Banki termékek összehasonlítása

Ne zavard a főnököt! Ezeken agyal most

  • 2015-07-02
  • szerző: bankmonitor

Meghatározó üzleti és beruházási döntések, pályázati pénzek, támogatások igénylése, kedvező fejlesztési hitelek kiválasztása. Csak néhány fontosabb terület azok közül, amelyek során egyre tudatosabb tervezés, ugyanakkor óvatos optimizmus jellemzi a hazai kisvállalkozások vezetőit – állapítja meg az UniCredit Bank saját ügyfelei körében végzett kutatása.

Nem panaszkodnak a cégvezetők: derűlátó várakozások

A bank által megkérdezett 820 cégvezető többsége elégedett volt a tavalyi eredményekkel és a jövőbeli várakozásaik is pozitívak. A női vezetők kevésbé optimisták, ők jellemzően rosszabbnak ítélik meg az iparáguk jelenlegi helyzetét, mint a férfi kollégáik. A budapesti régióban volt a legmagasabb a stagnálást jelző cégek aránya, továbbá a betéti társaságok vezetői még várják a fejlődés beindulását. Elsősorban a dunántúli cégvezetők voltak elégedettek a vállalkozásuk teljesítményével, mellettük leginkább a részvénytársaságok vezetői fogalmaztak meg pozitív várakozásokat a jövőt illetően.

A Te főnököd kire hallgat?

A meghatározó döntések meghozatalakor a felmérésben résztvevő cégvezetők zöme elsősorban a saját üzleti tapasztalataira támaszkodik, különösen az évtizedes múltra visszatekintő gazdasági társaságok vezetői. A férfi vezetőknél 87%, a nőknél 77% ez az arány. A több szempontra támaszkodó tudatosabb döntéshozatali stílus a saját tapasztalatok és az elvégzett piackutatások eredményének hatékony ötvözését jelenti. Ez különösen a fiatal cégek vezetőire, a női cégvezetőkre, az informatikai és kommunikációs vállalkozásokra, valamint a magasabb (400-700 MFt/év) árbevételű társaságokra jellemző. Minden hatodik cégvezető tartja hasznosnak és veszi figyelembe a sajtóban közzétett felméréseket, a szakmai intézmények kutatásait és a szakmai rendezvényeken szerzett információkat az üzleti döntéseik meghozatala során.

Üzleti tervek, beruházások, finanszírozás

A válaszadó cégvezetők több mint háromnegyede kedvezően nyilatkozott az elmúlt év eredményeiről, várakozásaik szerint az előttünk álló években tovább erősödhet a vállalkozásuk. Az optimista válaszadók a cégük eredményei mellett az ágazatuk teljesítményével is elégedettek, az informatika és a feldolgozóipar területén átlag feletti fejlődésre számítanak és új beruházások elindítását tervezik a cégvezetők.

Ha tanácsra és információra van szükséged arról, hogy hogyan működik a gyakorlatban egy hitel megszerzése, legyen szó akár a kedvezményes 2,5%-os kamatozású növekedési hitelről, akkor ne habozz, fordulj hozzánk segítségért! A legfontosabb kérdésre az alábbi űrlap kitöltésével máris megkaphatod a választ…

Kaphat-e cégem 2,5%-os (NHP) hitelt?*

millió Ft
A vállalkozásod bevétele kevesebb,
mint 15 milliárd Ft?
A vállalkozásod alkalmazottainak létszáma
kevesebb, mint 250 fő?
A vállalkozásodban az állami, önkormányzati
tulajdon aránya kevesebb, mint 25%?
*A 2004. évi XXXIV. törvény alapján a vállalkozás megfelel a KKV kritériumoknak.
Köztartozásmentes a vállalkozásod?
Legutolsó lezárt éve alapján nyereségesen
működött-e a vállalkozásod?
Rendelkezel lejárt, késedelmesen fizetett
hitel tartozással?

Kérj ingyenes segítséget szakértőnktől!

Csányi Franciska vállalatfinanszírozási szakértő

A klasszikus beruházási célok – tárgyi eszköz beszerzés, berendezések vásárlása, ingatlan beruházás – mellett megjelent az új üzleti megoldások felkutatása. Számos gazdasági társaság informatikai fejlesztéseket indít, új piacokat keres, exporttevékenységet fejlesztő beruházásokat eszközöl. Banki hitel felvételét átlag feletti arányban a szállítással, raktározással foglalkozó cégek tervezik.

Pályázati tervek és lehetőségek

Az uniós pályázati lehetőségek kapcsán is egyre nagyobb tudatosság jellemzi a hazai kisvállalkozásokat. A kiemelt területek közé tartoznak a foglalkoztatás bővítését, az innovációt és az energetikai fejlesztéseket célzó pályázatok. A felmérésben részt vett vállalkozások tőkeellátottsága kifejezetten jónak mondható. A válaszadók több mint nyolcvan százaléka rendelkezik saját forrással is a tervei megvalósításához, ezen túl körülbelül fele-fele arányban vennének igénybe banki hiteleket, illetve pályázati forrásokat.

A felmérésben résztvevő cégek negyede a saját munkatársaira bízza a pályázatfigyelést, de a pályázat megírásához már külső szakember közreműködését kérik. A kutatás megállapította, hogy a hazai kisvállalkozások nyitottak a pályázati lehetőségekre, de azok felkutatásában, megírásában és lebonyolításában segítségre lehet szükségük.

Miben segít a tanácsadó?

Az optimális pályázati forma és finanszírozási szerkezet elérése, a kapcsolódó pénzügyi, számviteli és jogi kockázatok elkerülése érdekében érdemes professzionális szakmai partnerrel konzultálni az egyes pályázati és egyéb finanszírozási lehetőségek igénybevételéről, a finanszírozási lehetőségek kombinálásáról, a kockázatmentes és megfelelően időzített projektstruktúra kialakításáról.

Pályázati pénz(ek)ből finanszíroznád elképzeléseidet? Add meg adataidat és kollégáink hamarosan felveszik veled a kapcsolatot a szóba jöhető lehetőségeket illetően!


Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb! Mindenkinek válaszolunk.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Kérj ingyenes segítséget szakértőnktől!

Kérdezz minket