No-no! Akár 3 millió Ft-od is múlhat ezen a NOK szépséghibán

No-no! Akár 3 millió Ft-od is múlhat ezen a NOK szépséghibán
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2016-03-22
 

Az elmúlt napokban kedvenc időtöltésünkké vált a NOK törvény olvasgatása. Nem is haszontalon újra és újra belevágni. Most fedeztük, hogy egyáltalán nem mindegy a törvény szempontjából: a tyúk (LTP), vagy a tojás volt (NOK) előbb az ügyfélnek. Ha a tojás volt előbb, az éves szinten akár +300 ezer, 10 év alatt 3 millió Ft pluszt jelenthet…

A NOK alapvetően az új lakásvásárlási célt kívánja támogatni éves szinten max 300 ezer Ft állami támogatással. A cél az, hogy a meglévő lakástakarékokkal szemben egy erős alternatíva, versenytárs jöjjön létre. A NOK és a lakástakarék összehasonlítása tanulságos.

A tyúk és a tojás

A törvény értelmében, ha valaki korábban (bármikor) igénybe vett lakástakarékon keresztül állami támogatást, akkor nem kaphat NOK keretében állami támogatást.

Idézet a 33. paragrafusból:

„Az a tag, aki a tagsági szerződésének megkötését megelőzően a lakástakarék – pénztárakról szóló törvény alapján betéte után állami támogatásban részesült, a közösségbe befizetett államilag támogatott betét összege után az e törvény szerinti állami támogatásra nem jogosult.”

A helyzet fonákja az, hogy ha valaki először NOK szerződést köt, akkor utána nyugodt szívvel megkötheti a lakástakarék (LTP) szerződését, mert az után is igénybe veheti az állami támogatást, ugyanis ezt semmi nem zárja ki.

Hirdetés

Magyarország összes lakástakarék ajánlatát azonnal összehasonlíthatod a Lakástakarék kalkulátorunkkal. De itt nem állunk meg: Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors, munkaidőn kívüli ügyintézés és szerződéskötés.

Hirdetés