Norbi részvények: lehetne egy kicsit zsírosabbat?

Norbi részvények: lehetne egy kicsit zsírosabbat?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2014-09-09 Frissítve: 2020-04-06
 

Tegnaptól vásárolhatók meg a rövidesen tőzsdére lépő Norbi részvények. A hazai tőzsdén olyan ritka a részvénykibocsátás, mint Sas-kabaréban a poén, ennek ellenére szinte nincs senki, akinek legalább egy ismerőse ne próbálta volna ki magát a tőzsdén és rendelkezne egy „szenzációs” sztorival. A Norbi részvényjegyzés kapcsán három kérdést feszegetünk: mikor és kinek éri meg részvénybe fektetni, miben különbözik egy részvénykibocsátás, a már tőzsdén lévő részvények vásárlásától, s végül talán a legaktuálisabb: megéri most Norbi részvényt vásárolni?

Mikor és kinek éri meg részvénybe fektetni?   A részvény a legkockázatosabb befektetési lehetőségek közé tartozik. Lehet vele nyerni 30-50%-ot és ugyanennyit veszíteni is akár egy éves időtávon. Mindez természetesen nem azt jelenti, hogy nem szabad gondolni sem rá. A részvényeknek a kockázatos mivoltuk miatt hosszú távon több hozamot kell termelniük, mint a bankbetéteknek, vagy kötvényeknek.   Ha részvény befektetésen gondolkozunk a következő alapszabályokat érdemes szem előtt tartanunk: 

  • egy adott részvénybe ne tegyük a megtakarításunk több mint 5%-át (különösen igaz ez azokra, akik még soha nem fektettek részvénybe) 
  • ha kezdők vagyunk a tőzsdén, akkor a részvénybefektetések teljes súlya ne haladja meg megtakarításainkon belül a 20%-ot 
  • a tőzsdézést kezdjük stabilabb (nagyobb és évek óta profitábilisan működő) cégek részvényeinek megvásárlásával 
  • nézzük meg, hogy az a befektetésre kiszemelt cég hogyan teljesített a válság időszakban (ez most nem lesz nehéz, elég megnéznünk a 2008-2013 közötti árbevétel és profit alakulást) 
  • kezdőként válasszunk olyan céget, ami nem „most találja fel a spanyol viaszt”, azaz a hétköznapi ember számára is jól érthető tevékenysége van és nem egy olyan innovációt fejleszt, melynek termékét még soha senki nem vásárolta meg 
  • fontos a tőzsdei forgalom is: ha pl. egy millió forintért vásárolnánk egy részvényt, de annak a napi átlagos forgalma csak 1-2 millió Ft, az egyet fog jelenteni azzal, hogy a vásárláskor és az eladáskor is gyakorlatilag mi magunk leszünk a „piac”, azaz egy közel lakatlan szigeten próbálunk majd eladni egy kiló paradicsomot a Lehel-piac helyett 
  • egyedi részvény helyett érdemes inkább első körben részvényeket tartó befektetési alapot (részvényalapot) venni, és azon keresztül megbarátkozni az részvénypiaccal

  A részvénybefektetéseknek, a konkrét részvény kiválasztásának természetesen szinte külön tudománya van. A fentiek főként kezdeti iránymutatásra alkalmasak.   
Miben különbözik egy részvénykibocsátás, a már tőzsdén lévő részvények vásárlásától?   Ha tőzsdén van már egy részvény több éve, akkor a mögötte álló cég teljesítményét nagyon könnyen vizsgálni tudjuk. Megnézhető, hogy jobban, vagy rosszabbul teljesített-e a versenytársaknál. Vizsgálható, hogy a menedzsment által egy-egy nyilatkozatban elmondottak a későbbiekben valóssággá váltak, vagy inkább a mese és a fantázia világában maradtak.   Az új részvények kibocsátásakor történő befektetés egy kicsit más tészta. Nagy a felhajtás abból adódóan, hogy egy-egy sikeres részvénykibocsátás hatalmas profitot tud hozni a befektetőknek. Az összes nagy hazai kibocsátás is gyakorlatilag ebbe a kategóriába tartozott. Egy kicsit rossz hír, hogy a múlt idő az előző évezredre vonatkozik, de még inkább az 1998 előtti időszakra…   Az elmúlt években láthattunk nagyon jó részvénykibocsátásokat és itt most nemzetközi porondról pl. a LinkedIn-t említenénk. Míg nagyon rosszat is, ahol a hazai befektetők is megégették magukat: a Facebook esetében nagyon sokat kellett várni ahhoz, hogy pozitív hozamot érjen el a kibocsátáskor vásárló befektető.   Az elsődleges mondanivalónk talán összefoglalható annyiban, hogy új részvényekbe történő befektetésnél sokkal nagyobb körültekintésre van szükség, mint már piacon lévők esetében.   
Norbi részvények: nem túl szálkás?   A tőzsdére lépő Norbi cégről érdemes tudni, hogy egy újonnan alapított cégről van szó. Nincs mögötte értelmezhető, több éves múlt, így a befektetés kockázata már ebből a tényből adódóan is magasan meghaladja az átlagosat.   A befektetési lehetőséget részleteiben megvizsgáló szakértőt, Somi Andrást, a KBC Securities vezető elemzőjét kérdeztük arról, hogy mi a véleménye elemzői szemmel a Norbi részvényekről. 

Véleményét az alábbiakban foglaljuk össze: 

  • tőzsdei összehasonlításban kis cégről beszélünk 
  • valószínűleg kicsi lesz a forgalma, mely önmagában növeli a kockázatot 
  • rendkívül érdekes, hogy a cég működése a márkára és a franchise jogokra épül. Ebből származik a bevétel 90%-a 
  • DE ennek ellenére a brand, a márka nem a cég tulajdona, hanem Schobert Norberté, aki határozottan nem mondott le róla 
  • a kibocsátás során nem kerül nyilvánosságra, hogy Schobert Norbert milyen ellenértéket kap potenciálisan a jövőben a márka használatért 
  • összefoglalóan tehát: a cég egyetlen értékében, a márkáéban tőzsdei befektetők nem vásárolnak tulajdont 
  • a részvényértékesítés struktúrája sem szokványos: először a részvényeket eladják a jelenlegi tulajdonosok, majd visszateszik egy részét tőkeemelésként 



Konklúzió 

Elképzelhető, hogy az évszázad befektetése lesz a Norbi részvény. Ennek valószínűsége azonban olyan kicsit, hogy a tapasztalatlan befektetőknek talán érdemes inkább más részvénnyel próbálkozni elsőként. 

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés