Bankmonitor

Banki termékek összehasonlítása

Nem a banknak kellene örök hűséget fogadni! Akkor sem váltunk, ha fizetnek érte…

  • 2015-08-24
  • szerző: bankmonitor

Hiába az olcsó bankszámla ajánlatok és a kedvező hitelfelvételi lehetőségek, a magyarok döntő többsége jóformán akkor sem hajlandó megválni a korábbi számlacsomagjától, vagy kiváltani a meglévő hitelét, ha sokat spórol ezzel, vagy ha a bank akár még fizet is érte. A pénzintézetek között akad, amelyik hat számjegyű jóváírással, mások egyedi kedvezményekkel jutalmazzák a hitelkiváltókat, ennek ellenére szinte mindegyik bank arról számolt be, hogy még az óvatos várakozásaikat is alulmúlta a kiváltások aránya. A múlt évben mindössze a lakossági ügyfelek 4%-a váltott bankot, pedig átlagos felhasználás mellett évente akár tízezer forint is megspórolható egy jó számlacsomaggal, ugyanakkor a mobil távközlési piacon még ettől is jóval elmarad a számhordozás aránya (1,08%).

Sokan kihagyták a ziccert, pedig időben szóltunk

A várakozásaink egyik fele – mely szerint a bankok között éles hitelkiváltási verseny alakulhat ki – beigazolódott. Bár a devizahitelek forintosítási mizériája már nagyrészt lecsengett, még mindig egymást érik a jobbnál-jobb hitelkiváltási ajánlatok, találkozunk lefaragott induló költségekkel, 4% alá szorított teljes hiteldíj-mutatóval, a korábbinál alacsonyabb havi törlesztőrészletekkel.

Számításaink szerint egy átlagos lakáshiteles (7 millió forint, 20 évre) a futamidő hátralévő 12 évében 400 ezer forinttól egymillió forintig terjedően takaríthatott volna meg egy sikeres hitelkiváltással. A devizahitelesek többsége csalódott az elszámolás végeredményében, mégis elmaradt a várt roham (az ügyfeleknek az elszámoló levél kézhezvételét követően 60 nap állt rendelkezésükre, hogy a hitelüket felmondják, majd újabb 90 nap, hogy tartozásukat kifizessék).

Vannak bankok, amelyek egyedi kedvezményekkel, mások akár százezer forintos jóváírással próbálták átcsábítani magukhoz az ügyfeleket. A Bankmonitor – nem reprezentatív – felmérése szerint a hitelkiváltás iránt érdeklődők 64%-a maradt végül az eredeti bankjánál. A hitelintézetek időközi beszámolóiból pedig az derül ki, hogy az előzetes várakozásoktól, de még az óvatos becsléseiktől is jelentősen elmarad, alig pár százalék a felmondók és a tartozásukat más banknál kiváltók aránya.

Jól van az úgy! Vagy mégsem?

Olyannyira nem akar bankot váltani a magyar lakosság, hogy még a párunknál is jobban ragaszkodunk a pénzintézetünkhöz – derült ki a Budapest Bank megbízásából készült kutatásból. Az elmúlt évben a hazai lakosság mindössze 4%-a választott új pénzintézetet, az elmúlt tíz évben az ügyfelek 73%-a maradt a régi bankjánál. A válaszadók mindössze 7%-a nyilatkozott úgy, hogy egyáltalán fontolóra veszi a bankváltást a következő egy évben, pedig 14% szerint a bankváltás már kevesebb, mint egy óra alatt elintézhető.

Egy rövid kitekintő a mobil távközlési piacra: A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság adatai szerint hazánkban 2004 májusától van lehetőség a számhordozásra. Azóta eddig összesen 828 791 alkalommal történt ilyen, ami évente átlagosan 74 ezer darabot tesz ki. Az elmúlt évben összesen 126 213 számhordozás történt, ami a 11,73 millió előfizetésre vetítve mindössze 1,08%-os arányt jelent.

Az ügyfeleknél sokat nyom a latban a bankválasztás során a bank ismertsége és jó hírneve, a kedvező díjszabás, a kiterjedt ATM hálózat, valamint a jó megközelíthetőség. Az ügyfelek háromnegyede egyáltalán nem szokta összehasonlítani a költségeit más bankok ajánlataival, a válaszadók fele is csak kisebb-nagyobb rendszerességgel végez ellenőrzést. Jó számlacsomagom van, gondolják sokan, pedig átlagos használat mellett akár tízszeres különbségek is lehetnek a bankok között az első két évet tekintve.A bankhűségről példát vehetnénk az élet egyéb területein, a felmérés szerint gyakrabban keressük a boldogságot egy új partner mellett, vagy váltunk munkahelyet, mint bankot (még akkor is, ha olcsóbb ajánlatokkal bombáznak, mint a jelenlegi csomagunk). A ragaszkodás hátterében az áll, hogy az ügyfelek 90%-a elégedett a jelenlegi pénzintézetével és megbízik benne.

Pénz az asztalon: nem sokan kérnek az olcsóbb ajánlatokból

A Bankmonitor nemrégiben közzétett összehasonlító elemzése rámutatott, hogy még átlagos használat mellett is elképesztő különbségek lehetnek a bankok legjobb ajánlatai között. Amíg az egyik ajánlat havi szinten alig több, mint száz forinttal terheli meg az átlagos felhasználót az első két évben, addig máshol ennek a tízszeresét is levonhatják ugyanazon tranzakciókért. Évente akár tízezer forint feletti összeget is spórolhatunk csak ezzel, sokan mégis az indokoltnál magasabb költségeket vállalják a képzelt hűségük, vagy inkább a tétlenségük következtében.

Egy átlagos jövedelemmel (nettó 150 ezer forinttal) rendelkező aktív felhasználó a kalkulátorunk alapbeállításai mellett az első évben akár díjmentesen is megúszhatja a bankolást, a második évtől pedig egy hónapra vetítve 261 forintos költséggel számolhat az Erste Bank Privilégium „L” Bankszámlájával. Ezt követi az OTP Bank Simple számlacsomagja az első évben 120 forintos, a második évtől havi 312 forintos költséggel. A képzeletbeli dobogó harmadik fokát a Gránit Bank ÁSZ számlacsomagja foglalja el 120, illetve 319 forintos díjtétellel.

Te Döntesz: maradsz és fizetsz többet, vagy kiválasztod a pénzügyi szokásaidhoz leginkább illeszkedő számlacsomagot a kalkulátorunk segítségével és spórolsz?

Számításaink szerint ezekért a szolgáltatásokért átlagosan 700-900 forintot fizetnek az ügyfelek, de akarnak olyanok is, akik 1200-1300 forintot csengetnek ki havonta. Az ügyfelek közül sokan úgy gondolják, hogy ennyi pénzért inkább nem mozdulnak meg a bankváltással járó egyéb félelmeik miatt. Sokan úgy vannak vele, hogy évek óta oda érkezik a fizetés, onnan vonják a rezsit a szolgáltatók, tartanak attól, hogy a bankváltás felborítja az eddigi rendszert.

Az ügyintézéssel járó félelmek könnyen orvosolhatóak, a számlaszám változást időben jelenteni kell a munkáltatónak, a rendszeres átutalási és a csoportos beszedési megbízások rögzítése az új számlán szinte már csak kézügyesség kérdése netbankon keresztül. Az egyéb problémákhoz tartozó megoldásainkat korábban egy táblázatban foglaltuk össze:

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb! Mindenkinek válaszolunk.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Kérj ingyenes segítséget szakértőnktől!

Kérj ingyenes segítséget szakértőnktől!

Kérdezz minket