gyors számolást is, amelyben egy becslést adtunk arra, mennyibe is kerülhet a különköltözés. 80 ezer forint albérletre és rezsire, továbbá havi 40 forintos kiadás élelmiszerre, étkezésre minden további nélkül elmehet, valamint 20 ezer forint egyéb költségekre.

Egy pályakezdő fizetés mellett ez az összeg már igen megterhelő lehet, egy évre vetítve pedig 1,7 millió forintot is jelenthet. Ha tudunk várni és a szülőkkel megegyezve pár évet még otthon maradunk, 2-3 év alatt akár 4-5 millió forintot tudunk megspórolni. Ráadásul ésszerűen befektetve ez akár meg is többszörözhető.

Többek között lakásvásárláshoz a lakástakarékpénztár hatalmas segítséget nyújt.. A következő kalkulátor segít megtalálni a legkedvezőbb megoldást!

Kamatbónusz
29 000 Ft-tól 4 342 500 Ft-ig
Bankmonitor
A várhatóan legkedvezőbb ajánlatok
Most kamatbónusszal
gyűjthető össze lakás célra.
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi szabályzatba és az Online Lakástakarék Pénztár promóciós szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Hiba történt

    Hirdetés

    Hirdetés

    Ezt a pár dolgot mindenképp tartsunk szem előtt

    • Határozzuk meg, mikor költöznénk el otthonról. Ha úgy döntünk, hogy otthon maradunk hasznos lehet egy dátumot kijelölni, ami mellett nem érezzük úgy, hogy örökre otthon ragadtunk. Ezt köthetjük ahhoz, hogy mikor vagyunk képesek egy elképzeléseinknek megfelelő fizetéssel kecsegtető, állandó állásra szert tenni. Ha ez hosszabbra is nyúlna, mint képzeltük, a célunk szem előtt tartása még mindig motiváló hatású lehet.
    • Beszéljük meg a szülőkkel a feltételeket. Fontos tisztázni, hogy a szüleink várnak-e tőlünk valamit, azért cserébe, hogy továbbra is otthon lakunk. Ha már van keresetünk, például beszállhatunk a rezsibe, vagy más módon próbálhatunk meg beszállni a családi költségvetésbe. Így akár jóval olcsóbban jöhetünk ki, mintha saját háztartást tartanánk fent.
    • Teremtsünk alkalmat a kimozdulásra. A családi körben sokszor érezhetjük magunkat a háttérbe szorulva, főleg, ha sok olyan barátunk, ismerősünk van, aki már a saját lábára állt. Fontos, hogy valami olyan tevékenységet találjunk ki magunknak, ami által úgy érezzük, hogy meg tudjuk őrizni a függetlenségünk.
    • Ne érezzük magunkat feszélyezve. Attól, mert még pár évet otthon maradunk, még semmit sem veszítünk el. Növelhetjük az önbizalmunk, ha megtaláljuk a saját válaszunk, és tisztázzuk magunkban, hogy miért nem költözünk. Tudatosítsuk magunkban, hogy mennyit tudunk így spórolni, sőt még akár a következő karriercélunkon is törhetjük a fejünket.
    Hirdetés
    Hirdetés