Nincs megállás! – Hihetetlen mélységekben az alapkamat

Nincs megállás! – Hihetetlen mélységekben az alapkamat
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2013-04-23
 

Egymás után kilencedszer csökkentett a jegybank, ezzel 4,75%-ra csökkent Magyarország irányadó rátája! Az újabb 0,25 századszázalékos csökkentés, lassan de biztosan csökkenti a betéti kamatokat és ezzel átirányítja a lakossági megtakarításokat!

A sorozatos csökkentések eredménye, hogy az elmúlt 9 hónapban 2,25 százalékpontot esett a jegybanki alapkamat, 4,75% jelenleg Magyarország irányadó kamata. Az irányadó ráta súlyos hatással van például a bankbetéti kamatokra, így a csökkentések egyben csökkentik a betéti kamatokat is. A tavaly nyári vezető betétek 9% feletti értékeket mutattak; jelenleg a legmagasabb lekötések nem haladják meg a 6%-ot.

jegybanki_alapkamat_04.2013

A reálkamat az úr

A csökkentések ellenére a betétek valódi értéknövekedése közel se csökkent annyit, mint elsőre hinnénk. A valódi értéket a kamat mögött ugyanis a várható infláció is meghatározza, ami szintén jelentősen csökkent. A következő egy évre kevesebb, mint 3% éves pénzromlást vár a Magyar Nemzeti Bank.

Ha az alapkamat tovább csökken

Az eddigi rekord alacsony jegybanki alapkamat 2010-ben volt: akkor 5,25%-os irányadó rátával számolhattunk. Az akkori csökkentések eredményeképpen jelentősen nőtt a befektetési alapokba áramló pénz, ugyanis a kockázatosabb alapok hozamát nem feltétlenül csökkenti a jegybanki alapkamat csökkenése.

A valódi értéket viheti a további csökkentés

Az eddigi csökkentések értékét semlegesíteni tudta az inflációs várakozás csökkenése. A pénzromlással kapcsolatos kilátások azonban tovább csak nagyon kevés eséllyel csökkenhetnek, így a további alapkamat csökkentések mindannyiszor valódi kamatértéket csökkenthetnek.

A megoldás

Annak, aki bankbetétekben gondolkodik, fontos lehet, hogy a még a bankok reakcióideje előtt lekösse pénzét, a magasabb kamatok mellett. Ahogyan korábban is, egyre többen kereshetik a megoldást a csökkenő kamatokra a befektetési alapokban. Ha valaki e mellett a befektetési forma mellett dönt, mindig legyen figyelemmel a kockázatokra és tájékozódjon, ajánlott-e ezt a lehetőséget választania.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés