MNB alapkamat 0.90 % EKB alapkamat 0.00 % REGISZTRÁCIÓ

Nem hinnéd, melyik a legspórolósabb európai nép

 • 2014.02.25.
 • szerző: bankmonitor

Ahány ház, annyi szokás. Ez a mondás a különböző országok megtakarítási és hitelfelvételi szokásaira is jellemző. A GfK piackutató számaiból kiderül, hogy vannak olyan népek, akik inkább a fogukhoz verik a garast, mások viszont költekeznek, ha kell hitelből is. Vajon mi jellemez minket, magyarokat?

Kik a leginkább spórolósak?

A 15 évesnél idősebb
németek, csehek, szlovákok és osztrákok több mint fele rendelkezik banki megtakarítással. Ráadásul ezen országok polgárai vannak a legkevésbé eladósodva is.
Ausztriában és Németországban háromszor annyian vannak azok, akiknek van spórolt pénzük, mint azok, akik hitelt vettek fel. De nem panaszkodhatnak a csehek és a szlovákok sem, mert ott meg kétszer több spórolós van, mint adós.

A szlovének, a macedónok és a horvátok jelentik a választóvonalat. Ezekben az országokban a megtakarítással és a hitellel rendelkezők aránya nagyjából azonos. Itt a teljes lakosság 20 százalékának van bankbetétje.
A hitelfelvevők aránya Szerbiában, Ukrajnában és Törökországban jóval nagyobb a megtakarítással rendelkezőkénél. Déli szomszédunknál például csak a lakosság 2,6 százalékának van pénze a bankban, viszont ötször ennyien rendelkeznek hitellel. A felmérést készítő GfK piackutató megjegyzi: a mértnél több embernek lehet megtakarítása, ám ők
valószínűleg nem bankban tartják a pénzüket.

Hol állnak a magyarok?


Bankban a magyaroknak csak 11 százaléka tartja a pénzét, viszont minden negyedik embernek van nálunk hitele. Ezzel az aránnyal a régióban negyedikek vagyunk. A számok mögött egyszerű magyarázat rejlik. A vonzó devizahitelek miatt sokan adósodtak el Magyarországon, de
sokan meg is égették magukat. Emiatt a hitelt felvételt tervezők aránya nagyon alacsony. Az elmúlt évek gazdasági nehézségei a megtakarítással rendelkezők számát is lecsökkentették, igaz,
akiknek maradt spórolt pénzük, azok szépen növelni tudták a félretett összeget.

Igaz, ezek az összegek nem bankbetétben fialnak, annak ugyanis rendkívül alacsonyak, mindössze 3 százalék körüliek a kamatai. Emiatt aztán csak
az elmúlt egy évben 1130 milliárd forintot vettek ki a magyarok a bankokból. A pénzek két másik szektorba áramlottak nagy valószínűség szerint. Az infláció felett 3 százalékos hozamot kínáló
lakossági állampapírokba, valamint a befektetési alapokba. Előbbibe 742 milliárd utóbbiba 3353 milliárd ment 2013-ban. A befektetési alapok közül a legnagyobb nyertesnek a pénzpiaci, a kötvény és az abszolút hozamú alapok bizonyultak.

Hogy a slágerterméknek számító befektetési jegyek közül melyik lehet számodra a legmegfelelőbb, azt befektetési alap kalkulátorunkkal most könnyen megtalálod!


Bankmonitor

Keress a legjobb
Befektetési alap
ajánlatok között!

TOVÁBB A KALKULÁTORHOZ

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Nézd meg kiemelt befektetési ajánlatainkat: Részletek »

Kiemelt befektetési ajánlatok
OTP abszolút hozam alapok éves átlagos hozamai,
2017.08.31.
OTP logo
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Prémium Származtatott Alap 5,47% 4,39% 6,17% 8,96% 1
  OTP Supra Alap 9,95% 3,65% 6,31% 16,95% 2
  Forrás: BAMOSZ – Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 1. 2011.04.20.
  2. 2008.05.15.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP EMDA Alap 3,90% 5,99% 5,95% 15,18% 3
  OTP G10 Euró Alap 0,22% -7,88% -1,80% 6,00% 4
  Forrás: BAMOSZ – Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 3. 2008.05.15.
  4. 2008.01.09.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Új Európa Alap 3,39% 3,55% 6,19% 5,83% 5
  OTP Föld Kincsei Alap 13,35% 11,94% 9,12% 7,25% 6
  Forrás: BAMOSZ – Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 5. 2007.11.14.
  6. 2009.02.04.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Abszolút Hozam Alap -0,03% 0,97% 5,27% 4,44% 7
  OTP Trend Alap 15,39% 8,84% 15,70% 13,15% 8
  Forrás: BAMOSZ – Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 7. 2006.07.11.
  8. 2011.12.23.

A Bankmonitor.hu több mint 25 éves szakmai tapasztalatának köszönhetően - amelyet különböző bankoknál és brókercégeknél szereztünk - nem csak segítünk eligazodni a közel 50 alapkezelő több ezer alapjai között, de a megfelelő szolgáltató vagy vagyonkezelő kiválasztásában is segítségedre lehetünk.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Befektetési alap vonatkozásában:

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed.

A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetés

Szakértői cikkek

Vállalatfinanszírozási hírek

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Blogajánló